Chiar daca pielea e cel mai intins si cel mai familiar organ, nu stim destul sau nu facem nici macar cat stim pentru a-i mentine sanatatea. Nu putem spune ca produsele destinate ingrijirii pielii - igiena + sanatate, de la sapunuri comune pana la cosmetice usturator de scumpe, stau nevandute pe rafturi. Problema este daca le alegem realist, fara sperante absurde in reclame iluzorii, si daca le folosim corect si constant pentru a obtine si mentine efectele dorite.
Cum ar trebui sa ne spalam
Ca ne referim la fata sau la corp, e vorba de o rutina simpla: o data pe zi, spun specialistii. In cazul in care tenul a fost incarcat de produsele de machiaj sau de praf, e suficient sa-l clatiti inainte de culcare doar cu apa calduta. Daca recurgeti prea des la produsele de curatare, adica de 2 sau chiar 3 ori pe zi, s-ar putea sa faceti mai mult rau decat daca lasati tenul nedemachiat pana a doua zi.
Dusul sau baia in cada nu trebuie sa fie fierbinti si nici sa dureze mult, pentru a evita deshidratarea. Ce sapun este indicat? Sapunurile "fara sapun", o combinatie de apa si uleiuri, care curata pielea fara sa o usuce sau sa o lase fara stratul protector foarte fin de uleiuri naturale. Sau cele care contin un procent de crema hidratanta in compozitie. O alta alternativa sunt produsele speciale "body cleanser" care pot fi gasite in magazinele destinate ingrijirii corporale corecte.
Prevenirea deshidratarii
Dupa baie, pielea e cea mai expusa la deshidratare. Uscati-va imediat, nu lasati apa sa se evapore de la sine, pentru ca aceasta "scoate" si apa din epiderma. Cel mai bun timp pentru hidratarea pielii este imediat dupa baie.
In functie de tipul de piele, pe care e bine sa-l diagnosticheze un specialist, aplicati o lotiune sau o crema. Niciodata in exces, pentru ca pielea va ramane stralucitoare si nu va respira. Daca chiar aveti o piele foarte uscata, mai bine repetati operatiunea inainte de culcare. Si nu uitati sa consumati suficienta apa, chiar si in sezonul rece. Nevoile organismului raman aceleasi.
Cum stim daca e gripa porcina?
Doctorul Adrian Streinu-Cercel a facut urmatoarele precizari:
1. In faza de debut a gripei porcine starea generala e usor alterata. Disconfortul e dat de temperaturi subfebrile 37,5 - maximum 38,2 ∫C, secretii nazale apoase si tuse. Daca in 2-3 zile simptomele se agraveaza, prezentarea la medic e obligatorie. Trebuie stiut ca testele de prezenta a virusului pandemic nu se fac la cerere, de la primele semne de imbolnavire. Trebuie asteptat cel putin cinci zile pentru ca rezultatele sa fie relevante.
Persoanele cu simptomele mentionate trebuie sa anunte medicul de familie si sa stea izolate pana la vindecare. E cea mai sigura cale de a evita raspandirea virusului gripei porcine daca ea a fost confirmata.
2. O gripa sezoniera are alt tablou clinic: temperatura ridicata, pana la 39-40 de grade, cu alterarea imediata si importanta a starii generale. Apar durerile de cap, articulare si musculare, frisoanele, durerea la inghitit.
3. O viroza respiratorie obisnuita nu da febra, chiar daca alte simptome precum durerea in gat sau nasul infundat, pot crea frica de contaminare cu virusul buclucas.