Ziua Logo
  Nr. 4673 de vineri, 23 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Analize si comentarii
Intre camarila si Epictet
Zoe PETRE, zoe.petre@ziua.ro 
Am evocat recent in discutia cu cativa prieteni amintirea unui vraf de teze cuminti si stangace, din care s-a ivit brusc una - apar�tinea studentului Crin An�tonescu - diferita de toate cele�lalte si ca duct al literelor, matur si echilibrat, si ca eleganta a scriiturii, si ca originalitate a argumentarii.
Nu neaparat fiindca am ajuns la varsta amintirilor, ci mai cu seama fiindca insolitul tezei de atunci (si al foarte tanarului ei autor, subtire si gratios ca un paj) a fost reeditat recent de omul politic Crin Antonescu de azi. Cu eleganta unei fandari de spadasin, d-sa a reusit nu doar sa promoveze in cateva zile prima motiune de cenzura castigatoare din ultimii 20 de ani, ci si sa-i dea, in doar cateva ore, un sens si o solutie, recompunand majoritatea parlamentara in jurul propriei propuneri de iesire din criza. Intregul episod e o premiera in confruntarile din Romania postdecembrista si merita cu asupra de masura sa fie evaluat ca atare: ca o dovada de inteligenta politica superioara si de forta a persuasiunii in favoarea solutiilor simple si clare.
Intr-o lume care a ajuns sa confunde politica fie cu badarania, fie cu marsavia -
si nu odata cu amandoua - candidatul PNL la cea mai inalta magistratura in stat a redat politicului adevarata sa semnificatie.
Cred ca acesta e un excelent prilej pentru a-i indemna pe toti cei care, sincer sau ipocrit, isi reitereaza cu insistenta temerile in legatura cu forta - pasa-mi-te deficitara - a candidatului liberal, sa explice despre ce fel de forta cred ei ca e vorba in cazul unui sef de stat. Daca isi imagineaza ca au nevoie de un Maciste care sa sparga nuci, pahare sau mese cu pumnul, nici macar dl Becali nu le va fi de ajuns. Daca insa realizeaza ca avem cu totii, ca natie, nevoie de forta unificatoare a inteligentei, unita cu simtul raspunderii, cu capacitatea de a distinge repede solutiile operante si de a le aplica fara ezitare, atunci cred ca ultimele 10 zile au dovedit ca inzestrarile naturale si mai ales culturale ale dlui Crin Antonescu corespund impecabil acestui model. Si mai cred ca acest episod este calificant in competitia prezidentiala si trebuie sa fie insistent relevat ca atare.
Ne plangem cu totii ca nu ne simtim reprezentati de "clasa politica". Dincolo de faptul ca devalmasia asta care amesteca fara discernamant politicieni seriosi cu lichele patente nu mi se pare deloc productiva, cred ca se cade sa recunoastem, dupa 20 de ani de parlamentarism regasit, cand anume ne regasim noi insine si in cine. S-ar cuveni ca aceia ce doresc cu adevarat sa se refugieze din cand in cand din valtoarea conjuncturilor politice in lectura lui Epictet sa se simta reprezentati mai degraba de candidatul care l-a citit el insusi pe Epictet decat de cel care socoate ca filozofia e un mestesug de tampenie mai ceva ca "mi, ti, li" ale amintirilor lui Creanga.
Personal, refuz cu indarjire sa fiu reprezentata de un Caudillio de Dambovita, al carui ideal autoritar e servit cu deplina iresponsabilitate de o camarila anti-parlamen�tara, visand sa substituie institutiilor legitimate prin vot o pletora de comitete si comitii numite de presedinte dintr-o unica gasca si menite unei legiferari fara legislativ. Nu am insa nicio ezitare in a fi reprezentata de un om politic inteligent si integru, asa cum s-a dovedit a fi Crin Antonescu.
 Afisari: 712  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
"Caudillio" si epitetul   de Ion Caramache
E penibil cind d-na Zoe   de emigrstul
"Eleganta" liberalului aliat cu neocomunistii   de Gargantua
numite de presedinte dintr-o unica gasca   de the
Si cit de integru poate fi presedintele Antonescu dupa ce a stat la masa cu Iliescu si Voiculescu   de aa
Am vazut eleganta si integritate si la Emil Constantinescu.Cu ce ne am ales?   de aa
Solitude, tu cu cine votezi ?   de Socrate
!?   de Solitude
A r h i v a
  Fara "Istoria romanilor"    5 comentarii
  Dl Biden ne-a mangaiat pe crestet    4 comentarii
  Fascinatia chioara    2009-10-09
 Top afisari / comentarii 
 Datele personale a 500.000 de romani postate pe Internet (5325 afisari)
 Marele licurici straluceste. Pentru altcineva. (4882 afisari)
 Vanghelie il provoaca pe Basescu (2380 afisari)
 Nati Meir trage in serviciile secrete (2155 afisari)
 Basescu vrea sa doneze arme Libanului (1723 afisari)
 Ea a castigat Oscar-ul pentru un film XXX! (FOTO) (5879 afisari)
 Supa de fetus uman, delicatesa pentru chinezii cu dare de mana (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE!) (3417 afisari)
 Ne inclinam in fata lui Catalin Stanciu Scarlat! (2708 afisari)
 O tanara majoreta, distrusa dupa un banal vaccin antigripal (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE) (2602 afisari)
 Scene fierbinti de amor cu Catherine Zeta-Jones, in noul sau film (VEZI VIDEO) (2589 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84094 sec.