La Viena, marile puteri occidentale au ajuns prin intermediul Agentiei Internationale pentru Energia Atomica la un consens cu reprezentantii Iranului care ar putea dezamorsa intrucatva criza atomica iraniana.
Conform proiectului, Iranul va preda o parte din stocul de uraniu, slab imbogatit mai intai Rusiei, ulterior si Frantei, care se vor ocupa cu imbogatirea pe mai de parte a uraniului. Astfel imbogatit, uraniul va fi returnat Iranului care il va putea folosi in cercetari sau la producerea de izotopi folositi in medicina. Teheranul are ragaz pana vineri sa-si dea acordul asupra acestei intelegeri. Prima reactie a Teheranului a fost de a evidentia ca acordul nu e final si ca nu se va supune presiunilor in�ternationale.
Unii observatori subliniaza ca proiectul atomic militar iranian a facut un pas inapoi, altii sustin ca iranienii se strecoara din nou, deoarece Acordul se refera numai la stocul cunoscut de uraniu slab imbogatit, dar nu tine seama ca Iranul va continua in secret sa imbogateasca uraniu destinat scopurilor militare.
Mass-media israeliana subliniaza ca responsabilii politici si militari din Israel au urmarit ieri cu multa atentie aceste tratative cu iranienii. Un responsabil israelian a declarat: "Acordul nu lichideaza criza. Amenintarea bombei atomice iraniene e inca vie si ingrijoreaza". El a mai avertizat ca acordul, daca va fi semnat de Teheran, va legitima activitatea nucleara iraniana, mascand eforturile colosale facute de iranieni la Natanz si in noua baza atomica descoperita la Kom in scopul fabricarii armamentului nuclear.
Succes partial
Conform Acordului, Iranul va transfera in Rusia 1200 kg din cele 1500 kg de uraniu slab imbagatit pe care, oficial, le poseda. Rusii vor continua imbogatirea acestui uraniu pana la nivelul de aproape de 20%. Specialistii stiu ca acest nivel permite uraniului imbogatit sa devina lichidul nuclear care pune in functiune centrala unde se pot fabrica izotopii nucleari folositi in medicina. Evident, transferarea a aproape intregului stoc de uraniu slab imbogatit in Rusia, va stopa posibilitatea Iranului de a fabrica imediat o bomba atomica. Din acest stoc, iranienii ar fi putut fabrica una sau doua bombe atomice. Practic, transferarea stocului va impinge inapoi posibilitatile iranienilor de a construi bomba atomica cu un an si jumatate.
Anumiti observatori subliniaza ca din acest punct de vedere Acordul, daca va fi semnat, reprezinta un succes politic al lumii occidentale. La Ierusalim situatia e vazuta altfel. Acordul nu poate controla si stopa activitatea de imbogatire a uraniului desfasurata de iranieni (circa 2-3 kg de uraniu pe zi). Dupa descoperirea bazei nucleare secrete de langa orasul sfant Kom nimeni nu stie daca asemenea baze nu functioneaza in diferite alte locuri secrete. In plus, pentru israelieni, faptul ca Teheranul dezvolta in ritm rapid rachete balistice capabile sa transporte focoase nucleare, constituie un mare semnal de alarma.