Ziua Logo
  Nr. 4693 de miercuri, 18 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Americanii fac cunostinta cu Ganditorul
Americanii ne pot cunoaste acum cu adevarat, caci ta�ra�murile noastre ar reprezenta leaganul civilizatiei europene. Peste 200 de artefacte vechi de mai bine de 6000 de ani printre care Ganditorul de la Hamangia, vase de ceramica pictate, stranii figurine sculptate, ornamente din aur si cupru, sunt expuse de o saptamana la New York, la Institutul pentru Studii ale Lumii Antice al Universitatii locale.
Luand in considerare ca este pentru prima data cand sunt expuse lucrari romanesti de arheologie in spatiul nord-american, Theodor Paleologu a precizat: "este o expozitie extrem de ambitioasa, ambitioasa pentru New York University, dar ambitia lor ne face noua bine." "The Lost World of Old Europe - The Danube Valley 5000-3500 BC" prezinta bunuri de patrimoniu arheologic din categoria "Tezaur" din colectiile a 19 muzee din Romania (in numar de 175), dar si din Bulgaria si Republica Moldova. Obiectele de arta din Europa preistorica sunt dovada incontestabila a faptului ca, mult inainte de Egipt si Mesopotamia, spatiul danubiano- carpatic, reprezentat prin cultura neo-eneolitica din Cucuteni, dar si din Boian, Gumelnita, Hamangia, Vadastra sau Vinca, a fost unul dintre cele mai sofisticate leagane de civilizatie preistorica. Cultura Cucuteni, considerata prima civilizatie a Europei, este un element care ar trebui sa devina definitoriu pentru tara noastra: "daca vrem sa facem brand de tara, de acolo trebuie sa pornim", a completat Paleologu. Bunurile de pa�trimoniu selectate sa faca parte din expozitie ofera publicului american posibilitatea de a reflecta asupra uimitoarei "modernitati" avant la lettre a civilizatiilor preistorice ce au existat in zona danubiano-carpatica in urma cu mai bine de sapte milenii.
Au platit
Mirel Popovici, curatorul expozitiei de la New York (din partea Romaniei), a declarat ca "a fost un efort in primul rand intelectual, pentru ca expozitia a trebuit sa-si aleaga nuantele si sa stie sa prezinte ceea ce era absolut necesar, din perspectiva pe care noi am considerat-o a fi foarte importanta. Am incercat sa facem tot ceea ce am putut mai bine, in conditiile in care muzeografia de la New York isi are particularitatile ei de care noi trebuia sa tinem cont." Expozitia de la New York, deschisa pana pe 25 aprilie 2010, va fi insotita de evenimente conexe precum demonstratii de olarit, proiectii de filme etc. Potrivit re�prezentantilor Ministerului Culturii, cea mai mare parte din bugetul necesar realizarii evenimentului a venit din partea organizatorilor americani, partea romana asigurand doar transportul intern al exponatelor din tara noastra, ceea ce a insemnat aproximativ 30.000 de euro. "The Lost World of Old Europe" este organizata de Institutul din New York si de Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) cu sprijinul Ministerului Culturii si Institutul Cultural Roman. MNIR, cel care a sustinut expozitia cu numarul cel mai mare de lucrari, demonstreaza prin acest demers international ca patrimoniul cultural national, piesele arheologice aflate in colectiile muzeale romanesti sunt argumente majore pentru promovarea imaginii tarii noastre in strainatate.
Cristina SPIRIDON, cristina.spiridon@ziua.ro 
 Afisari: 269  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Bat in lemn...Le mai vedem inapoi?   de bigshotnews
A r h i v a
  Album inedit pe suport manual    
  Concertul greilor    
  Aria Mariei Cebotari    
  Scenaristii cei mai cei    
  Magie de teatru    
  Lecturi publice la MTR    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sah! Dar oare si mat? (7212 afisari)
 Reuters ii da o noua sansa lui Basescu (3555 afisari)
 Derbedeul Nastasiu in paginile ZIUA (3449 afisari)
 Greva Prostanacului (3256 afisari)
 Ionut Costea face bani pentru familia Geoana (3043 afisari)
 Carmen Electra, partida de sex cu o bruneta apetisanta! (VIDEO) (13252 afisari)
 Sex oral in plina strada, la Oktoberfest! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (7844 afisari)
 Miss Porno! Cele mai frumoase femei din Japonia si Trinidad-Tobago filmate facand sex in grup - FOTO (4851 afisari)
 "Sex oral pentru o restanta", protestul inedit al unui grup de studente din Ucraina - VIDEO  (4155 afisari)
 Tribunalul Bucuresti a decis: Greva Metrorex este ilegala. Metroul va circula joi (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00977 sec.