Jurnalistii Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au organizat ieri o conferinta la Cafeneaua de Presa situata la parterul Casei Presei, in care au raspuns intrebarilor presei pe tema scandalului legat de stenogramele discuti�ilor dintre ei si seful ANI, Catalin Macovei. Ambii vorbitori au subliniat faptul ca organizatia de breasla a presei - Clubul Roman de Presa - a actionat in mod brutal in cazul lor atunci cand i-a condamnat public fara sa-i intrebe inainte ce au de spus in apararea lor.
Amintim ca prin doua comunicate, Clubul Roman de Presa si Asociatia Jurnalistilor din Romania au recomandat presei sa nu mai asocieze calitatea de jurnalisti cu numele lui Rosca si Chirieac. Jurnalistul Rosca Stanescu a precizat ca nicio instanta de judecata nu isi permite sa dea verdicte fara sa audieze partea acuzata, "cu atat mai mult CRP pe care am fondat-o cu cativa colegi si la dezvoltarea careia am contribuit... eu pot chiar sa glumesc, de cand nu mai sunt eu jurnalist?... Cand a acordat CRP calitatea de jurnalist cuiva?... daca CRP are dreptate, inseamna ca tot ce am facut ca jurnalist din 1972 incoace este gresit. Daca CRP nu are dreptate, este inceputul disolutiei unei organizatii care oricum nu mai face mare lucru pentru jurnalisti". Rosca Stanescu a spus ca ceea ce a facut CRP "nu se va mai putea intampla vreodata". Despre intalnirea sa de la Snagov cu seful ANI, Rosca a aratat faptul ca jurnalistii de investigatie se pot intani cu oricine, inclusiv in mod neoficial, si "pot vorbi in toate felurile, inclusiv in pat" cu personalitatile publice carora le castiga increderea si care accepta sa le devina surse, aceasta fiind esenta jurnalismului de investigatie si modul in care se afla informatii de prima importanta, nu doar in Romania, ci si in intreaga lume. Rosca Stanescu a afirmat ca toata viata lui a procedat in acest mod si ca este o aberatie sa se creada ca jurnalismul de investigatie se poate limita doar la a transmite si primi documente si adrese, prin adrese amabile schimbate cu institutii, ori la discutii oficiale si cautari pe Google. "In felul acesta nu se afla nimic", a continuat Rosca Stanescu, care a catalogat drept fundamental gresita atitudinea CRP de a sterge cu buretele destinul si cariera unor jurnalisti cu state vechi in profesie, fara macar sa le ceara in prealabil un punct de vedere.
Divizarea presei
La randul sau, Bogdan Chirieac a declarat ca "nu e posibil sa condamni doi oameni fara sa-i audiezi, pe baza unor afirmatii neconfirmate de nimeni". Chirieac a opinat ca "procesul de disolutie al CRP a inceput nu cu acest caz, ci atunci cand importante personalitati s-au retras din cadrul lui". Chirieac a avertizat asupra unui fenomen periculos pentru libertatea de exprimare, acela de divizare a presei, "in unii care sustin puterea si unii care critica puterea". Fenomen pe fondul caruia, a continuat Chirieac, s-au ivit grupuri de jurnalisti care critica alti jurnalisti, dar si jurnalisti care se tem sa nu fie criticati de colegi de breasla. Vorbitorii au conchis ca din aceasta cauza s-a nascut "un macel al jurnalistilor" si ca jurnalistii nu trebuie sa se injure sau atace intre ei pe fondul unor confruntari politice.
Atat Rosca Stanescu, cat si Bogdan Chirieac au respins acuzatiile de santaj, pe care le-au catalogat drept aberante - parte a unui joc cu substrat politic indreptat impotriva presei, si au deplans faptul ca presedintele ANI, Catalin Macovei, a acceptat sa devina parte a unui asemenea joc.