Ziua Logo
  Nr. 4687 de marti, 10 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Dimensiunea romaneasca a lui Celan
Tesu SOLOMOVICI, tesu@ziua.ro 
Marele poet de limba germana Paul Celan s-a nascut in 1920, la Cernauti, ca Antschel, un nume destul de banal printre evreii din Bucovina. Stabilindu-se in 1945 la Bucuresti, Antschel s-a fonetizat in Celan. Era un tanar inalt, cu trasaturi distinse, tacut, dar insetat de viata. Nu vorbea despre grozaviile pe care le traise in anii razboiului.
Celan a avut sansa sa nu fie deportat impreuna cu familia in Transnistria. Un roman de omenie, industriasul Valentin Alexandrescu, a oferit familiei Antschel o ascunzatoare in incinta fabricii lui, dar numai Paul a beneficiat de generozitatea acestuia. Restul familiei n-a apucat sa se ascunda, gasindu-si moartea, cu totii impuscati de o patrula germana SS, undeva, langa Bug. In cele din urma, a ajuns si Paul
intr-un lagar de munca, regasindu-si libertatea la sfarsitul razboiului. Au fost anii traiti cu moartea alaturi. De altfel, prima poezie publicata in traducere romaneasca, in 1945, la Bucuresti, se va numi "Tangoul mortii".
Popasul bucurestean al lui Paul Celan are semnificatie biografica si literara. Petre Solomon, el insusi poet, a reconstituit intr-o carte emotionanta, anii romanesti ai lui Celan, importanti pentru cunoasterea figurii legendare a acestui poet, in care multi carturari occidentali recunosc pe unul din cei mai straluciti creatori contemporani de poezie in limba germana.
La Bucuresti, Celan a avut prieteni, a cunoscut dragostea femeii, a citit mult, a gustat din ceea ce am putea numi o viata normala. Din sejurul romanesc, Celan isi va aminti cu melancolie de "frumosul anotimp al calambururilor", acele "jocuri de cuvinte", "intrebari-raspunsuri", escapadele in munti, noptile petrecute cu prietenii in interminabile discutii despre destin si poezie. Nu a scris mult in romaneste la Bucuresti, s-au pastrat doar sapte poezii si opt poeme in proza. Destul, spun specialistii "ca sa fie pomenit, la loc de cinste, intr-o istorie ideala a liricii romanesti". Intr-unul din aceste poeme, Celan vorbeste de "adolescenta unui adio". Nu este oare legitim sa vedem in scrierile romanesti ale lui Paul Celan "un adio superb, sortit sa-si pastreze vesnic adolescenta"?, se intreaba bunul sau prieten Petre Solomon. Celan nu s-a putut impaca cu amenintarea totalitarismului comunist si pe la sfarsitul lui 1947, pe cai ilegale, a parasit Romania, cu destinatia Viena.
Avea deja premonitia dezastrului. In metropola literaturii de limba germana, Celan nu s-a simtit "in apele lui". Deziluzionat, dupa numai sase luni, pleaca la Paris, unde va trai in continuare vreme de doua decenii. Nici la Paris nu va fi fericit. "Cine nu e singur?, le scrie prietenilor din Bucuresti. Cine nu e napadit de tot felul de spaime, atomice si altele?". Faima poetului crestea, destui carturari germani si francezi vedeau in Celan un viitor laureat al Premiului Nobel pentru literatura, cumula premii peste premii, s-a casatorit, avea si un copil, era lector de germana la un cunoscut institut din capitala Frantei, dar lent, inexorabil, incepuse alunecarea in noaptea deprimarii si deznadejdii. Acuzatiile de plagiat si viol ale unei femei nebune, vaduva poetului german Ivan Goll, il dispera, cum foarte greu suporta corul antisemitilor germani, care-i minimalizau opera. Sotia il paraseste. Sentimentul acut de singuratate si de izolare ii pun in dezordine mecanismele fine si atat de sensibile ale fiintei. Socurile electrice si tranchilizantele nu-l insanatosesc.
Va cauta salvarea aruncandu-se, in vara lui 1970, de pe un pod, in apele Senei.
 Afisari: 454  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
Ca sa vezi dracia dracului !   de v.mihail
Tesule Ce mai astepti   de Morphius
Acuzele de plagiat   de cumanus
Sunt doar un modest consumator de literatura.   de emigrstul
   de the
D-le TESU - citeam in statia de tramvai ,infrigurat la lumina lampadarului stradal pe CELAN   de jan dinu
A r h i v a
  O campanie si patru populisti    20 comentarii
  Guverne cu geometrie variabila    17 comentarii
  Totalitarism de dreapta in Romania    2009-10-28
  Paza sporita pentru Rushdie    2009-10-24
  Feluritele Europe    2009-10-15
  Desecretizarea guvernarii maresalului Antonescu    2009-09-08
  Cronica celui de-al III-lea razboi din Liban    2009-09-01
 Top afisari / comentarii 
 Diversionistul Iliescu (5413 afisari)
 Batalia serviciilor secrete (2810 afisari)
 Anticipatele lui Ciomu (2508 afisari)
 Basescu umbla la "revolutie" (1442 afisari)
 PDL sfideaza cu Oprea (1320 afisari)
 ULTIMA ORA: Actorul Gheorghe Dinica a murit! (5654 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: ''Traian Basescu pregateste arestarea a 12 generali de armata'' (4343 afisari)
 Batut fara mila chiar in fata iubitei sale - ATENTIE, VIDEO SOCANT SI INTERZIS MINORILOR! (2337 afisari)
 Prima fotografie cu mormantul lui Michael Jackson (2298 afisari)
 INSOMAR: Basescu ar pierde in turul doi si in fata lui Geoana, si in fata lui Antonescu (1922 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03597 sec.