Ziua Logo
  Nr. 4645 de luni, 21 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Kakaia provokatia?
-- Romanii si rusii au si asa destule motive de sfada. Nu au nevoie sa-si inventeze altele. In relatia romano-rusa un potential de conflict il reprezinta necunoasterea reciproca. Cele doua parti isi inteleg pe dos intentiile. Un exemplu potrivit este disputa privind monumentele si cimitirele de razboi.
Ambasada Rusiei a transmis public un protest Ministerului Afacerilor Externe, privind vandalizarea cu vopsea a monumentului ostasului sovietic de la Cimitirul Eroilor din Pipera. Presa romaneasca a relatat protestul nu fara a adauga ca Rusia duce o campanie ampla impotriva revizionismului istoric, pentru ca tarile din Estul Europei sustin ca au fost ocupate si nu eliberate de Armata Rosie, iar Stalin este responsabil impreuna cu Hitler, de declansarea razboiului. Adica Ambasada Rusiei ar actiona conform unei strategii de culpabilizare a Romaniei.
Ziaristii au pornit de la faptul ca rusii au facut publica nota de protest, dar si pentru ca aceasta amintea de incidente similare de la Iasi si Galati, acuzand astfel autoritatile romane ca ar incuraja vandalismul. Presa a fost derutata si de reprezentantul politiei, care fara sa se informeze in prealabil, a declarat ca nu are cunostinta de asa ceva.
Problema rusilor este ca nu inteleg cum functioneaza presa libera. Radio "Vocea Rusiei" a analizat mai demult disponibilitatea la dialog cu Rusia anuntata de Cristian Diaconescu, seful diplomatiei romane. Comentatorul rus aprecia ca desi diplomatii romani arata consideratie fata de Rusia, "mass-media nu se sinchiseste", iar din aceasta sursa se poate constata ce crede "Bucurestiul oficial" despre Rusia. Chipurile, ziaristii romani, care de fapt sunt "specialisti in propaganda", scriu ceea ce nu pot spune diplomatii. Orice ziarist sau cititor roman nu poate decat sa zambeasca la auzul unor asemenea aberatii, dar rusii par foarte convinsi.
Diplomatii rusi indeplinesc de fapt o sarcina de serviciu. Profanarea monumentului din Pipera este o realitate, iar monumentul de la Iasi a disparut pur si simplu. De cand cu conflictul ruso-estonian pentru o statuie din Tallinn, Putin a dat ordin diplomatiei ruse sa detaseze la ambasade oameni care sa se ocupe de cimitire si monumente, la ambasada din Bucuresti existand patru diplomati cu aceasta misiune. Rusia a protestat impotriva unor actiuni ale Cehiei si Ucrainei privind monumentele, dar Radio "Vocea Rusiei" a laudat Romania pentru ca a reabilitat cimitirele sovietice din judetul Brasov. Poate ca rusii nu ne cauta musai pricina, ci doar reactioneaza, uneori exagerat.
De pe lista de proteste rusii au eliminat totusi Sighetul Marmatiei. Acolo, cimitirul sovietic se invecineaza cu cimitirul ortodox ucrainean, iar preotul a ridicat fara autorizatie un gard intre cele doua cimitire, furand din terenul cimitirului sovietic. Nici urma de rusofobie. Doar lacomia unui preot ucrainean si nepasarea autoritatilor locale. S-or fi convins si diplomatii rusi care este adevarul.
Cele 165 de cimitire sovietice din Romania sunt in cea mai mare parte in grija primarilor de pe la sate, care de multe ori nu sunt in stare sa puna un paznic la scoala sau primarie, daramite la cimitirul militar, aflat la kilometri distanta de vatra satului. Rusii ar trebui sa-si vada si barna din ochiul lor, pentru ca numeroase cimitire militare romane din fosta URSS au fost distruse, iar osemintele soldatilor imprastiate.
Cele doua parti ar trebui sa comunice prin viu grai, nu prin comunicate de presa. Mai ales ca vopseaua din Pipera ar putea proveni de peste Prut sau de peste Nistru, sau cine mai stie de unde.
George SCARLAT - george.scarlat@ziua.ro 
 Afisari: 590  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Si noi si ei    de emigrstul
monumentele rusesti   de naem
Ne-am temut destul de rusii vii   de demetrius
Rostul monumentelor sovietice ....   de Kermit
ziaristii    de Anca2008
A r h i v a
  Statul de drept in dezechilibru    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Batalia pentru Insula Serpilor (2890 afisari)
 Vedere din avionul prezidential (2190 afisari)
 Cozmanca a plecat de acasa (1720 afisari)
 Italia loc de pierzanie (1634 afisari)
 Victorie araba antiisraeliana la ONU (1125 afisari)
 A dansat cu un san pe afara, in timpul unei emisiuni tv (VIDEO) (3167 afisari)
 Statuia ostasului sovietic "eliberator" nu are ce sa caute la Bucuresti (2538 afisari)
 UPDATE 11:15 Trenul deraiat in Dolj - atentat terorist pus la cale de un angajat schizofrenic (2257 afisari)
 Anna Friel, goala-goluta in piesa "Breakfast at Tiffany's"! (FOTO) (2203 afisari)
 Snopit in bataie pentru ca isi aprinde o tigara (ATENTIE! IMAGINI VIOLENTE) (1953 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00992 sec.