Ziua Logo
  Nr. 4688 de miercuri, 11 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Esecul UE in Basarabia
-- Rusia a ajuns sa fie in mod nesperat mediator in R. Moldova, un fel de "broker" intre partide, privind alegerea presedintelui. UE, in schimb, asista neputincioasa, situatie in care, de fapt, s-a pus singura. Degeaba a infiintat un post cu denumi�rea ridicola de "Reprezentant Special al Inaltului Reprezen�tant UE pentru Politica Externa Comuna si de Securitate", functie ocupata de ungurul Kalman Mizsei, trimisul lui Javier Solana.
Ieri, Parlamentul de la Chisinau nu a reusit sa aleaga presedintele republicii, post pentru care a candidat ex-comunistul Marian Lupu, actualmente presedintele Partidului Democrat, din Alianta pentru Integrare Europeana (AIE- liberala). AIE are 53 de mandate din 101. Dar pentru alegerea presedintelui ii trebuiau 61 voturi, adica avea nevoie de cel putin opt voturi comuniste, pe care nu le-a obtinut. Daca nici la urmatoarea tentativa nu se va reusi alegerea presedintelui, Parlamentul va fi dizolvat, iar presedinte interimar al Moldovei va ramane seful parlamentului, Mihai Ghimpu. Acesta va convoca alegeri anticipate la un termen neprecizat in Constitutie.
Rusia este interesata sa fie ales Marian Lupu, pentru ca acesta ii este favorabil, iar partidul sau, care misuna de oameni ai Kremlinului, va semna un acord de parteneriat cu partidul lui Vladimir Putin, "Rusia Unita". Alternativa la alegerea lui Lupu ar fi prelungirea mandatul interimar al lui Ghimpu, ceea ce este inacceptabil pentru Kremlin. Mihai Ghimpu s-a declarat roman si unionist si provine dintr-o familie de nationalisti romani.
In consecinta, la Moscova au fost chemati Lupu si Voronin sa se inteleaga intre ei. Spun chemati pentru ca acolo nimeni nu se duce de capul lui. Faptul ca PCRM nu l-a votat ieri pe Lupu nu inseamna ca PCRM nu se supune Moscovei, pentru ca mai este inca un tur si poate ca Voronin joaca tare.
In acest timp, UE a facut jocul comunistilor. In loc sa puna presiune pe acestia pentru a vota presedintele, a avut ideea stupida sa preseze AIE pentru a ceda in fata pretentiilor PCRM. La randul sau, Serafim Urechean, seful "Aliantei Moldova Noastra" tot din AIE, propunea si el medierea lui Kalman Mizsei, reprezen�tantul UE. Foarte ciudat. Adica Urechean, care si el are un acord cu "Rusia Unita", nu se simtea bine pana nu venea Mizsei sa puna presiune pe el, pentru ca asta inseamna de fapt "medierea".
Mizsei, un cunoscut agent
de influenta antiroman si pro-comunist, a publicat in presa de la Chisinau un articol in care, de asemenea, punea presiune pe AIE sa cedeze in fata comunistilor. El critica AIE pentru ca ar schimba regulile in timpul jocului, facand aluzie la clarificarea legislativa prin care se poate inregistra o singura candidatura la Presedintie.
Dar Mizsei parca vorbeste la comanda. Cineva a apasat pe butonul rosu si, dintr-o data, si Mizsei si partidul rusesc "Rodina-Patria" si odrasla nomenclaturista Vladimir Socor, pe post de analist "independent", vorbesc in cor despre "nihilismul legislativ" al AIE.
Mizsei, de-a lungul timpului, a incercat sa musamalizeze frauda electorala de la 5 aprilie, apoi sa-i convinga pe liberali sa voteze candidatul comunist la presedintie, iar dupa alegerile din 29 iulie a incercat sa-i convinga pe liberali sa se inteleaga cu PCRM la formarea guvernului sau a prezidiului parlamentului.
Este clar ca Romania nu se poate lasa reprezentata de UE in aceste conditii.
Dupa alegeri ar trebui sa ia taurul de coarne la Chisinau. Primul pas ar fi sa-i informeze pe cei care vor sa-i ia locul lui Solana la Externele UE
ca nu vor primi sprijin romanesc daca il mentin pe Mizsei in functie.
George SCARLAT - george.scarlat@ziua.ro 
 Afisari: 365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Problemele Moldovei priveste pe romani nu pe unguri   de nicuno
Scarlat,   de cumanus
O solutie   de Moser
A r h i v a
  Profilul unui terorist evreu    9 comentarii
  Un Solomon fara minte    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Interceptari si conturi la secret (7032 afisari)
 Batalia serviciilor secrete se amplifica (3536 afisari)
 Mister vechi de 2500 de ani deslusit (2726 afisari)
 NASA si sfarsitul lumii (2512 afisari)
 Basescu s-a razgandit (2324 afisari)
 Sex in timpul serviciului... printre piese auto! (ATENTIE, IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (6003 afisari)
 Catalin Botezatu si iubita sa, Bianca - cearta cu imbranceli in plina strada (VEZI FOTO) (2941 afisari)
 Atac armat la un mall din Bucuresti: o mama si bebelusul sau au fost atacati de un student care isi pierduse apartamentul la jocurile de noroc (2424 afisari)
 Hitler si eroii greci, tarati in lupta pe Internet pro si contra lui Basescu (VIDEO) (2178 afisari)
 Top 10 al celor mai cunoscute nuduri din istorie (FOTO) (2158 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01932 sec.