In urma cu mai multe zile, presedintele Comisiei de Aparare si Siguranta Natio�nala a Camerei Deputatilor, Costica Canacheu, a parasit sala in care au loc sedintele, impreuna cu colegii sai, atunci cand s-a luat decizia, printr-un vot democratic, ca eu sa fiu audiat. La cerere. Intrucat lansasem scandalul munitiei, detineam o serie de informatii si era cat se poate de firesc sa am posibilitatea de a le oferi instantei supre�me din sistemul democratiei, care este Parlamentul.
Ceilalti membri au votat insa altfel, nu cum a vrut domnul Canacheu. De unde acest dezinteres intr-o chestiune, in definitiv, atat de importanta, incat a devenit subiect de investigatie parlamentara? Si in fine, m-am prezentat joi dimineata la Comisie. Cu cinci dosare voluminoase, subrat, fiecare a cate doua volume, destinate fiecarui grup parlamentar. Si a intervenit o a doua surpriza: ziaristii, in numar destul de mare, au fost lasati pe dinafara. Un nou subiect de dezbatere incrancenata. PDL dorea ca audierea mea sa fie facuta cu usile inchise. Toti ceilalti solicitau acceptarea in sala a jurnalistilor. 40 de minute a fost dezbatuta aceasta tema, pana cand acelasi domn Canacheu a catadicsit sa supuna solicitarea celorlalti la vot. In cele din urma, a fost acceptat un compromis. Ziaristii puteau asista la expunerea mea, nu insa si la discutii. Oare de ce? Au fost puse pe tapet secrete de stat? Ori doar chestiuni de mare interes, legate de siguranta nationala? Si de familia prezidentiala? In cursul expunerii, am fost grabit de domnul Canacheu atunci cand am atacat subiectul rachetelor atomice care au tranzitat spatiul aerian al Romaniei utilizandu-se flota aeriana a lui Viktor Bout, cel mai mare traficant de arme din istoria moderna a lumii. Oare de ce se grabea Canacheu? Si, in fine, expunerea a fost intrerupta pentru ca iesisem din tema Comisiei, atunci cand am atras atentia asupra uriaselor fraude din domeniul inarmarii. Facute de un grup criminal organizat. Oare de ce?
Eu nu gasesc pentru toate intrebarile de mai sus, precum si pentru cele care urmeaza, decat o singura eticheta. PDL incearca o operatiune de musamalizare. Informatiile de acest tip constituie, pentru multi reprezentanti de vaza ai acestui partid, bombe cu ceas. Pentru ca invariabil ele conduc la Traian Basescu. Si atunci nu mai exista decat o singura cale rationala ca pana la urma Parlamentul sa faca lumina. Si anume, amanarea dezbaterilor de fond pe asemenea teme sensibile pana dupa alegeri. Am remarcat din schimburile de replici ale membrilor Comisiei de Aparare si Siguranta Nationala ca sub semnul apropiatelor alegeri prezidentiale oamenii stau cu armele pe masa. Gata sa se secere unii pe altii. Domnul Canacheu, asa cum am aflat, tot dintr-un schimb de cuvinte mai acid, in nume personal, a postat pe site-ul Comisiei un fel de proiect de raport. De ce se grabeste? Este inca o intrebare la care singurul raspuns posibil, doar intr-un cuvant, este musamalizarea.
Scandalul munitiei este departe de a fi incheiat. La fel si cel al interceptarii convorbirilor din Comisia Udrea. Iar celelalte teme - a traficului ilegal de armament, a licitatiilor trucate din domeniul inarmarii ori a incalcarii obligatiei de offset - care aduc Romaniei prejudicii de miliarde de euro sunt inca tabu. Batista e pusa pe tambal. E tot o tentativa de musamalizare.
Tare sunt curios cum se va sfarsi. Comisia de Aparare a Camerei Deputatilor are o putere uriasa. Oare ce va face cu ea? Se va proceda in functie de majoritati trecatoare, de conjuncturi electorale? Sau vor prima adevarul si interesul national?
Acest editorial si urmatoarele pot fi accesate si comentate pe
www.sroscas.ro