Ziua Logo
  Nr. 4696 de sambata, 21 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Crima ecologica pedelista in Prahova
-- In comuna Magureni, un deal impadurit ar putea fi ras de pe fata pamantului de dragul unei cariere de pietris * In afacere sunt vehiculate nume de "oameni potenti", apropiati de PDL, in timp ce institutiile statului se uita de pe margine
La Magureni-Prahova, o firma privata, avand largul concurs al unor institutii publice, intentioneaza distrugerea unui deal impadurit in favoarea unei cariere de pietris. In timp ce locuitorii din Magureni protesteaza cu disperare, Consiliul Judetean refuza dialogul cu protestatarii, iar Inspectia Silvica ofera "puncte de vedere" care sa sprijine crima ecologica.
In anul 2006, intr-o zona impadurita ce apartinea de comuna Magureni-Prahova si care este adiacenta traseului autostrazii Bucuresti-Brasov, reprezentanti ai firmei ilfovene Elf Grup Otopeni (o firma din Ilfov care, conform Registrului Comertului are mandatul administratorilor expirat, a avut pe 2007 un profit brut declarat de zero lei si ii are asociati pe Ion Pantilie si Mirela Grigore) au inceput achizitii masive de terenuri. Conform declaratiilor viceprimarului din Magureni, Gh. Iordache, primele achizitii s-au facut cu ajutorul unui localnic, George Vlad, fost sef de post. "Vlad ne spunea ca oricum la noi se face cariera, ca-s implicati oameni potenti aici", ne-a spus Iordache. Interesul Elf s-a orientat, de timpuriu, spre dealul Ghimelia, situat practic in interiorul localitatii prahovene. Adversarii proiectului acuza ca Elf Grup si-a inceput "activitatea" in zona cu o nonsalanta dezinformare de proportii: "Au invocat ca vor sa dezvolte zona din punct de vedere turistic. Au cumparat la metru patrat si vor acum sa exploateze la metru cub", ne-a spus unul dintre liderii celor ce se opun exploatarii, Catalin Visoiu. La polul opus, Pantilie sustinea ca "la inceput le-am spus ca vreau sa fac ceva legat de motocros, nu statiune cum zic ei (localnicii-n.n.)" si ca "ceea ce fac acolo e fix problema mea". In martie 2008, primarul sustinut de PDL, Marian Dobre, a avizat favorabil construirea unei exploatatii pentru nisip si pietris, cu statie de sortare si anexe, in chiar inima localitatii, forma de relief fiind inconjurata de ambele parti, de casele oamenilor. Ulterior, Elf a inceput asaltul final, pentru defrisarea dealului si transformarea sa in cariera de minerale. Conform declaratiilor, defrisarile au atins la inceput, padurea din zona Seaca. Nou-venitii sustineau ca pierderea padurii va fi compensata total la Mirosi (jud. Arges), prin SC Lintescu Forest 2003 SRL din Pitesti, o firma cu trei angajati care apartine unui anume Constantin Lintescu. Reprezentantii ELF spun ca proiectul are toate avizele, ca nu a incalcat nicio lege si ca firma nu pleaca pana nu-si "scoate" investitia.
Padure "speciala" defrisata
Demersurile firmei particulare ELF au fost aprobate de institutii ale statului (precum Inspectia Silvica ITRSV Ploiesti) care s-au implicat si cu "expuneri". In septembrie 2007, inspectorul-sef al ITRSV, Sever Stanciu ii "lumina" pe cei de la Elf cum sa-si dezvolte simplu, investitia, dupa o adresa a Elf care solicita "un punct de vedere". Punct de vedere particular? Mister! "Daca in urmatoarele etape de realizare ale investitiei "mina de suprafata" veti aduce in compensare teren, cum ati procedat si in prima etapa si veti intocmi documentatia conform prevederilor legale, ITRSV Ploiesti va aproba suprafetele de pana la 1 hectar sau va inainta la Ministerul Agriculturii documentatiile si avizul favorabil pentru suprafetele mai mari de 1 ha", raspundea Stanciu. Altfel spus, juristul "de ocazie" transmitea ca era indicata scoaterea succesiva a unor suprafete mai mici de 1 hectar, pana la implinirea suprafetei totale, care este, conform Aviz Unic 1700 din 2009 al Consiliului Judetean, de 79.804 mp. Fapt confirmat practic si de Protectia Mediului, care, prin directorul Camelia Stelican anunta Elf Grup ca scoaterea din fondul forestier a unei suprafete de 9177 mp (mai mica de 1 hectar) nu necesita evaluarea impactului asupra mediului (!). Pare incredibil, dar in tara ciudata numita Romania, e mai simplu, in multe cazuri, sa tai o padure decat un copac! In raspunsul catre ZIUA, directorul ITRSV Ploiesti, Cr. Ionescu, preciza ca "scoaterile din fond forestier reprezinta exceptii de la prevederile amenajamentelor silvice". Insa, conform Certificatului de Urbanism 57 din 2008, terenul extravilan pe care doreste Elf sa il "pieptene" este o zona de padure cu functie speciala de protectie pentru care, in Planul Local de Amenajare a Teritoriului, erau propuse masuri de consolidare a rolului ecologic. Suntem siguri ca stiinta contemporana nu prevede buldozere pentru "reconstructii ecologice". Citand din clasicii sustiunti de partide ca sa diriguiasca institutiile statului din Prahova, parca nu mai suntem atat de siguri.
