Ziua Logo
  Nr. 4693 de miercuri, 18 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Tabloul secret al lui da Vinci: Mona Lisa goala
Exista dovezi serioase si consistente care demonstreaza faptul ca Leonardo da Vinci a pictat si o versiune nud a celebrei Mona Lisa, sustine un expert in arta, italianul Renzo Manetti, explica in cartea sa "Il velo della Gioconda. Leonardo segreto" (Valul Giocondei. Leonardo Secret) faptul ca versiunea originala a Mona Lisei goala nu a fost niciodata descoperita, dar ca exista inca numeroase reproduceri ale acesteia.
Expertul spune ca Leonardo, ca multi alti artisti renascentisti inspirati de asa-numita filosofie neoplatonica, a conceput o versiune "angelica" si una "vulgara" ale aceluiasi subiect, dorind astfel sa ilustreze cele doua laturi ale lui Venus, zeita iubirii. "Chiar daca nudul s-a pierdut, exista cel putin zece reproduceri sau lucrari silimare, realizate de elevi sau discipoli care ne vor fi deosebit de utile in refacerea orginalului", precizeaza Manetti in cartea mentionata anterior. Expertul italian indica mai ales Monna Vanna, o lucrare relizata de Andrea Salai, unul dintre elevii lui da Vinci, dar si doua binecunoscute picturi ale lui Rafael Sanzio,
"La Donna Velata" si "La Fornarina", care exprima acelasi concept neoplatonic. Potrivit lui Manetti, versiunea pierduta a Mona Lisei nud este pictata in aceeasi postura ca si cea expusa la Muzeul Luvru, insa intr-un balcon si cu sanii la vedere. O reproducere dupa nudul original al Mona Lisei, lucrare atribuita initial lui da Vinci, se afla expusa la Museo Ideale din Toscana.
Mereu fascinanta Gioconda
Identitatea (inca incerta) a femeii portretizate si surasul enigmatic al acesteia au alimentat de-a lungul timpului nenumarate teorii ale conspiratiei. Artisti, scriitori si savanti deopotriva cu totii au incercat sa patrunda misterul celei mai faimoase opere de arta din toate timpurile. In vreme ce Sigmund Freud a interpretat celebrul suras ca simbol al atractiei erotice a lui Leonardo fata de mama sa, un grup de cercetatori concluziona recent ca surasul abia schitat al Giocondei releva faptul ca aceasta era bolnava de sifilis si ca urma un tratament cu mercur care provocase innegrirea dintilor. La randul lui, un stomatolog american sustinea ca expresia Mona Lisei este specifica persoanelor care si-au pierdut dintii din fata, iar un doctor danez era aproape sigur ca femeia suferea de paralizie faciala.
Potrivit unei ipoteze formulate de pictorul italian Giorgio Vasari, modelul lui Da Vinci a fost Lisa Del Giocondo, nascuta Lisa Maria Gherardini in mai 1479 la Florenta. Provenind dintr-o familie modesta, ea a devenit la 16 ani sotia lui Francesco di Bartolomeo del Giocondo, fiul unui instarit negustor de matase. Francesco del Giocondo nu a primit niciodata tabloul comandat pentru ca Leonardo a parasit Florenta inainte de a-l fi terminat.
Numele faimoasei lucrari vine de la Ma donna (doamna mea), prescurtat in Monna, si Lisa, prenumele modelului. Aceasta varianta a fost confirmata de catre o descoperire recenta - intr-o editie a operei lui Cicero datata 1503 si descoperita la Heidelberg, Germania, proprietarul Agustino Vespucci, prieten al lui Leonardo, notase pe o pagina ca artistul avea trei tablouri in lucru in acel an, printre care si un portret al Mona Lisei del Giocondo.
Camelia CIOBANU, camelia.ciobanu@ziua.ro 
 Afisari: 759  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Capitala gastronomica a lumii    1 comentariu
  Co-fondatorul Microsoft lovit din nou de cancer    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Sah! Dar oare si mat? (7212 afisari)
 Reuters ii da o noua sansa lui Basescu (3555 afisari)
 Derbedeul Nastasiu in paginile ZIUA (3449 afisari)
 Greva Prostanacului (3256 afisari)
 Ionut Costea face bani pentru familia Geoana (3043 afisari)
 Carmen Electra, partida de sex cu o bruneta apetisanta! (VIDEO) (13252 afisari)
 Sex oral in plina strada, la Oktoberfest! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (7844 afisari)
 Miss Porno! Cele mai frumoase femei din Japonia si Trinidad-Tobago filmate facand sex in grup - FOTO (4851 afisari)
 "Sex oral pentru o restanta", protestul inedit al unui grup de studente din Ucraina - VIDEO  (4155 afisari)
 Tribunalul Bucuresti a decis: Greva Metrorex este ilegala. Metroul va circula joi (3620 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00972 sec.