Corneliu Urcan, cunoscut de timisoreni ca jupanul Hotelului Continental din oras, unde a dat cu sapa timp de 30 de ani, de la "munca de jos" si pana la functia de administrator, a decedat la 18 septembrie 2009, dupa opt ani de procese inscenate. Urcan mai este cunoscut in presa si drept ospatarul preferat de Nicolae Ceausescu, pentru faptul ca acesta era un maestru al organizarii de mese alese pentru persoanele importante.
Urcan a reusit in 1998 sa preia in contract de leasing imobiliar Hotelul Continental din Timisoara, investitie pentru care a contractat un important imprumut, pe cativa ani, de la niste "binevoitori" persoane fizice, care au profitat de el si au ajuns in final sa-l deposedeze de hotel si sa-l dea afara. Manevra s-a petrecut dupa ce Urcan si-a achitat majoritatea ratelor lunare si mai avea de achitat doar cateva pentru a prelua definitiv hotelul.
Dosarul lui Nastasiu s-a furat
Fantasmagoriile procurorului Ciprian Nastasiu au fost desfiintate de toate expertizele administrate in cauza. La fond, in 2005, Tribunalul Timis l-a achitat pe Urcan pentru evaziune fiscala, delapidare si bancruta frauduloasa (pentru care nu exista nicio proba), insa i-a retinut comiterea unui "fals intelectual", pentru care i-au dat doi ani de inchisoare, pentru a se acoperi perioada de arestare, iar magistratii culpabili sa nu raspunda penal ori material. Cazul a fost plimbat ani in sir intre instante. Cand adevarul era la un pas sa se afle, intregul dosar de urmarire penala (partea instrumentata de Nastasiu, avansat intre timp la DIICOT), aflat in recurs la Inalta Curte, a fost furat. Conform surselor noastre, o grefiera de la instanta suprema a declarat deja la DNA despre o anume persoana care a platit o suma de bani pentru "volatilizarea" dosarului. Furtul dosarului a tinut cel putin doi ani cazul pe loc, pentru reconstituire. Inalta Curte a dispus retrimiterea lui la rejudecare, la Curtea de Apel Timisoara. La 28.11.2008, instanta de apel a desfiintat sentinta de la Tribunalul Timis si i-a achitat pe Urcan si Vuc pentru toate infractiunile nas�cocite de Nastasiu, de�monstrand ca nicio expertiza si proba din dosar nu confirma sustragerea vreunui leu. In paralel, Urcan a reusit tot la Inalta Curte, dar in civil, recunoasterea irevocabila a faptului ca lui i se datoreaza 500.000 de dolari de catre cei care il imprumutasera. Cu toate acestea, in dosarul penal in care a fost achitat, Urcan a declarat recurs la Inalta Curte pentru a i se recunoaste faptul ca cei care l-au deposedat de hotel sunt cei care ii datoreaza lui 13,8 miliarde lei vechi. La 22 septembrie a.c. Urcan trebuia sa primeasca verdictul, dar nu l-a mai apucat. A decedat la 18 septembrie 2009. Mostenitorii lui continua in prezent batalia pentru recuperarea hotelului.
Un procuror compromis
Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu (vestit pentru "instrumentarea" cazului teroristului Omar Hayssam, pentru care nu a ezitat sa faca influente pe langa judecatorul de caz pentru a determina eliberarea sirianului pe caz de boala si care a sfarsit sanctionat si nevoit sa demisioneze din Magistratura) a fost cel care a pecetluit soarta lui Corneliu Urcan. In 2001, in calitate de procuror la Parchetul Curtii de Apel, a dat curs unei sesizari dubioase a Directiei Finantelor Publice Timisoara, care reclama nereguli in contabilitatea Hotelului Continental, administrat de Urcan. In doar cateva zile de la primirea plangerii, procurorul a arestat-o pe contabila hotelului, pentru a strange "probe" impotriva lui Urcan. La 4 iunie 2002 l-a arestat si pe Urcan (era perioada cand inca procurorii din Romania mai aveau dreptul sa aresteze), pe care l-a trimis in judecata cateva zile mai tarziu, alaturi de contabila Liliana Vuc, sub acuzatiile de evaziune fiscala, delapidare si bancruta frauduloasa, pe motiv ca banii folositi de acuzat pentru plata ratelor la hotel ar fi fost insusiti de acesta. Ca un facut, plangerea indivizilor de la SC Continental SRL, care l-au imprumutat pe Urcan, este aproape o copie la indigo a rechizitoriului. Urcan a stat in arest un an si doua luni, imbolnavindu-se grav de pneumonie severa, iar apoi de tuberculoza, fapt ce i-au redus capacitatea de respiratie la 30%, fiind nevoit sa vina la procese cu masca si tubul de oxigen. Au urmat opt ani de procese, in care si-a sustinut continuu nevinovatia si a acuzat ca cei de la SC Continental SRL, care l-au deposedat de hotel, ii sunt lui datori.