Ziua Logo
  Nr. 4683 de miercuri, 4 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
BNR vrea reforme structurale
-- Consiliul de Administratie (CA) al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, in sedinta de ieri, sa mentina dobanda de politica monetara la 8%si ratele rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si in valuta la 15%,respectiv 30%.
Conform unui comunicat al bancii centrale, hotararile de ieri s-au luat in urma analizei evolutiei indicatorilor ma�croeconomici, care "releva consolidarea cu o anumita intarziere a procesului de dezinflatie, persistenta contractiei economice si continuarea ajustarii semnificative a deficitului extern, concomitent cu inrautatirea perceptiei investitorilor straini asupra economiei romanesti in conditiile tensionarii mediului politic intern".
BNR precizeaza ca, "in plan monetar, sunt de consemnat scaderea in termeni anuali a creditului acordat sectorului privat, in special in ceea ce priveste componenta in moneda nationala a acestuia, precum si dinamica anuala inalta a creditului acordat sectorului public. In acelasi timp, ecartul intre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara s-a majorat in contextul accentuarii impactului asupra pietei monetare indus de nevoile substantiale de finantare a deficitului bugetar din trimestrul IV al anului curent". Altfel spus, pentru ca statul se imprumuta in disperare, bancile nu mai imprumuta sectorul privat pentru ca n-au niciun interes sa o faca, mai ales ca statul se imprumuta la dobanzi mari, iar riscul bancilor sa nu-si primeasca banii inapoi practic nu exista!
BNR vede situatia destul de neagra: "pe termen scurt, se prefigureaza manifestarea unor presiuni inflationiste induse de ajustarile preconizate ale accizelor incepand cu 1 ianuarie 2010, tendinta de mentinere a ecartului dintre ratele dobanzilor interbancare si rata dobanzii de politica monetara, precum si impactul nefavorabil asupra anticipatiilor generat de accentuarea riscurilor legate de politicile fiscala si de venituri in contextul unui climat politic volatil". Adica actuala criza politica nu face decat sa adanceasca aceasta criza economica prin care trecem.
Ca de obicei in ultimii ani, banca centrala atrage atentia ca, singura, politica monetara nu poate "tine in frau" economia. "CA al BNR considera ca atingerea obiectivelor privind dezinflatia, refacerea increderii investitorilor si asigurarea unei finantari sustenabile a economiei romanesti, precum si crearea premiselor relansarii durabile a activitatii economice reclama implementarea ferma a mix-ului de politici macroeconomice - monetara, fiscala, de venituri, precum si a reformelor structurale convenite prin aranjamentul multilateral de finantare externa (n.r. - cu FMI, Banca Mondiala si Comisia Europeana)".
Gabi moroianu - gmoroianu@ziua.ro 
 Afisari: 356  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
reforme?   de naiv-prudent
bai securistilor   de coscaru
A r h i v a
  Basescu si Videanu au "uitat" 155 mp sub Cathedral Plaza    21 comentarii
  Seful de la Babeni, stresat    
  Ospatarul lui Ceausescu, achitat dupa moarte    3 comentarii
  Ceferistii platesc trenul, alesii nu    4 comentarii
  Apocalipsa dupa FMI    6 comentarii
  Minerii, cei mai mari datornici la stat    1 comentariu
  Cadou pentru Basescu    26 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu pregateste un sah-mat prin intermediul Gallup (4629 afisari)
 PSD tradat pentru Basescu (3336 afisari)
 Ospatarul lui Ceausescu, achitat dupa moarte (2624 afisari)
 Basescu si Videanu au "uitat" 155 mp sub Cathedral Plaza (2620 afisari)
 Prostituata in Irak (1695 afisari)
 Penibil si rusinos: Surprinsa de mama ei in timpul unei partide de sex oral! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (7695 afisari)
 Ministerul de Interne ºi-a fãcut conturi pe Facebook, Twitter, Youtube ºi Yahoo Messenger (3777 afisari)
 Jurnalul unei pitipoance parasite face furori pe Internet: "Hai ma, Daniel, suna-ma! Daca vezi chestia asta, te rog eu, suna-ma!" (VIDEO) (3039 afisari)
 Legea reorganizarii agentiilor e constitutionala: 10 zile libere neplatite pentru bugetari? (2727 afisari)
 Romania, transformata de politicienii si presa de la Kiev in principalul vinovat de situatia interna din Ucraina (2666 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00841 sec.