Ziua Logo
  Nr. 4643 de vineri, 18 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
In "umbra" Craisorului
-- Ce s-a intamplat duminica, 13 septembrie, la Tebea, este de domeniul "cartii recordurilor romanesti". Nu se poate concepe, de o minte normala, ca aniversarea/comemorarea lui Avram Iancu (1824-1872) sa fie batjocorita intr-un asemenea hal, chiar langa mormantul sau, de sub fostul Gorun al lui Horea...
As numi-o blasfemie! S-au adunat acolo politrucii, cu goarne, cocarde si steaguri, cu cativa preoti si oameni de-ai locului, cu multi haidamaci aplaudand, fluierand si huiduind in functie de "tribunul" care vorbea la tribuna. Slujba crestineasca si depuneri de coroane, intr-o atmosfera de balci electoral, unde s-a vorbit despre patriotism, intelegere intre popoare, despre Napoleon si meciul Romania - Austria, despre cat de bine-i va fi acestui popor, cu viitorul presedinte; acestia fiind acolo, in lipsa actualului, care l-a lasat pe un alt pretendent la titlu, sa coboare din elicopter inaintea lui, aruncand cu euroi in multime.
Asa s-a incheiat prima parte a grotescului spectacol, de la Mormantul Iancului, urmat de cantece, dansuri, beuturi si bucate traditionale. Motii, cu ale lor linguri si ciubare, imbracati in straie de sarbatoare, luasera in custodie un tapsan de deal, singurii care-si aminteau de "Regele Muntilor" si lupta sa pentru dreptate sociala si eliberare nationala. Ei se adunara aici, la Gorun, precum veneau stramosii lor, de peste un secol, pentru a spune Ceriului vorba straveche: "Iancule mare, Iancule tare, cu noi sa fii"... Umbra Lui numai pe iei ii racorea; erau straini intr-o tara a demagogilor actuali, neuitand ca lui Horea si Iancu, dragutul de Imparat le-ar fi promis o viata mai buna (parca-l aud pe prezident, spunand poporului cat de bine va trai). Daca rasculatul a ajuns sub roata, pasoptistul a avut parte de o moarte mult mai lenta, de exact doua decenii!
Nimeni dintre vorbitori
n-a pomenit despre faptele adevaratului Tribun, de luptele armatei lui de moti, impotriva trupelor austro-ungare, de Proclamatia de la Blaj si mai ales despre sfarsitul celui langa mormantul caruia isi debitau asa-zise crezuri. Dupa un scenariu caragialesc, patrihotii aplaudati sau huiduiti, de catre pletora adusa cu mari sacrificii, si-au interpretat, aproape perfect rolul de ciocli, netinand seama de faptul ca evenimentul de la Tebea e transmis in direct pe multe canale audio-vizuale. Sau poate tocmai de aceea, unul sau altul a sechestrat microfonul sau s-a imbaiat in multime. N-are rost sa dau numele celor veniti sa-si faca o sinistra campanie electorala, a catindatilor hotarati sa nu piarda vreo ocazie si sa-si declame dragostea pentru "biata tarisoara", intr-un limbaj bascalios, atat de strain fetelor bisericesti, care slujisera inaintea lor. Nu li s-a atras atentia ca se afla intr-un sanctuar sfant romanimii, Tebea nefiind Dabuleni, Butimanu sau Pipera...
Despre omul providential al momentelor romanesti de rascruce (1848-1849), stimat pana si de dusmani, cum scriu toate istoriile pasoptismului, "tribunii de duminica" n-au catadicsit sa aminteasca. Numai motii prezenti pe tapsanul din apropiere mai cred ca l-au vazut cu fluiera, umbland prin munti, asa precum il descriau numerosi contemporani, intr-o suita de texte de memorialistica aproape necunoscute.
Le-am adunat/selectionat si vor aparea intr-un viitor supliment "Dosare ultrasecrete".
PS: Lipsind de la aceasta circarie, adevaratii taranisti, ardelenii urmasi ai lui Maniu si Coposu, ar fi trebuit sa lanseze macar un Protest!
Valentin HOSSU-LONGIN - hossu@ziua.ro 
 Afisari: 617  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
adevaratii taranisti, ardelenii urmasi ai lui Maniu si Coposu   de the
O "performanta" ca si lovilutia: evenimente istorice fara personajele principale - un nou stil !!!   de Ion Ionescu de la Brad
UMBRA   de Viorica Ianc
Auzi neamule,trupe austro-ungare!!!!   de Laurentiu Cremene
Cum ie turcu'si pistolu!   de Zold Janos
A r h i v a
  Raspundere guvernamentala?    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Greva de sapte ani a Justitiei in cazul Covei (3208 afisari)
 Dovezi noi despre viata extraterestra (2474 afisari)
 Geoana junior surprins la volan la doar 16 ani (1635 afisari)
 Romania, Basescu si copaia (1613 afisari)
 Haos deplin in Educatie (1279 afisari)
 Ultimul lider comunist al Poloniei, Jaruzelski: "Biblia" comunismului nu a fost scrisa pe malurile Volgai, ci ale Rhinului (1887 afisari)
 Primarul Oprescu, felicitat ca a evitat un incident diplomatic cu Rusia (1774 afisari)
 Un baietel de nici sase ani a descifrat secretele calendarelor - VIDEO (1582 afisari)
 Un iesean si-a transformat fetita in jucarie sexuala (1356 afisari)
 Surpriza in Ghencea: Cristiano Bergodi, demis dupa meciul cu Seriff Tiraspol. Mihai Stoichiță este noul antrenor al Stelei (1312 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00971 sec.