Ziua Logo
  Nr. 4666 de joi, 15 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Tensiunile politice sunt devastatoare pentru economie
-- Lupta politica are o prima consecinta: moneda nationala pierde teren in fata euro. In afara de efectele imediate, analistii avertizeaza ca pot urma si altele, poate cea mai grava fiind acordul cu FMI.
Intr-un raport al ING Bank, analistii estimeaza ca masurile de reforma necesare vor fi dificil de implementat intr-un mod credibil in lipsa unui Guvern puternic, iar acordul cu Fondul Monetar International (FMI) este amenintat in special de deficitul bugetar, care ar putea ajunge la finalul anului la 8,5-9% din PIB. Tinta fixata de FMI pentru deficitul bugetar este de 7,3% din produsul intern brut (PIB) pentru finalul acestui an, insa analistii ING estimeaza un nivel de 7,7% din PIB si nu exclud chiar un deficit mai mare. "Un deficit bugetar atat de mare va face necesare masuri dure pentru a-l limita in 2010, in contextul unei reveniri economice slabe in Romania - cu o posibila prelungire a recesiunii, in ciuda previziunilor noastre - si politici fiscale mai aspre decat se estima pana acum, ceea ce ar avea un impact negativ asupra cresterii economice pentru o perioada de trei pana la patru ani. Din punctul nostru de vedere, scenariul optimist ar fi o intarziere a platii celei de-a patra transe de la FMI (de la finalul lui martie 2010)", se spune in raport.
Analistii grupului financiar estimeaza ca orice nou Guvern, in urma aprobarii motiunii de cenzura in Parlament, va avea o viata scurta si nu exclud alegeri parlamentare anticipate, dupa alegerile prezidentiale. "Daca instabilitatea politica persista, Romania ar putea sa se decupleze de regiune in ceea ce priveste cresterea economica si evolutiile cursului de schimb. Va creste, de asemenea, probabilitate pentru o noua coborare a ratingului", se mai arata in raport.
Ingaduinta de la FMI
Un ton ceva mai optimist regasim la agentia de rating Moody's, care ne linisteste in privinta posibilelor reactii din partea FMI. Moody's nu se asteapta la un impact major pe termen scurt al caderii Guvernului Boc, mai ales ca FMI s-a aratat pana acum "remarcabil de tolerant" la ritmul lent al reformelor. Agentia de rating subliniaza ca "economia pare relativ izolata de politica si este de asteptat ca FMI/UE sa continue sa tolereze derapajele in implementarea politicilor pana dupa alegeri". Agentia de evaluare subliniaza ca ratingul Romaniei ar putea fi coborat daca programul de finantare cu FMI si CE cade din cauza unor probleme de implementare, "care ar putea fi legate de instabilitate politica".
Pe de alta parte, agentia Fitch ne avertizeaza ca tensiunile politice ar putea avea urmari grave. "Daca instabilitatea politica va ingreuna si mai mult indeplinirea conditiilor din programul de finantare al FMI ar putea exista riscul ca programul sa deraieze, iar FMI sa amane platile, ceea ce ar slabi increderea in moneda nationala si in sistemul financiar romanesc si sa duca la o noua instabilitate financiara. Acest lucru ar putea adauga presiune negativa pe ratingul de tara", a afirmat pentru NewsIn, analistul agentiei de rating Fitch, Andrew Colquhoun. "Este posibil ca un guvern provizoriu, probabil unul PDL sau tehnocrat, sa ia masurile necesare pentru a mentine deficitul in tinta de 7,3% din PIB impusa de FMI", a mai spus analistul Fitch. Cu toate acestea, Colquhoun a mentionat ca este mai probabil ca FMI sa amane platile pentru o perioada, daca tintele sunt ratate, cat timp se formeaza noul guvern, decat sa renunte complet.
George BANCIULEA, george.banciulea@ziua.ro 
 Afisari: 408  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Goange   de cetateanul turmentat
care reforme?   de naiv-prudent
   de laur
A r h i v a
  Ce vrea Coalitia Grivco    49 comentarii
  4,2940 lei pentru un euro    
  Basescu vrea un specialist in economie    17 comentarii
  Un premier familiarizat cu FMI    1 comentariu
  Johannis e cercetat penal pentru neglijenta in serviciu    18 comentarii
  Presa straina miroase anticipate    4 comentarii
  Independentii numiti pentru a fi inlocuiti    4 comentarii
  Tiriac sau Patriciu    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ce vrea Coalitia Grivco (4644 afisari)
 Autogol constitutional marca Basescu (3564 afisari)
 Johannis e cercetat penal pentru neglijenta in serviciu (2908 afisari)
 Basescu joaca sah, Geoana, Antonescu si Bela - pacalici (2699 afisari)
 Alta Flota musamalizata (2299 afisari)
 Sex total pentru o sticla de lapte si o bucata de paine (4628 afisari)
 Senzatii tari, live: A intrat goala-goluta intr-un studio de televiziune, chiar in timpul emisiei! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4118 afisari)
 Sexy si goale, vedetele de 40 de ani pozeaza fara inhibitii (FOTO) (3227 afisari)
 Sex in lift si alte chestii... rusinoase! - VIDEO (2890 afisari)
 Cea mai mare bigama din lume, data in vileag de sotul cu numarul 801 (2171 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00998 sec.