Ziua Logo
  Nr. 4688 de miercuri, 11 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Mister vechi de 2500 de ani deslusit
-- Ramasitele unei marete armate persane, despre care istoria spune ca ar fi pierit, in anul 525 i.Hr., inghitita de o devastatoare furtuna de nisip in vestul desertului egiptean, au fost recent localizate. Astfel este rezolvat unul dintre cele mai mari si mai controversate mistere ale lumii arheologice.
Parintele istoriei, Herodot, a scris despre o armata de 50.000 de persani care, in timpul unei calatorii din anul 525 i.Hr. prin desertul egiptean, a disparut misterios, nemaia�uzindu-se nimic de ea... pana acum. Doi cercetatori italiani au declarat ca sute de oseminte recent descoperite in salbaticia dezolanta a Saharei ar putea fi ramasitele maretei armate. Arme din bronz, o bratara de argint, un cercel si sute de oase omenesti au fost dezgropate in desertul egiptean in cadrul expeditiei arheologice conduse de fratii Alfredo si Angelo Castiglioni (foto medalion). Daca se va dovedi faptul ca, intr-adevar, este vorba de armata pierduta a regelui persan Cambyses al II-lea, ar putea insemna rezolvarea unuia dintre cele mai importante mistere ale istoriei. Potrivit istoricilor, cei 50.000 de razboinici au pierit pana la ultimul in timpul unei furtuni de nisip cataclismice, in anul 525 i.Hr. "Am gasit prima dovada arheologica a unei povesti apartinand istoricului grec Herodot", a relatat, mandru, pentru Discovery News, Dario Del Bufalo, membru al expeditiei. Din cauza ca nu se gasise niciodata vreo urma cat de neinsemnata care sa confirme ca ghinionistii luptatori au existat cu adevarat, savantii au inceput, incet-incet, sa se indoiasca de apartenenta la realitate a povestii marelui istoric.
Artefacte din Ahemenid
Astazi, doi arheologi italieni de top, gemenii Angelo si Alfredo Castiglioni, sustin ca ar fi gasit dovezi de necontestat ce sustin istorioara lui Herodot - armata persana a pierit, intr-adevar, inghitita de o devastatoare furtuna de nisip. In timp ce inspectau zona, cercetatorii au dat peste un vas de lut pe jumatate ingropat in pamant, alaturi de care se aflau si cateva ramasite umane. Apoi cei doi frati au zarit o formatiune stancoasa cu o lungime de 35 de metri, o inaltime de 1,8 metri si adancime de trei metri. Acolo, cu ajutorul unui detector de metale, geologul egiptean Aly Barakat, profesor la Uni�versitatea din Cairo, a localizat relicvele unor obiecte de armament antice - un pumnal de bronz si cateva varfuri de sageti. "Stim ca este vorba de niste obiecte de dimensiuni reduse, dar nu marimea lor conteaza, nu asta le confera o importanta istorica. Ci faptul ca sunt cele dintai artefacte apartinand Imperiului Ahemenid - mai precis datand din perioada de domnie a lui Cambyses al II-lea - dezgropate din desert intr-o regiune aflata in apropierea Siwa", a declarat Castiglioni.
Itinerar diferit
La sfarsitul expeditiei, echipa de arheologi a decis investigarea unor povesti auzite de la beduini, conform carora "mii de oase au aparut la suprafata acum cateva zeci de ani, in urma unei activitati ciudate ale vantului intr-o zona invecinata". Povesti confirmate, pana la urma: urmand indicatiile acestora, nu mica le-a fost mirarea savantilor cand au dat peste un mormant comun cu sute de oase si cranii. Printre oseminte erau imprastiate haotic ramasite de sageti per�sane, precum si un capastru de cal, perfect identic cu unul regasit intr-o reprezentare a unui cal persan din antichitate. "In pustiul desertului, in sal�baticie, unde nu te-ai astepta sa gasesti mare lucru, am avut norocul incredibil de a da peste locatia exacta in care a avut loc tragedia, cu 2500 de ani in urma", a continuat Del Bufalo, in interviu. "Incepand cu secolul XIX, numerosi arheologi si exploratori au cercetat aceeasi ruta, dar fara succes. Noi am lansat o noua teorie, cu un itinerar total diferit. Sunt sigur ca armata pierduta este ingropata undeva in zona pe care am cercetat-o noi, cel mai probabil la aproximativ cinci metri sub pamant".
Ana Munteanu - anamaria.munteanu@ziua.ro 
 Afisari: 2726  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Anuntati rudele si urmasii sa vina sa-si ingroape mortii...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Foarte interesant, am mai citit o data articolul si m-am gandit chiar la Pitagora   de Atamild
50000 de oameni    de georgems
Sport, magazin, sirubrica meteo, unde e?   de Atamild
Civilizatia persana ...   de Liviu2002j
A r h i v a
  NASA si sfarsitul lumii    3 comentarii
  Timberlake la tribunal    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Interceptari si conturi la secret (7032 afisari)
 Batalia serviciilor secrete se amplifica (3536 afisari)
 Mister vechi de 2500 de ani deslusit (2726 afisari)
 NASA si sfarsitul lumii (2512 afisari)
 Basescu s-a razgandit (2324 afisari)
 Sex in timpul serviciului... printre piese auto! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (6003 afisari)
 Catalin Botezatu si iubita sa, Bianca - cearta cu imbranceli in plina strada (VEZI FOTO) (2941 afisari)
 Atac armat la un mall din Bucuresti: o mama si bebelusul sau au fost atacati de un student care isi pierduse apartamentul la jocurile de noroc (2424 afisari)
 Hitler si eroii greci, tarati in lupta pe Internet pro si contra lui Basescu (VIDEO) (2178 afisari)
 Top 10 al celor mai cunoscute nuduri din istorie (FOTO) (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01445 sec.