Ziua Logo
  Nr. 4643 de vineri, 18 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Opinii
Raspundere guvernamentala?
-- Oricat m-as stradui, tot nu pot pricepe de ce a avut nevoie dl. Boc sa-si asume raspunderea pentru Legea educatiei. In privinta Legii salarizarii unice sa zic ca as intelege cat de cat, vazand cum se lupta intre ele breslele in care e divizata societatea romaneasca - daca avem baroni locali, de ce n-am avea si bresle nationale - in loc sa gaseas´┐Żca un teren comun care sa le dea forta si solidaritate.
Sigur, presedintele Basescu si mai maruntii lui acoliti au facut tot ce-au putut ca sa le invrajbeasca, dar nu-i mai putin adevarat ca s-au si lasat invrajbite. Doctorii i-au probozit pe profesori, procurorii pe judecatori, fiecare i-a atribuit vecinului "salarii nerusinate" - ca pe vremuri, la coada la carne, cand cei din spate ii injurau pe cei veniti cu noaptea-n cap, salariatii pe pensionari si toata lumea pe tiganii care treceau peste rand, fara sa le treaca prin minte sa-l injure macar o leaca si pe Ceausescu - "pars pro toto", ca sa zic asa, si epitoma a Partidului Comunist. In aceasta revarsare de vrajba reciproca, probabil ca trecerea legii salarizarii unice prin Parlament fara prea multe dezbateri era singura solutie, mai ales ca, daca ghicesc eu bine, e un imperativ impus de FMI. Daca insa adaug la asta si constatarea uimita a faptului ca diversi corifei politici ne promit ca, acum ca s-a votat legea, se vor arunca fara preget in modificarea ei imediata si drastica, tabloul real al incapacitatii de a guverna a monstruoasei coalitii care pretinde ca ne guverneaza devine complet.
S-au suparat diversi comentatori anonimi pe mine saptamana trecuta, cand scriam ca asumarea raspunderii pe niste legi, fie ele chiar organice, cand dispun de o majoritate de 73%, este cel mai clar certificat de impotenta politica a dlor Basescu, Boc si Geoana. Voi repeta aceasta afirmatie pana maine daca e nevoie, adaugandu-i si detaliul de-a dreptul amuzant, daca nu ar fi jalnic, al legilor votate doar cu conditia de a fi, precum Constitutiunea lui Farfuridi, reviziute pe ici, pe colo, in punctele lor esentiale. Vai de capul ei de raspundere guvernamentala!
Dar Legea educatiei - de ce? Mai ales ca avea multe componente potrivite cu o arie de coloratura populist-electorala, de la enormele concesii de care se vor bucura alesii locali la iluziile participative oferite parintilor, chemati sa decida pentru un sfert din programele scolare si pentru ceva mai multisor la recrutarea profesorilor si directorilor. O dezbatere publica menita sa-i convinga pe aceia dintre parinti care au invatat ei insisi carte multa ca e obligatoriu sa voluntarieze pentru Consiliile de Administratie ale scolilor, ca altfel raman sa decida tot felul de nechemati rosi de veleitati inomabile, nu e de prisos nici acum, dar ar fi fost utila si inainte de votul din Parlament.
Povestea cu liceele vocationale de spioni si politai, care ma soca saptamana trecuta, m-a mai socat de cateva ori de atunci. Onor Ministerul Educatiei sustine ca nu are intentia de a infiinta astfel de licee, ceea ce imi aminteste de povestea cu "mai intai ca nu ti-am dat nicio oala si apoi ca era gata sparta", mai ales ca acelasi minister pretinde ca legiferarea acestei vocatii nu-i apartine si nu se afla in textul de lege inaintat Guvernului Boc. Mister, groaza, senzatie: cine a adaugat in lege cele vreo sase-sapte articole care pomenesc de vocatia de agent secret? Fara indoiala, un agent secret, care le-a scris cu cerneala simpatica, brusc devenita vizibila in focul dezbaterilor parlamentare.
Zoe PETRE - zoe.petre@ziua.ro 
 Afisari: 408  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Aveau nevoie    de FB
Draga dna academician ...   de vida clara
Pai cum de ce? Sa il reabiliteze pe Zaroni ! Adica ca sa raspunza de dezatrul ce sta sa devina legea   de Ghita Bizonu'
A r h i v a
  In "umbra" Craisorului    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Greva de sapte ani a Justitiei in cazul Covei (3208 afisari)
 Dovezi noi despre viata extraterestra (2474 afisari)
 Geoana junior surprins la volan la doar 16 ani (1635 afisari)
 Romania, Basescu si copaia (1613 afisari)
 Haos deplin in Educatie (1279 afisari)
 Ultimul lider comunist al Poloniei, Jaruzelski: "Biblia" comunismului nu a fost scrisa pe malurile Volgai, ci ale Rhinului (1887 afisari)
 Primarul Oprescu, felicitat ca a evitat un incident diplomatic cu Rusia (1774 afisari)
 Un baietel de nici sase ani a descifrat secretele calendarelor - VIDEO (1582 afisari)
 Un iesean si-a transformat fetita in jucarie sexuala (1356 afisari)
 Surpriza in Ghencea: Cristiano Bergodi, demis dupa meciul cu Seriff Tiraspol. Mihai Stoichi■Ń este noul antrenor al Stelei (1312 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00924 sec.