Ziua Logo
  Nr. 4687 de marti, 10 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Actualitate
Romania in topul drogurilor surogat
-- Un raport al Uniunii Europene remarca proliferarea unor noi substante halucinogene si cere punerea sub control a comercializarii lor
Raportul anual al Observatorului European pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT) se refera la produsele medicamentoase sau la unele plante psihotrope, comercializate pe internet sau in magazine de specialitate, subliniind faptul ca in majoritatea cazurilor, acestea nu se afla sub control legislativ. Riscurile consumului unor astfel de produse nu sunt cunoscute inca in totalitate. Potrivit OEDT, numarul magazinelor online din Romania, care comercializeaza asemenea produse, situeaza tara noastra pe locul patru in Europa, dupa Marea Britanie, Germania si Olanda.
Unul din capitolele raportului pentru anul 2009 al OEDT, privind situatia drogurilor in Europa, una din agentiile descentralizate ale UE, a carei principala misiune este de a colecta date cu privire la fenomenul drogurilor si al toxicomaniei, in vederea gasirii unor solutii pentru reducerea consumului acestora, este dedicat drogurilor noi.
Numarul substantelor psihotrope noi, care au efecte halucinogene si reprezinta o alternativa la drogurile interzise, este in continua crestere, majoritatea provenind din plante.
Interesant este faptul ca incepand cu anul 2000, s-a inregistrat o scadere a numarului substantelor psihotrope sintetice.
In ultimii ani, OEDT a identificat produsele a cinci plante psihotrope, care nu se afla sub control international, dar care pot fi controlate din punct de vedere legislativ de statele membre ale Uniunii Europene (UE).
Efect de canabis
Kava, Khat, Kratom si Salvia divinorum sunt doar cateva din plantele care pot fi consumate pentru efectele lor halucinogene sau de combatere a anxietatii, ce nu sunt raportate ca fiind controlate in statele mebre ale UE, cu mici exceptii.
Aceste produse, cunoscute si sub demunirea de "spice", sunt comercializate pe internet sau in magazinele de specialitate inca din anul 2006, iar efectele produse de consumul lor au fost descrise de catre unii consumatori ca fiind similare cu cu cele ale canabisului.
Totusi, se cunosc foarte putine lucruri despre farmacologia si toxicologia materialelor din plante, cuprinse in produsele de tip "spice". Astfel, este greu de precizat care sunt riscurile potentiale asupra sanatatii sau efectele posibile psihoactive ale consumului acestor produse.
Mai mult, in informatiile de pe ambalajul acestor produse apar doar ingredientele de origine vegetala, iar ingredietii sintetici nu sunt mentionati.
Internetul, o piata infloritoare
Avand in vedere aceasta situatie, OEDT recomanda statelor membre UE intensificarea eforturilor legate de identificarea riscurilor consumului acestor produse, precum si implementarea unei legislatii care sa faciliteze controlul noilor droguri. Pe langa magazinele de specialitate, internetul a aparut ca o piata noua pentru aceste substante psihotrope, reprezentand o alternativa la drogurile ilegale.
In anul 2009, OEDT a identificat si monitorizat un numar de 115 magazine online, pentru a identifica evolutia pietei online de produse psihotrope, cunoscute si sub numele de produse etnobotanice.
Concluziile acestui studiu au fost ca, spre deosebire de anii precedenti, vanzarile produselor de tip "spice" au crescut in majoritatea statelor UE, Romania fiind unul dintre ele. Cu toate acestea, pana in luna martie 2009, doar Germania, Austria si Franta au retras din magazinele online produsele de tip "spice", pe baza unor actiuni in justitie.
Ioan Tudor, ioan.tudor@ziua.ro 
Alte articole
  Bloggerii devin vedete    (2009-12-18 17:07)
  Romania nu figurează in topurile celor mai bune 500 de universități din lume    (2009-10-12 16:13)
  Captura de 460,5 kilograme de heroina in Olanda    (2008-06-16 14:43)
  Romanii platesc impozite de top    (2008-01-29 16:40)
  Operatiunea "Pantofii negri"    (2008-01-28 15:00)
 Afisari: 225  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
In stilul asta nici petunii...   de Mad_Wolf
A r h i v a
  Contrabanda cu parfum la PTF Varsand    
  Milioane din evaziuni    
  Oprit cu 17 gloante    1 comentariu
  Averea baronilor permiselor    
  Bani pentru elicopterele Ceausestilor    
  Cutit, pistol, viol    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Diversionistul Iliescu (5413 afisari)
 Batalia serviciilor secrete (2810 afisari)
 Anticipatele lui Ciomu (2508 afisari)
 Basescu umbla la "revolutie" (1442 afisari)
 PDL sfideaza cu Oprea (1320 afisari)
 ULTIMA ORA: Actorul Gheorghe Dinica a murit! (5654 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: ''Traian Basescu pregateste arestarea a 12 generali de armata'' (4343 afisari)
 Batut fara mila chiar in fata iubitei sale - ATENTIE, VIDEO SOCANT SI INTERZIS MINORILOR! (2337 afisari)
 Prima fotografie cu mormantul lui Michael Jackson (2298 afisari)
 INSOMAR: Basescu ar pierde in turul doi si in fata lui Geoana, si in fata lui Antonescu (1922 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01685 sec.