Scumpi la vedere
In iulie 2008, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale acorda investitorilor ilfoveni dreptul de exploatare a 200000 mc de nisip si pietris de pe dealul Ghimelia. "Gulerele albe" din Agentie decisesera deja soarta zonei, iar faptul ca demararea proiectului se facuse cu ignorarea legii le-a ramas necunoscut. Astfel, anterior, comisarii din Garda de Mediu constatasera ca in august 2007, Elf demarase deja organizarea de santier la Magureni, fara a detine toate actele de reglementare. In aceeasi perioada, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Florin Anghel, dispusese sistarea lucrarilor la Magureni, pentru lipsa autorizatiilor de constructie. In schimb, in iulie 2009, succesorul lui Anghel la carma Consiliului, fostul politruc al CJUTC Prahova, Mircea Cosma, a ocolit o discutie directa cu protestatarii din Magureni. Dupa ce aproape 150 de locuitori s-au strans in fata Primariei pentru o intalnire (programata) cu reprezentantii Consiliului Judetean, nici presedintele Cosma, nici vreunul dintre angajatii institutiei bugetare nu s-au mai aratat. "Am avut invitatie cu nr. 3870, inregistrata sub numarul 9474 si confirmata telefonic. Ne intrebam ce numar de inregistrare o fi avut absenta Consiliului?!", declara mucalit unul dintre cei prezenti. Atitudinea bizara a unui pesedist (presedintele CJ Prahova, Cosma), care descuraja practic, prin absenteism, adversarii unui proiect sprijinit de pedelistul Dobre, nu ar trebui, totusi, sa surprinda: politica este una, iar economia este alta, inclusiv la Prahova. Exemple de aliante "impotriva naturii politice" sunt destule: spre exemplu, o alianta dorita a avut Dorin Cocos, considerat un apropiat al PDL, cu generalul (r) Gabriel Oprea, unul dintre "greii" PSD: ei au fost ani buni asociati in aceeasi firma. Contactat, Mircea Cozma ne-a declarat cu o cinica dezinvoltura ca "nu este impusa prin lege prezenta reprezentantilor CJ la intrunirile populatiei comunei Magureni". Daca aceasta este logica unui reprezentant al Statului solicitat de cetateni, ar rezulta ca acest Cozma are nevoie de-o lege organica la fiecare cinci-sase zile.
Traian George Horia, horia@ziua.ro 
 Afisari: 1597  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Averile candidatilor si semnaturile "mortilor"    2 comentarii
  Semnaturile "mortilor"    4 comentarii
  Hot deconspirat dupa sarut    1 comentariu
  Voteaza pentru tine!    10 comentarii
  Scrutinul in cifre    
  Sectiile speciale pentru alegatori in tranzit    2 comentarii
  Increngaturi de partid    
  Udrea stie din 2007    
  CJ Prahova, pustiu si rece    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu va castiga primul tur cu un avans de 8% (5438 afisari)
 Spionul care mi-a tras-o (2766 afisari)
 Averile candidatilor si semnaturile "mortilor" (2515 afisari)
 Crima ecologica pedelista in Prahova (1597 afisari)
 In pat cu "Ochiul si Timpanul" (1455 afisari)
 Fac sex pe plaja de nudisti, dar raman imbracati in camasa! (VIDEO) (5690 afisari)
 Exit-poll-uri estimative ora 19.00 CSOP: Basescu - 34%, Geoana - 31%, Antonescu - 22% (4588 afisari)
 Băsescu spune că este și conștient, și responsabil de zvonurile privind o relație a sa cu Elena Udrea (3406 afisari)
 Iarna vine pe 4 decembrie, cu zapada din belsug in toata tara! (3052 afisari)
 Tudor Chirila il contrazice pe Crin Antonescu: Nu as putea fi un reper moral (2843 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01473 sec.