Ziua Logo
  Nr. 4678 de joi, 29 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Protest in sunet de fanfara
-- Dupa bunul exemplu al agricultorilor din Franta, care ies periodic pe bulevardele Parisului pentru a-si mentine subventiile, iata ca si crescatorii nostrii de animale au iesit pe strazile Capitalei.
"Aseara vantul batea" cantau fanfarele reunite din Sfantul Gheorghe si Barlad in fata Ministerului Finantelor. Ce i-a reunit muzical pe unguri si pe moldoveni, taman in fieful lui Pogea? Subventiile pentru crescatorii de animale si vizita delegatiei Fondului Monetar la Finantele autohtone.
Clopuri, talangi si laibare de lana. Maini muncite si fete sanatose de oameni traiti in aer liber. Multi dintre ei pentru prima oara in Bucuresti. "Voi sunteti de vina, cei din Bucuresti. Voi i-ati ales", imi spune cu naduf un cioban din Novaci din usa unui microbuz. Tocmai a auzit ca delegatia fermierilor nu a picat la pace cu ministrul interimar al Agriculturii si ca revendicarile lor nu vor fi satisfacute imediat. Proaspatul ministru a declarat ca recensa�mantul animalelor s-a incheiat de curand si ca Executivul poate achita imediat doar 200 lei, din cei 571 lei. Restul, anul viitor. Cat despre subventiile pentru ovine, se lucreaza, deocamdata. Protestele au inceput dis-de-dimineata in fata a doua ministere: al Agriculturii si al Finantelor. In Piata Constitutiei, auzind ca nu sunt sanse sa primeasca banii, ciobanii s-au luat de piept cu jandarmii, incercand sa intre in incinta Ministerului Finantelor. Busculade si imbranceli, de-o parte si de alta.
Imbranceli cu jandarmii
Pana la urma, ciobanii au ramas in spatele gardurilor in asteptarea negocierilor. Nu le-au asteptat in liniste, ci cu huidueli, lozinci, fanfare si injuraturi. "Vaca romaneasca nu crede in criza", "Laptele romanesc scump la produs si ieftin la vanzare", "Aceleasi subventii le au si fermierii din Uniunea Europeana" scria pe plancardele agitate cu manie de protestatari. In fata ministerului de profil situatia era sub control. Sub controlul jandarmilor. De fapt, erau mai multe forte de ordine si ziaristi decat protestatari. Din cand in cand, cate un fermier isi amintea de ce sunt acolo si isi mai strunea confratii la proteste.
Dupa ce au epuizat alterna�tivele de protest si negociere, fermierii s-au indreptat spre Cotroceni. In Piata Leu a urmat busculada de rigoare, dintre jandarmi si protestatari. Oricum, numarul protestatarilor era sensibil egal cu cel al fortelor de ordine. Dupa care s-a instaurat acalmia. De-o parte si de alta a gardului de protectie, jandarmi si protestatari schimbau impresii la o tigara, in asteptarea rezulta�tului negocierilor. La inchiderea editiei, protestatarii nu decisesera daca abandoneaza protestul.
Silviu SECRIERU, silviu.secrieru@ziua.ro 
 Afisari: 184  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
mana ciobaneasca ?   de Viorica Ianc
A r h i v a
  150.000 de romani in pericol de moarte    12 comentarii
  Volvo chinezesc    3 comentarii
  Voronin urzeste planuri cu Lupu    
  Dat jos de pe pereti    1 comentariu
  Dreptul vacii si al oii, dupa buget si Basescu    4 comentarii
  Dispute politice    
  Agricultura ignorata de prezidentiabili    9 comentarii
  Blaga a spart bariera Coalitiei    8 comentarii
  Fara concediu neplatit    
  Fuga de "Prima casa"    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Viata dupa moartea PDL (5808 afisari)
 Fuga de "Prima casa" (2210 afisari)
 150.000 de romani in pericol de moarte (2110 afisari)
 Blaga a spart bariera Coalitiei (1506 afisari)
 Voronin urzeste planuri cu Lupu (1416 afisari)
 Asa ucide un asasin platit al Mafiei italiene! - ATENTIE, VIDEO SOCANT SI INTERZIS MINORILOR! (4136 afisari)
 O adolescenta a fost violata de zece tineri, in timp ce trecatorii radeau si faceau poze (3323 afisari)
 Ucraina este ''atacata'' de un virus necunoscut care a produs numeroase decese si a contaminat zeci de mii de persoane (3242 afisari)
 Regina Maria, arma secreta in reintregirea tarii (2723 afisari)
 Sexy-rusoaica Natalia Vodianova, cu sanul pe afara in reclame incendiare (FOTO) (2716 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01689 sec.