Ziua Logo
  Nr. 4693 de miercuri, 18 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Social
Sanatatea in colaps si fara plata
ZIUA FOTO
Colegiul Medicilor din Romania (CMR) protesteaza fata de decizia aplicarii masurii trimiterii in concediu fara plata inclusiv a medicilor sau reducerea timpului de lucru, cu diminunarea corespunzatoare a veniturilor, spunand ca si asa, sistemul medical se confrunta cu lipsa personalului calificat. "Singura solutie pentru
a se putea asigura asistenta medicala este apelarea la voluntariat,
o solutie deloc corecta in conditiile in care medicii sunt oricum suprasolicitati si prost platiti", apreciaza CMR.
Ministerul Sanatatii (MS) a comunicat, recent, tuturor angajatilor din sistemul sanitar ca, in noiembrie si decembrie, continuitatea serviciilor de asistenta va fi asigurata in conditiile aplicarii prevederilor Legii 329/2009. Mai exact, de ieri, spitalele si unitatile sanitare din sistemul sanitar, indiferent de modul de finantare, au obligatia de a diminua cheltuielile de personal cu 15,5% lunar, pana la sfarsitul anului. "Modul de aplicare a legii urmeaza sa fie stabilit la nivelul fiecarei unitati sanitare, cu acordul salariatului, dupa consultarea organizatiilor sanitare. Angajatul poate opta fie pentru reducerea programului zilnic de lucru, in asa fel incat sa nu depaseasca 32 de ore libere/lunar, fie pentru acordarea a cate 4 zile libere, in lunile noiembrie si decembrie. De asemenea, se permite si o masura care sa combine cele doua alternative", arata MS. Spre exemplu, ieri, conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti dezbatea varianta pe care o va adopta. Cel mai probabil, potrivit managerului Gheorghe Iana, se va reduce programul de lucru, iar internarile bolnavilor cronici vor fi sistate, prioritare fiind doar urgentele.
Proteste nationale
Maine, Federatia Sanitas va decide actiunile de protest pe care le va adopta. Si Federatia Sindicatelor TESA din unitatile sanitare cere membrilor de sindicat sa nu-si dea acordul personal pentru propunerea pe care conducerea o va face in vederea reducerii drepturilor salariale ale acestora, a declarat liderul sindical Augustin Chifu. "Un acord scris dat de catre salariati conduce la imposibilitatea recuperarii drepturilor, ulterior, prin interventiile pe care Federatia TESA le va adresa viitorului Guvern", sustine Chifor. Federatia sindicatelor TESA recomanda, de asemenea, organizatiilor sindicale afiliate sa inainteze conducerilor unitatilor sanitare un document din care sa rezulte ca organizatiile sindicale nu sunt de acord cu prevederile art. 10 din Legea 329, iar raspunderea pentru eventuale disfunctionalitati in unitatea sanitara apartine in totalitate conducerii unitatii.
Fonduri iluzorii
Pentru a-i linisti insa pe bolnavi, MS comunica faptul ca, "fondurile economisite, prin diminuarea salariilor, vor fi folosite in cadrul unitatilor medicale pentru achizitia de medicamente si materiale sanitare, necesare in tratamentul pacientilor". De fapt, banii din economiile impuse de Legea nr. 329 nu exista, iar de mai multe luni, unitatile sanitare au anuntat ca nu mai au fonduri pentru materiale si medicamente.
Carmen POPESCU, carmen@ziua.ro 
 Afisari: 526  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
execrabil   de camycatze
A r h i v a
  Munca poate fi periculoasa    
  "Informatii" la 118 800    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sah! Dar oare si mat? (7212 afisari)
 Reuters ii da o noua sansa lui Basescu (3555 afisari)
 Derbedeul Nastasiu in paginile ZIUA (3449 afisari)
 Greva Prostanacului (3256 afisari)
 Ionut Costea face bani pentru familia Geoana (3043 afisari)
 Carmen Electra, partida de sex cu o bruneta apetisanta! (VIDEO) (13252 afisari)
 Sex oral in plina strada, la Oktoberfest! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (7844 afisari)
 Miss Porno! Cele mai frumoase femei din Japonia si Trinidad-Tobago filmate facand sex in grup - FOTO (4851 afisari)
 "Sex oral pentru o restanta", protestul inedit al unui grup de studente din Ucraina - VIDEO  (4155 afisari)
 Tribunalul Bucuresti a decis: Greva Metrorex este ilegala. Metroul va circula joi (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00985 sec.