Ziua Logo
  Nr. 4643 de vineri, 18 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Chisinaul a ridicat vizele pentru romani
-- Mihai Ghimpu, presedintele interimar al Republicii Moldova, a anuntat oficial, ieri, ca a semnat decretul privind ridicarea vizelor pentru cetatenii romani, care va intra in vigoare astazi.
Mai multe zeci de tineri au protestat miercuri in fata cladirii Consulatului Romaniei de la Chisinau impotriva obligatiei de a prezenta in vederea obtinerii vizei a unui extras de cont care sa dovedeasca ca detin cel putin
500 de euro.
Oficialitatile de la Bucuresti sustin ca OUG 194/2002 obliga orice cetatean din afara spatiului european care intra in Romania sa faca dovada faptului ca are un cont bancar de minim 500 de euro sau a 50 de euro pentru fiecare zi petrecuta in strainatate. Aceasta dispozitie a fost pusa in aplicare recent odata cu apropierea intrarii Romaniei in spatiul Schengen. Eurodeputatul Elena Basescu a sustinut in plenul Parlamentului European, necesitatea ca si cetatenii Republicii Moldova sa se bucure de aceleasi facilitati cu privire la libera circulatie in spatiul UE ca si persoanele din Balcanii de Vest.
Pretexte diplomatice
Ministerul Afacerilor Ex�terne de la Bucuresti sustine ca nu face decat sa aplice normele legislative impuse de Uniunea Europeana si ca asta este procedura standard pentru toti cetatenii din spatiul extracomunitar.
Solicitat de ZIUA, purtatorul de cuvant al MAE, Alin Ser�banescu, ne-a spus ca cetatenii Republicii Moldova au nevoie de "500 de euro in cont pentru a putea calatori in Romania, practic 50 de euro pe zi de calatorie". "Acesti cetateni trebuie sa dovedeasca ca au minim 50 de euro pentru fiecare zi petrecuta in Romania pentru a se putea intretine pe teritoriul tarii noastre(...) as mai adauga ca acesta masura a fost adoptata de forurile decizionale ale UE pentru cetatenii extracomunitari din cauza anumitor nereguli", a mai adaugat Serbanescu. Ministrul roman de Externe, Cristian Diaconescu declara in urma cu doua luni ca afirmatia potrivit careia cetatenii Republicii Moldova ar trebui sa dovedeasca - pentru a obtine viza - ca au un cont bancar cu minim 500 de euro este "total falsa"
Varianta maghiara
Se ridica intrebarea de ce nu poate si Romania sa inlesneasca circulatia cetatenilor de peste Prut, asa cum a procedat spre exemplu Ungaria cu etnicii maghiari din Croatia (stat care nu face parte din UE, ca si Republica Moldova). Autoritatile din Ungaria - stat care face parte din 2007 din spatiul Schengen - au reusit sa invoce dreptul ca cetatenii croati, inclusiv etnicii maghiari, sa poate intra pe teritoriul ungar doar prezentand cartea de indentitate. Budapesta a motivat atunci acest artificiu prin prisma unui acord bilateral semnat intre cele doua tari.
Polonia isi protejeaza etnicii
Potrivit concluziilor unui raport emis in mai 2009 de catre Fundatia Stefan Batory cu sediul la Varsovia, prioritatile in materie de politici de acordare a vizelor se indreapta in special catre Belarus si Ucraina, urmate de Rusia si apoi de Republica Moldova. Pentru a realiza acest deziderat, Varsovia si-a extins de asemenea reteaua consulara, mai specifica raportul. Polonia a acordat singura 40% din totalul de vize acordate cetatenilor din Belarus si Ucraina, dintr-un total de 27 de state cat numara Uniunea Europeana. Procedurile de acordare a vizei au fost stricte numai dupa ce Polonia a aderat la spatiul Schengen dar si atunci Varsovia a gasit doua solutii viabile: Cardul de polonez (document care demonstreaza adeziunea la natiunea poloneza - n.red.) si Acorduri de mic trafic de frontiera.
Dubla cetatenie
Ministrii din viitorul Executiv de la Chisinau vor putea detine si o alta cetatenie decat cea a Republicii Moldova, potrivit unui proiect de lege aprobat ieri de majoritatea parlamentara de la Chisinau si criticat de comunisti. Aceasta prevedere a fost inclusa in proiectul legii cu privire la modificarea structurii guvernului. Conform unor modificari efectuate de fosta majoritate comunista din legislativ in 2008, mai multe categorii de functionari, inclusiv ministrii, nu pot detine cetatenia altor state.
Madalin NECSUTU - madalin.necsutu@ziua.ro 
 Afisari: 931  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Greva de sapte ani a Justitiei in cazul Covei    12 comentarii
  Obama retrage scutul antiracheta    8 comentarii
  Oarba isi vede interesele    4 comentarii
  Haos deplin in Educatie    1 comentariu
  PDL vrea capul ministrului Andronescu    3 comentarii
  Seche capul lui Stavarache vrea    
  Coincidenta bulgareasca    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Greva de sapte ani a Justitiei in cazul Covei (3208 afisari)
 Dovezi noi despre viata extraterestra (2474 afisari)
 Geoana junior surprins la volan la doar 16 ani (1635 afisari)
 Romania, Basescu si copaia (1613 afisari)
 Haos deplin in Educatie (1279 afisari)
 Ultimul lider comunist al Poloniei, Jaruzelski: "Biblia" comunismului nu a fost scrisa pe malurile Volgai, ci ale Rhinului (1887 afisari)
 Primarul Oprescu, felicitat ca a evitat un incident diplomatic cu Rusia (1774 afisari)
 Un baietel de nici sase ani a descifrat secretele calendarelor - VIDEO (1582 afisari)
 Un iesean si-a transformat fetita in jucarie sexuala (1356 afisari)
 Surpriza in Ghencea: Cristiano Bergodi, demis dupa meciul cu Seriff Tiraspol. Mihai Stoichi este noul antrenor al Stelei (1312 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01212 sec.