Ziua Logo
  Nr. 4666 de joi, 15 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dezvaluiri
Revolutia dosarelor
-- Procurorii au predat dosarele Revolutiei Asociatiei 21 Decembrie 1989 * Teodor Maries, presedintele asociatiei, continua greva foamei, pentru ca SRI si STS impiedica transferarea documentelor cu stampila "Secret"
Dosarele Revolutiei, predate de procurorii militari din Parchetul General, se afla de ieri la sediul Asociatiei 21 Decembrie 1989 Bucuresti, sub paza stricta a revolutionarilor. Muntele de dosare a fost depozitat chiar in biroul presedintelui asociatiei Teodor Maries, aflat in continuare in greva foamei. De acum incolo, romanii au toate sansele sa afle continutul acestor dosare, care reprezinta file de istorie nationala.
Asociatia 21 Decembrie 1989, impreuna cu avocatii angajati sa o reprezinte in procesul intentat statului roman la CEDO de la Strasbourg, studiaza in prezent o modalitate eficienta de fotocopiere a sutelor de mii de file, si este foarte posibil ca pana in decembrie 2009, intregul dosar sa poata fi accesat de doritori pe pagina de Internet a asociatiei. Reporterii ZIUA au fotografiat ieri muntele de dosare, pe ale caror coperti sunt titluri care rascolesc amintirile. Am identificat dosarele privitoare la moartea violenta a ministrului Apararii de sub comanda lui Ceausescu - gen. Vasile Milea (gasit impuscat in cap in birou). Exista dosare cu morti impuscati in Piata Universitatii, Televiziune si multe alte locatii din Capitala si din alte orase-martir. Precum si volume intregi de declaratii a unor fosti nomenclaturisti, cadre ale fostei Militii si Securitati. Aceste dosare asteapta sa fie analizate de persoane care vor sa se afle adevarul.
Parchetul militar tot nu pricepe
Desi scoaterea la lumina a dosarelor Revolutiei reprezinta o victorie uriasa a Asociatiei si a presedintelui acesteia, Teodor Maries, cel din urma refuza sa iasa din greva foamei, pana cand intregul dosar nu va fi restituit. Procurorii militari nu au acceptat inca sa predea si documentele clasificate cu stampila "secret" si spun ca asteapta ca SRI (pentru circa 180 de volume) si STS (pentru cateva) sa avizeze desecretizarea ultimei parti a dosarelor. Mai nou, procurorul sef al Sectiei Parchetelor Militare, Ion Vasilache si-a mai creat o portita pentru tragerea de timp. Dupa ce o vara intreaga, Vasilache s-a prefacut ca nu intelege ordinul de "acces efectiv" dat de CEDO pentru a permite revolutionarilor sa intre in posesia copiei xerox a dosarului, Vasilache a trimis in data de 12 octombrie o noua adresa catre MAE - Agentul Guvernamental (avocatul statului), cu urmatorul continut: "Va rugam sa solicitati Curtii Europene a Drepturilor Omului precizari cu privire la notiunea de <<documente pertinente>> necesare pentru formularea apararilor de catre reclamanti in fata Curtii, tinand cont de volumul considerabil al actelor din dosarul nr. 97/P/1990 si fara a aduce prejudicii tertilor, in raport de obiectul cauzelor aflate pe rolul Curtii" (vezi facsimil). Atitudinea lui Vasilache, de a cere continuu CEDO sa-i traduca ce a vrut sa spuna prin dispozitiile date inca din vara, pentru a ingreuna procesul de predare a dosarelor, este de natura sa creeze judecatorilor europeni o imagine de tara cu magistrati grei de cap sau rau-voitori.
Adresa lui Vasilache survine unei alte adrese din septembrie, in care Parchetul a cerut CEDO sa clarifice ordinul de "acces efectiv", la care s-a primit raspunsul ca procurorii au obligatia sa asigure copierea la xerox a tuturor dosarelor pertinente (folositoare) Asociatiei in sustinerea reclamatiei contra statului roman - cea de tergiversare a solutionarilor dosarelor Revolutiei.
Cum toate dosarele au fost lasate de izbeliste vreme de 20 de ani, e limpede ca partile au dreptul sa afle tot continutul lor, iar smecheria cu "se�cretizarea" nu mai tine dupa doua decenii, pentru ca ea a fost folosita tocmai pentru ingroparea acestor dosare.
Potrivit ultimelor dispozitii ale CEDO, statul roman are obligatia sa raporteze la Strasbourg, pana cel tarziu la data de 30 octombrie, ducerea la indeplinire a ordinului de predare a dosarelor catre Asociatia 21 Decembrie 1989.
Razvan SAVALIUC, savaliuc@ziua.ro 
 Afisari: 947  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Se preda tot....tot.   de Giurgiu Crisan
cand se minte   de cosor ion
Multi din CRIMINALII comunisti din dosare se afla la putere sau sunt mari "capitalisti"!   de Aladin
A r h i v a
  Voinea in bloc-start    
 Top afisari / comentarii 
 Ce vrea Coalitia Grivco (4644 afisari)
 Autogol constitutional marca Basescu (3564 afisari)
 Johannis e cercetat penal pentru neglijenta in serviciu (2908 afisari)
 Basescu joaca sah, Geoana, Antonescu si Bela - pacalici (2699 afisari)
 Alta Flota musamalizata (2299 afisari)
 Sex total pentru o sticla de lapte si o bucata de paine (4628 afisari)
 Senzatii tari, live: A intrat goala-goluta intr-un studio de televiziune, chiar in timpul emisiei! (IMAGINI INTERZISE MINORILOR) (4118 afisari)
 Sexy si goale, vedetele de 40 de ani pozeaza fara inhibitii (FOTO) (3227 afisari)
 Sex in lift si alte chestii... rusinoase! - VIDEO (2890 afisari)
 Cea mai mare bigama din lume, data in vileag de sotul cu numarul 801 (2171 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00988 sec.