Spectacolul de la opera, cu regie si scenografie moderne, a fost o surpriza pentru multi: cele mai multe aplauze si urari de "bravo" le-a primit tenorul roman Teodor Ilincai. Multi (melomani si critici) au fost impresionati de dramatismul si spectaculozitatea piesei, dar au considerat ca nu s-a ridicat la nivelul creatiilor anterioare din cadrul Festivalului Enescu, "Oedip" si "Othello". Dar, pana la urma, opera place si pleci multumit.
Sambata seara am zis sa renunt la festival si sa vad cum suna un spectacol de opera in aer liber, pentru multime, nu neaparat pentru avizati si unde, de obicei, sonorizarea lasa de dorit. S-a mers pe principiul sa se cante ce-i mai cunoscut pentru toata lumea, iar soprana Angela Gheorghiu, care a schimbat trei tinute impresionante, a interpretat cateva piese in maniera proprie. Dupa "Macbeth", spectacolul din Piata Constitutiei mi s-a parut un joc pentru copii. Ma intreb ce-ar fi spus acei critici acum. Publicul insa a aplaudat minute in sir, deci este o metoda buna pentru a deschide gustul pentru muzica mai grea. Cei doi au cantat atat individual, cat si in duet, oferind cinci bisuri (printre care "I could have danced all night" din musicalul "My Fair Lady", "O sole mio", "Granada" si fragmentul final, "Brindisi", din "Traviata", de Verdi). Dar cel mai aplaudat moment al serii a fost festinul Enescu ("Rapsodia Romana") oferit de Filarmonica "George Enescu", dirijata de Tiberiu Soare, pentru care nu conteaza daca interpreteaza in fata a 10.000 de neavizati in aer liber sau la Covent Garden, pentru melomani.
Amfitrion a fost actorul Victor Rebengiuc. Programul s-a incheiat cu proiectarea unui episod de 20 de minute din comedia "Amintiri din Epoca de Aur" a lui Cristian Mungiu (va avea premiera saptamana aceasta in Bucuresti) si cu un spectaculos foc de artificii. Astazi, Festivalul Enescu continua cu doua concerte sustinute de Orchestra Nationala Radio, unul sub bagheta dirijorului Leonid Grin, avandu-l ca solist pe celebrul violoncelist Mischa Maisky (ora 17.00, Ateneu) si unul alaturi de violonistul Julian Rachlin si de ansamblul Swingle Singers (foto), cu Asher Fisch (ora 19.30, Sala Mare a Palatului) la pupitru.
O alta veste buna vine din partea organizatorilor festivalului: Ioan Holender va presedinte si director artistic si in 2011.