Ziua Logo
  Nr. 4663 de luni, 12 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Ilegalistii Emil si Traian
-- Premierul Boc a invatat de la actualul presedinte si fost ministru al Transporturilor cum sa fenteze Curtea Constitutionala
Mircea Paun - ZIUA FOTO
Desi pare incredibil, primul guvern de dupa '89 condus de un profesor de Drept Constitutional este si campionul Ordonantelor de Urgenta emise si declarate neconstitutionale. Patru asemenea acte normative, emise in ultimele 10 luni, au fost invalidate de Curte, iar un altul, care vizeaza legea unica a pensiilor, va avea probabil aceeasi soarta, daca Guvernul Boc II mai apuca sa si-l asume. De obicei, pentru a se pune la adapost, actualul premier aplica o smecherie invatata de la mentorul sau, Traian Basescu. Cum prinde de veste ca un act normativ este pe cale sa fie declarat neconstitutional, emite un altul, care sa includa si prevederile contestate, "suntand" astfel Curtea Constitutionala si, implicit, legea.
Metoda a fost patentata de seful statului inca din vremurile cand taia si spanzura in Ministerul Transporturilor. Un caz concret, relatat de surse din Administratia Porturilor Maritime Constanta, a avut loc in perioada 1996-2000, atunci cand Asociatia Operatorilor de Nave a contestat in Justitie un ordin prin care firmele de pilotaj erau puse la zid. De fiecare data cand era pe cale sa piarda procesul, ministrul Basescu anula Ordinul atacat si dadea un altul, care avea in cuprinsul sau prevederi cu acelasi continut, dar cu numar diferit. Astfel, Ordinul 508/1999, care ar fi limitat durata de functionare a firmelor de pilotaj prin concesionarea activitatii in porturile maritime, a fost contestat de societatea "Pilot Service" SA. Curtea de Apel Constanta a dat dreptate societatii si a anulat partial ordinul. Iute de mana, Traian Basescu abroga ordinul-problema si emite un altul, 595/2000, care reglementa tot concesionarea activitatii de pilotaj, transformand-o, in opinia unor specialisti, intr-un adevarat monopol de stat. Drepturile castigate de "Pilot Service" SA au fost pur si simplu ignorate si, in cele din urma, din cauza blocajelor in Justitie iscate de "metoda" Basescu, respectiva firma si multe altele din domeniu s-au desfiintat.
In momentul in care Curtea Constitutionala este pe punctul de a declara neconstitutional vreun act emis de Guvernul Emil Boc, premierul se pune la adapost si cu 24 de ore inainte ca rezolutia Curtii sa devina publica emite o alta Ordonanta care include si prevederile actului dorit de seful Executivului. Metoda a fost brevetata de fostul sau sef de partid, Traian Basescu, pe vremea cand acesta era ministru al Transporturilor in Guvernele Victor Ciorbea, Radu Vasile
si Mugur Isarescu.
Surse din Administratia Porturilor Maritime Constanta ne-au relatat ca, in perioada 1996-2000, Asociatia Operatorilor de Nave din Portul Constanta a dat in judecata Ministerul Transporturilor din cauza prevederilor discriminatorii cuprinse intr-un Ordin de ministru. "Era vorba de autorizarea firmelor de pilotaj si cand Asociatia Operatorilor de Nave era pe punctul de a castiga procesul, ministrul Basescu nu facea altceva decat sa anuleze Ordinul care facea obiectul litigiului si dadea un alt Ordin in care prelua in cuprinsul sau prevederi cu acelasi continut, dar cu numar diferit", ne-au declarat sursele citate. Astfel, in 1999 Ministerul Transporturilor emite Ordinul 508 pentru aprobarea Normelor metodologice de autorizare a agentilor economici care presteaza servicii in porturi, pe cai si canale navigabile. Conform declaratiilor surselor noastre, prin acest act ministrul Transporturilor limita durata de functionare a societatilor de pilotaj prin concesionarea activitatii in porturile maritime. Considerandu-se nedreptatiti de acest Ordin, reprezentantii Societatii Pilot Service SA au atacat in instanta actul, castigand litigiul. Curtea de Apel Constanta a dispus atunci anularea partiala a Ordinului 508 si a decis ca societatea reclamanta are dreptul de a exercita activitatea de pilotaj. Firma a obtinut si o ordonanta presedintiala a Curtii de Apel Constanta privind anularea aceluiasi Ordin emis de Traian Basescu, care era executorie.
Ignorarea unui drept
Conform datelor existente in arhiva Inaltei Curti de Casatie si Justitie, ministrul Basescu, iute de mana, abroga Ordinul 508 din 1999 si emite un alt Ordin, nr. 595 in 2000, care are continut similar cu cel anulat in instanta. Mai exact, Ordinul 595 reglementa tot concesionarea activitatii de pilotaj, iar in opinia unor specialisti din sistem, prin acest document activitatea de pilotaj maritim era transformata in monopol de stat prin declararea pilotajului drept serviciu public. Mai mult, prin noul Ordin avand acelasi obiect, ministrul Basescu a ignorat un drept castigat in instanta de o societate de pilotaj maritim. Societatea considerata nedreptatita a incercat sa-si faca dreptate in justitie. Astfel, desi instanta a stabilit ca "Pilot Service" are dreptul de a exercita activitatea de pilotaj potrivit autorizatiei, iar Curtea de Apel Constanta a dispus ca Ministerul Transporturilor sa despagubeasca Pilot Service cu suma de 942.254 dolari, firma nu a putut executa ministerul. Practic, din cauza blocajelor in Justitie iscate de aceasta metoda brevetata de Traian Basescu, multe societati de pilotaj, inclusiv "Pilot Service", s-au desfiintat.
Cornelia POPESCU, cornelia.popescu@ziua.ro 
 Afisari: 2764  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
alegeti un om bun, de buna credinta   de stefi
parca   de naiv-prudent
Pedelicii-n mina - sa ne dea lumina !   de Arogantu'
Buna miscare!!!   de LERO
Ia o pauza, Cornelico!   de Gargantua
mancatorii de ca-cat pedelisti   de horiageo
PRICEPEREA LUI BOC...   de stan patitu
intelegere   de naem
Pana nu de mult ilegalistii se numeau...   de Conan___the___Barbarian
A r h i v a
  Record de "rateuri"    2 comentarii
  Clopotele Bisericii au inceput sa bata politic    22 comentarii
  Statul da cu matura in "Prima Casa"    1 comentariu
  Probleme la BRD    1 comentariu
  Ziua cand se sting televizoarele    7 comentarii
  Romania somata de CEDO    3 comentarii
  Crin, mire la Tivoli    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Ziua cand se sting televizoarele (4743 afisari)
 Basescu si Boc afiseaza un calm periculos (3249 afisari)
 Ilegalistii Emil si Traian (2764 afisari)
 La usa cortului de la Bruxelles (1536 afisari)
 Cine o va jigni pe Herta Müller? (1409 afisari)
 Pozele nud cu cea mai sexy femeie din Spania au declansat un adevarat scandal! (VEZI FOTO) (3725 afisari)
 O familie moderna: Isi imparte fiul cu cel mai bun prieten, dupa ce a ramas insarcinata din greseala (2590 afisari)
 Miron Cozma: Basescu mi-a dat trenuri ca sa aduc minerii la Bucuresti (2393 afisari)
 Tarata pe camp si violata! - VIDEO (2323 afisari)
 Mihail Gorbaciov: Am evitat un al Treilea Razboi Mondial (2178 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02110 sec.