Ziua Logo
  Nr. 4696 de sambata, 21 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
In pat cu "Ochiul si Timpanul"
-- Legea stocarii datelor este redactata ambiguu, deschizand posibilitatea unor abuzuri, potrivit Curtii Constitutionale
foto: Agerpres
Curtea Constitutionala a publicat, ieri, motivarea deciziei din 8 octombrie de neconstitutionalitate a Legii nr. 298/2008 privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii.
"CCR constata ca Legea nr.298/2008, astfel cum este redactata, este de natura sa afecteze, chiar si pe cale indirecta, exercitiul drepturilor sau al libertatilor fundamentale, in speta al dreptului la viata intima, privata si de familie, dreptul la secretul corespondentei si libertatea de exprimare", arata judecatorii.
Judecatorii explica, astfel, ca Legea nr.298/2008 instituie furnizorilor de servicii si retele publice de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii obligatia de a stoca pentru o perioada de 6 luni datele de trafic si de localizare a persoanelor fizice si juridice, fiind folosita si sintagma "datele conexe necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat", fara, insa, a defini in mod expres ce se intelege prin "date conexe" necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului inregistrat. CCR considera ca "lipsa unei reglementari legale precise, care sa determine cu exactitate sfera acelor date necesare identificarii persoanelor fizice sau juridice utilizatoare, deschide posibilitatea unor abuzuri in activitatea de retinere, prelucrare si utilizare a datelor stocate de furnizorii serviciilor de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii".
De asemenea, judecatorii observa "aceeasi maniera ambigua de redactare" in articolul potrivit caruia "in scopul prevenirii si contracararii amenintarilor la adresa securitatii nationale, organele de stat cu atributii in acest domeniu pot avea acces, in conditiile stabilite prin actele normative ce reglementeaza activitatea de realizare a securitatii nationale, la datele retinute de furnizorii de servicii si retele publice de comunicatii electronice". Magistratii retin ca legiuitorul nu defineste, insa, ce se intelege prin "amenintari la adresa securitatii nationale", "astfel ca, in lipsa unor criterii precise de delimitare, diverse actiuni, informatii sau activitati obisnuite, de rutina, ale persoanelor fizice si juridice pot fi apreciate, in mod arbitrar si abuziv, ca avand natura unor astfel de amenintari".
Dispare prezumtia nevinovatiei
Curtea subliniaza ca nu utilizarea justificata, in conditiile reglementate de Legea 298/2008, este cea care, in sine, prejudiciaza intr-un mod neacceptabil exercitarea dreptului la viata intima sau libertatea de exprimare, ci obligatia legala cu caracter continuu, general aplicabila, de stocare a datelor. "Aceasta operatiune priveste in egala masura pe toti destinatarii legii, indiferent daca au savarsit sau nu fapte penale sau daca sunt sau nu subiectul unor anchete penale, ceea ce este de natura sa rastoarne prezumtia de nevinovatie si sa transforme a priori toti utilizatorii serviciilor de comunicatii electronice sau de retele publice de comunicatii in persoane susceptibile de savarsirea unor infractiuni de terorism sau a unor infractiuni grave", se arata in motivare. Un alt aspect ce duce la restrangerea nejustificata a dreptului la intimitate al persoanei este acela potrivit caruia Legea nr.298/2008 are ca efect identificarea nu numai a persoanei care transmite un mesaj, o informatie, prin orice mijloc de comunicare, retin judecatorii. "Persoana apelata este astfel expusa sub aspectul retinerii datelor ce tin de viata sa privata, independent de un act sau o manifestare proprie de vointa, ci numai in functie de comportamentul unei alte persoane", se arata in motivare. "Or, din acest punct de vedere, ingerinta in viata intima a persoanei, reglementata de Legea nr.298/2008, apare ca fiind excesiva", se mai sustine in hotararea CCR.
Santajul si cablajul
Legea stocarii datelor a fost declarata neconstitutionala pe 8 octombrie, cand CCR luand in discutie exceptia invocata de Comisariatul pentru Societate Civila in cadrul unui proces intentat companiei de telefonie mobila Orange.
Potrivit comisarului general al organizatiei, Ioan Prodan, citat de NewsIn, Legea 298 face din "fiecare cetatean roman un posibil infractor". Prodan banuieste ca legea va servi intereselor unor persoane corupte care se vor folosi de informatiile si de datele preluate din convorbirile telefonice pentru "a santaja oameni politici sau sau oameni publici in sensul de le schimba optiunea sau de a-i face sa taca". Procesul a inceput pe 5 februarie la Tribunalul Bucuresti, dar a fost suspendat dupa ce instanta a dispus sesizarea Curtii Constitutionale.
Adrian Nicolae POPESCU, adrian.popescu@ziua.ro 
 Afisari: 1455  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
ADEVARATULPERICOL NU ESTE SPIONAREA PREVENTIVA, CI ABUZUL CELOR CARE AU ACCES LA ACESTE DATE...   de BEOBACHTER
A r h i v a
  Dosarul Bratarilor avanseaza    1 comentariu
  Militari raniti in Afganistan    1 comentariu
  Jandarmi acuzati de viol    3 comentarii
  Jaf cu masca antigripa    
  Crima din curiozitate    
  Droguri surogat    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Basescu va castiga primul tur cu un avans de 8% (5438 afisari)
 Spionul care mi-a tras-o (2766 afisari)
 Averile candidatilor si semnaturile "mortilor" (2515 afisari)
 Crima ecologica pedelista in Prahova (1597 afisari)
 In pat cu "Ochiul si Timpanul" (1455 afisari)
 Fac sex pe plaja de nudisti, dar raman imbracati in camasa! (VIDEO) (5690 afisari)
 Exit-poll-uri estimative ora 19.00 CSOP: Basescu - 34%, Geoana - 31%, Antonescu - 22% (4588 afisari)
 Băsescu spune că este și conștient, și responsabil de zvonurile privind o relație a sa cu Elena Udrea (3406 afisari)
 Iarna vine pe 4 decembrie, cu zapada din belsug in toata tara! (3052 afisari)
 Tudor Chirila il contrazice pe Crin Antonescu: Nu as putea fi un reper moral (2843 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01262 sec.