Marinimia bancilor fata de clienti este mult mai mare in tarile din vest decat la noi. Bancile italiene sunt de acord sa-si pasuiasca datornicii persoane fizice un an, daca au probleme. La noi, acest lucru nu se poate realiza nici pentru IMM-uri, proiect care a avut si sprijin politic. Singura speranta pentru debitorii cu probleme ramane legea falimentului, care se bucura de atentia parlamentarilor.
Bancile italiene vor aplica un moratoriu de un an pentru rambursarea imprumuturilor luate de familiile ai caror membri au ramas fara loc de munca ori sunt in somaj partial, ca urmare a crizei, a anuntat, Asociatia bancara italiana (Abi), potrivit AFP citat de Agerpres. "Planul familiei" al Abi prevede "posibilitatea suspendarii platii ratelor la credite pentru 12 luni" pentru familiile afectate de criza economica actuala. Masura, la care pot adera bancile in mod voluntar, va deveni operationala incepand din ianuarie 2010, a mai precizat Abi. Doua dintre cele mai mari banci italiene, UniCredit si Banca Monte dei Paschi din Siena, au anuntat masuri de acest fel inca de la finalul lui 2008. Cresterea somajului a fost limitata pentru moment in Italia, dar ar urma sa avanseze rapid, pe masura ce firmele nu vor mai putea recurge la somajul partial. In trimestrul al doilea, rata somajului s-a stabilizat la 7,4% din totalul populatiei active, potrivit ultimelor cifre oficiale.
Pe de alta parte, la inceputul lunii august, bancile italiene si organizatia patronala Confindustria au semnat un acord pentru ca IMM-urile sa poata beneficia de amanarea pentru un an a platii datoriilor.
Masura din Italia si-a gasit adepti si in Romania. Presedintele PSD, Mircea Geoana, propunea, la jumatatea acestei luni, "masuri exceptionale cu caracter limitat pentru repornirea creditarii". Propunerea viza IMM-urile si nu prea a cazut bine bancilor, care au precizat ca sistemul bancar dispune de cai si metode de refinantare, rescadentare, reesalonare si amanare la plata a creditelor acordate acestora, dar ca acestea sunt insuficient de bine cunoscute. Mai mult, s-a stabilit ca fiecare banca sa decida cum va proceda de la caz la caz. "Credem ca este mai bine ca deciziile legate de prelungirile sau amanarile la plata datoriilor sa ramana la latitudinea fiecarei banci in parte, in functie de specificul activitatii fiecarui client", ne-au declarat reprezentantii UniCredit Tiriac Bank. Analistul economic Ilie Serbanescu ne-a declarat, la randul sau, ca o asemenea masura nici nu ar avea succes in Romania, pentru ca situatia este diferita de Italia. "La noi nu mai exista banci cu capital autohton ca sa sprijine o asemenea masura, cum este cazul Italiei. Nu au de ce bancile straine sa faca o favoare pentru clienti si nici nu li se poate impune", spune Serbanescu.
Ultima speranta - Legea falimentului
Pentru cei care au credite, dar si probleme la plata ratelor se pare ca singura speranta ramane legea falimentului. Ideea se bucura de tot mai mult suport parlamentar. Astfel, proiectul legii elaborate de avocatul Gheorghe Piperea si-a gasit sprijin si in tabara liberalilor. Eugen Nicolaescu a anuntat ieri depunerea de catre liberali a unui proiect de lege a insolventei persoanelor fizice, ce prevede ca cetatenii care nu-si mai pot permite sa plateasca datoriile la banci sa intre sub protectia tribunalului. "O astfel de lege ar permite romanilor care nu isi mai pot plati datoriile in primul rand la banci, din cauza conjuncturii economice nefavorabile, sa intre sub protectia tribunalului. Bancile nu vor mai putea, astfel, sa-l execute silit pe debitor, iar datoriile vor putea fi reesalonate pe o perioada de maximum trei ani. Inexistenta unei asemenea legi conduce azi (...) la discriminare intre cetatenii romani si cei europeni nerezidenti in Romania, dar care au credite in tara noastra. Persoanele care sunt din Uniunea Europeana, dar nu sunt rezidente in Romania, se bucura de legea tarii din care provin, iar majoritatea statelor europene, precum si SUA au o astfel de lege. Romania si Bulgaria sunt singurele tari din estul Europei care nu au o lege a falimentului personal", a spus Eugen Nicolaescu.