Ziua Logo
  Nr. 4698 de marti, 24 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Goma n-are loc in fotoliul de onoare
Un numar de 21 de scriitori s-au inscris la cuvant pentru a-si exprima pasiunile, nemultumirile si a face noi propuneri pentru imbunatatirea imaginii lor.
S-a vorbit despre discreditarea scriitorului in societatea de azi, despre marginalizarea literaturii, s-a apelat chiar (cu oarecare nostalgie) la exemple dinainte de 1989, cand literatura romana avea puterea de-a se impune in ochii autoritatilor, s-a reprosat conducerii USR "marginalizarea" lui Paul Goma, scriitorul disident care traieste la Paris (Liviu Ioan Stoiciu), propunandu-se numirea lui ca presedinte onorific al Uniunii, dar a venit si replica lui Manolescu: "Paul Goma a intrerupt orice legatura cu USR si a refuzat reprimirea ca membru USR, calitate ce-i fusese retrasa atunci cand a parasit tara, fortat de regimul comunist, si ca atare, conform statutului nu are dreptul sa fie numit in nicio functie, fie ea si onorifica", i s-a reprosat lui Nicolae Manolescu faptul ca in timpul mandatului a acceptat sa fie director UNESCO la Paris si sa locuiasca acolo. Si de data asta presedintele a subliniat ca nu a lipsit niciodata de la intrunirile Comitetului Director si a fost conectat in permanenta la activitatea USR, i s-a reprosat ca e mentorul unei reviste fara niciun ecou, "Noua Literatura" (Stefan Agopian) care, intr-un an si jumatate a consumat 60.000 de euro; dar si de data asta a intervenit Nicolae Manolescu afirmand ca revista este ,"vizibila" si extrem de necesara pentru tanara generatie de scriitori. Dar cel mai direct "atac" a fost reprosul ca, in "Istoria Literaturii Romane", Manolescu "compromite" adesea imaginea scriitorului roman. Faptul ca la propunerea presedintelui Manolescu, in statutul USR, s-a "inventat" o functie, si anume aceea de prim-vicepresedinte, a starnit insa cele mai multe reactii negative, incepand cu luarea de cuvant a lui Sorin Marculescu. Au fost si cateva interventii care au facut apel la pastrarea demnitatii scriitoricesti si la faptul ca, acel adaos de 50 la suta la pensiile scriitorilor, a facut sa mai salveze si sa normalizeze cat de cat situatia materiala a multor scriitori (Livius Ciocarlie). S-au facut propuneri, s-au dat sfaturi, s-a vorbit despre libertatea de optiune a fiecarui membru al breslei in privita preferintei electorale, dar mai ales a fost unanim acceptata ideea ca scriitorul roman, desi face parte dintr-o breasla elitista, nu se bucura nici pe departe de respectul cuvenit, in societate, televiziunile refuzand cu obstinatie sa-i promoveze imaginea la ore de maxima audienta (Nicolae Manolescu), literatura lui ramanand intr-un con de umbra perdant, nemeritat si pagubitor pentru cultura.
 Afisari: 632  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Neica nimeni isi dau cu parerea   de atn
Mr. Guma... Excroc roman de vaza... lipitoare de lux la Ajutorul Social din Franta.. O flegma'n ochi   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Nobelu' Manolescu - Apolzan incaltat.   de Ion Caramache
Terminati cu minciunile   de NITOI OVIDIU
A r h i v a
  Basescu izolat    103 comentarii
  Strategia pedelista: "Om cu om"    1 comentariu
  UDMR are pretentii clare    
  Candidatul PDL anunta ca merge doar pe mana romanilor    11 comentarii
  OSCE: S-a furat, dar putin    2 comentarii
  Rockerul Berlusconi    
  Referendumul a trecut la limita    5 comentarii
  Plebiscit contestat la Curte    2 comentarii
  Cu grabire la revizuire    1 comentariu
  Nicolae Manolescu reales    2 comentarii
  Ce s-a facut cu banii Uniunii    1 comentariu
  Programele celor cinci candidati    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Basescu izolat (5196 afisari)
 Aritmetica si politica (4354 afisari)
 Asediu chinezesc la Dragonul Rosu (2282 afisari)
 Vanitatea l-a ucis politic pe Oprescu (1849 afisari)
 Strategia pedelista: "Om cu om" (1510 afisari)
 Petre Mihai Bacanu: Basescu era sa fie linsat de comandantii de nave in anii '90 (4073 afisari)
 Mai multe documente secrete dezvaluie farsa incalzirii globale (3086 afisari)
 Basescu, dialog cu Liviu Negoita: "Ce faci Livache? Eu zic ca e bine ca au facut astia alianta cu UDMR" (VIDEO) (2489 afisari)
 Presa britanica: Sprijinul lui Antonescu pentru Geoana, o lovitura pentru Basescu in perspectiva turului al doilea al alegerilor  (1880 afisari)
 Lady GaGa, cu sanii mai mult pe afara, dar cu umeri de urias (FOTO) (1723 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00876 sec.