Ziua Logo
  Nr. 4683 de miercuri, 4 noiembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ucraina fenteaza cu Bistroe
-- Presa ucraineana continua campania de dezinformare in legatura cu incalcarile constante ale prevederilor de mediu
Kievul trimite noi semnale ca nu are nici cea mai mica intentie de a stopa lucrarile la canalul de mare adancime Dunare - Marea Neagra pe bratele Chilia si Bistroe, in ciuda tuturor avertismentelor venite din partea organismelor internationale de mediu. Presa ucraineana a inceput o noua ofensiva mediatica prin care doreste sa deturneze atentia asupra acestor chestiuni aruncand vina in spatele Romaniei.
Directorul general al Directiei Generale Afaceri Juridice din Ministerul Afacerilor Externe (MAE), Cosmin Dinescu, a declarat ieri ca "Toate declaratiile care au aparut in ulima perioada in presa ucraineana nu corespund realitatii. Proiectul este, in continuare, in afara dreptului international. Nu a existat si nu exista vreo confirmare a legalitatii sale de vreo institutie sesizata, mai mult decat atat, pasii procedurali intreprinsi de partea ucraineana raman doar atat - pasi procedurali".
Autoritatile romane si ucrainene intentioneaza sa realizeze impreuna o monitorizare ecologica a Deltei Dunarii pe ambele partile ale granitei comune, a declarat la finele saptamanii trecute ambasadorul ucrainean cu insarcinari speciale Aleksei Sovkoplias. Anuntul a fost facut de oficialul de la Kiev in timpul unei conferinte de sustinute in finalul sedintei parlamentare pe problematici ce tin de dezvoltarea regiunii Dunarii, eveniment ce a avut loc la Ismail (regiunea Odesa - n.red.), relateaza cotidianul Ukrainski Novini, consultat de Agerpres. "Am reusit sa obtinem acceptul Romaniei pentru desfasurarea unei monitorizari ecologice comune in toata Delta Dunarii", a intarit Sovkoplis, sugerand ca Romania s-ar fi opus pana in prezent acestei initiative.
Oficialul ucrainean mai remarca, intre altele, ca partea romana a insistat ca o monitorizare este necesara doar in zona canalului de mare adancime Dunarea-Marea Neagra. Preluand afirmatiile lui Aleksei Sovkoplias, Ukrainski Novini scrie ca, in luna septembrie, Comitetul de Implementare a Conventiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontalier din cadrul ONU "a recunoscut ca Romania este cea care nu respecta obligatiile sale de mediu, prevazute de conventie, si influenteaza negativ mediul inconjurator prin lucrarile pe care le deruleaza pentru adancirea unui canal care ar permite accesul unor nave de mare tonaj".
Raportul la care face referire ziarul ucrainean este in realitate un raport al Comisiei Economice pentru Europa din cadrul Organizatiei Natiunilor Unite, remis in urma ultimelor consultari din 14-18 septembrie de la Geneva ale expertilor ce fac parte din Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo.
Dezinformare ucraineana
Acest document releva faptul ca Ucraina incalca obligatiile ce ii revin ca parte semnatara a Conventiei referitoare la administrarea canalului Bistroe. "Membrii Conventiei (Espoo- n.red.) sprijina concluziile Comitetului de Implementare potrivit carora Ucraina se afla in neconformitate cu obligatiile ce ii revin din Conventie", se precizeaza in deschiderea documentului mentionat. Raportul identifica de asemenea cinci din sase cerinte pentru implementarea obligatiilor, ce rezulta din calitatea Ucrainei de stat semnatar al Conventiei Espoo, ca fiind "inadecvate" si recomanda Kievului o mai buna gestionare a situatiei.
Marturia lui Aurescu
Secretarul de stat pentru afaceri strategice, Bogdan Aurescu, si-a lansat ieri volumul de memorii despre procesul de la Haga, intitulat "Avanscena si culisele procesului de la Haga. Memoriile unui tanar diplomat". "Pentru mine aceasta carte este o marturie sincera nu numai despre mine ci mai ales despre colegii din echipa si despre efortul lor exceptional depus ani de zile, depus cu pasiune, indarjire, cu multa truda si, nu putin lucru, cu multa modestie", a spus Aurescu.
Madalin NECSUTU - madalin.necsutu@ziua.ro 
 Afisari: 1205  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Putin vrea banii UE in contul Ucrainei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Basescu pregateste un sah-mat prin intermediul Gallup (4629 afisari)
 PSD tradat pentru Basescu (3336 afisari)
 Ospatarul lui Ceausescu, achitat dupa moarte (2624 afisari)
 Basescu si Videanu au "uitat" 155 mp sub Cathedral Plaza (2620 afisari)
 Prostituata in Irak (1695 afisari)
 Penibil si rusinos: Surprinsa de mama ei in timpul unei partide de sex oral! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (7695 afisari)
 Ministerul de Interne și-a făcut conturi pe Facebook, Twitter, Youtube și Yahoo Messenger (3777 afisari)
 Jurnalul unei pitipoance parasite face furori pe Internet: "Hai ma, Daniel, suna-ma! Daca vezi chestia asta, te rog eu, suna-ma!" (VIDEO) (3039 afisari)
 Legea reorganizarii agentiilor e constitutionala: 10 zile libere neplatite pentru bugetari? (2727 afisari)
 Romania, transformata de politicienii si presa de la Kiev in principalul vinovat de situatia interna din Ucraina (2666 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01571 sec.