Ziua Logo
  Nr. 4663 de luni, 12 octombrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
La usa cortului de la Bruxelles
Cristian UNTEANU, bs801401@skynet.be 
Este foarte posibil, afirma unele surse de la Bruxelles, sa ne mai desparta putine ore de momentul in care Traian Basescu va anunta in mod oficial nominalizarea romaneasca pentru postul de comisar european. Personal, cred in continuare ca optiunea romaneasca va fi Dacian Ciolos. O miza mare, fiind vorba despre unul dintre comisarii denumiti "de prima linie", dat fiind ca este responsabil de peste jumatate din bugetul UE si de un domeniu aflat acum intr-o criza evidenta, atat de solutii cat si de proiect institutional de dezvoltare.
La Bruxelles, ca si oriunde in marile centre de putere formala sau informala ale lumii, o tara este respectata si cotata in functie de ambitiile declarate pe care le afiseaza. Asa se explica faptul ca tari mici, Luxemburgul sau Estonia spre exemplu, ajung sa gereze portofolii extrem de importante. In cazul Estoniei, cu Siin Kallas, vicepresedinte al CE, personalitate desemnata de mai mult timp drept candidatul unic al tarii sale pentru un nou mandat.
Pana in acest moment, ambitia romaneasca si nivelul sau real de influenta sunt perfect simbolizate de portofoliul multilingvismului si de Leonard Orban. Nu a placut nimanui modul in care am fost tratati, fie macar si pentru ca suntem pe locul sapte in UE ca populatie si teritoriu. N-a placut, dar am inghitit gogoasa cu noduri si ne-am facut ca nu vedem. Asa cum, din nefericire, a trebuit sa inghitim cu aceeasi senzatie de greata un alt rezultat al neputintei noastre politice si diplomatice: in Parlamentul European, Romania a reusit in aceasta vara contraperformanta de a nu avea nici un vicepresedinte sau macar un presedinte de Comisie, oricare ar fi fost ea...
Mai de curand, Partidul Socialist European, chiar prin vocea presedintelui Poul Nyrup Rasmussen, ne-a mai tras o palma rasunatoare, adresand o somatie lui Basescu sa nominalizeze un comisar din randul socialistilor. Un mesaj exclusiv electoral si pentru uzul romanesc deoarece in practica institutiilor europene este interzisa imixtiunea organismelor europene (si, prin extensie, a partidelor politice europene) in domeniile care reprezinta privilegiul exclusiv si suveran al statelor membre. Rasmussen nu este la primul mesaj inflamat de acest gen, cel deja intrat in istoria de la Bruxelles fiind reactia violenta la adresa propunerii de realegere a lui Barosso. Finalizata printr-un esec previzibil inca din momentul lansarii sale. De data asta, lucrurile chiar sunt si mai ciudate, dat fiind ca grupul PPE a anuntat ca portofoliile de comisari pe care si le doreste in primul rand sunt cele ale agriculturii, finantelor si problemelor monetare si programarii financiare si bugetare. Iar PPE inseamna Barosso.
Numai ca dincolo de asta, am reusit iarasi, oare a cata data, sa transferam certurile si intolerantele romanesti certandu-ne acum la usa cortului de la Bruxelles si aratand ca suntem o tara impredictibila si care nu reuseste nici macar sa formuleze un consens national pe numele unui singur candidat. Pur si simplu nu se poate, poate datorita lipsei de experienta in jocuri internationale, dar cel mai probabil din cauza politicii de gasca. Cea care, in conditiile date, nu poate nicidecum evolua in viziune nationala pe termen mediu si lung. Din nou, ca si in cazul Vosganian, problemele nu sunt la Bruxelles, unde candidatura lui Ciolos este sprijinita explicit de PPE, ba chiar si de presedintele Parlamentului European, alaturi de reprezentantii centralelor sindicale europene.
Problema Romaniei se afla acasa. Cineva nu-l vrea pe Ciolos. Foarte bine, poate vrem pe altcineva si exista argumente credibile pentru asta. Numai sa fie argumente, nu reactii reflexe ale unui rationament care tine strict de traditia mostenita din anii de care nu mai vrem sa ne aducem aminte, adica "partidul decide cine este competent". Problema desemnarii comisarului european nu ar fi trebuit sa devina, din nou, una a alegerii de circumstanta. Era o alegere care trebuia pregatita in numele Romaniei si pentru a reprezenta interesele strategice ale tarii. Oricare ar fi numele anuntat de Basescu, va incepe razboiul. Precum si discreditarea din start a puterii, influentei si credibilitatii Romaniei. Nimanui nu-i pasa de asta, ci doar de putere si alegeri. Asta vom avea.
 Afisari: 1536  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
cine?   de naiv-prudent
EU AM AUZIT ALTCEVA...   de stan patitu
stiti cine nu-l vrea pe Ciolos?   de Andrei1232000
Ba Bulakeanu.....   de akimottte
Amicu teu Vosgagian a lasat o impresie superba la vremea lui...   de Conan___the___Barbarian
Ma Vasalie, ma ...   de the
Bolnav in stare critica liberalismul PNL se desintegreaza   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Ne pregatim sa pierdem la Bruxelles. Din nou.    2009-10-10
  Tara functionarilor de partid    2009-10-03
  Santajul    2009-09-12
  Basescu si Geoana, papagali cu funda la Bruxelles    2009-09-08
  Trezirea pe ultima suta de metri    2009-09-02
 Top afisari / comentarii 
 Ziua cand se sting televizoarele (4743 afisari)
 Basescu si Boc afiseaza un calm periculos (3249 afisari)
 Ilegalistii Emil si Traian (2764 afisari)
 La usa cortului de la Bruxelles (1536 afisari)
 Cine o va jigni pe Herta Müller? (1409 afisari)
 Pozele nud cu cea mai sexy femeie din Spania au declansat un adevarat scandal! (VEZI FOTO) (3725 afisari)
 O familie moderna: Isi imparte fiul cu cel mai bun prieten, dupa ce a ramas insarcinata din greseala (2590 afisari)
 Miron Cozma: Basescu mi-a dat trenuri ca sa aduc minerii la Bucuresti (2393 afisari)
 Tarata pe camp si violata! - VIDEO (2323 afisari)
 Mihail Gorbaciov: Am evitat un al Treilea Razboi Mondial (2178 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.06066 sec.