Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
An prost, toamna bogata
Lacrimi, curtezane, invingatori, poetese, mincinosi, amanti batrani, stupizi celebri, puscariasi... Altfel spus, o galerie de personaje pe care o puteti deja gasi in "ograda" Humanitas si Humanitas Fiction, iar daca nu au ajuns inca atunci nici mult nu mai este pana la prima intalnire. Chiar daca anu-i prost (a se citi "Jurnalul unui an prost" de J.M. Coetzee), macar toamna-i bogata... in noutati editoriale.
Fanii lui Paulo Coelho stiu, de vreo cativa ani deja, ca, odata cu venirea lui septembrie. intra in portofoliul Humanitas un titlu nou. De data aceasta, "Invingatorul este intotdeauna singur" (o parabola despre superficialitate, lacomie, cultul celebritatii, un crud portret al lumii de azi). Pasionatii de comparatii - ce e mai bun filmul sau cartea? - au posibilitatea sa-si exerseze spiritul critic cu titlul "Curtezana" scrisa de Collete si ecranizata (chiar ruleaza pe marile ecrane) cu Michelle Pfeiffer in rolul titular. Lui Jean-Claude Carriere ii apare o a doua antologie de istorisiri vii, amuzante uneori, dar care reflecta spiritul umanitatii in cele mai diverse ipostaze ale sale ("Povestiri filozofice din lumea intreaga/ filonul povestilor din Cercul mincinosilor")
Cunoscuta poeta Constanta Buzea a acceptat sa-si publice insemnarile zilnice din framantatii ani '60-'70 in colectia "Memorii/Jurnale", aceeasi in care va aparea si "Dumnezeu numara lacrimile femeilor" de Pia Degermark, carte care reconstituie destinul dramatic al actritei suedeze. Insemnarile unui nonagenar francez, gasite si date spre publicare de catre mostenitorii sai, vor putea fi citite in "Jurnalul unui batran amant" de Marcel Mathiot. Mike Haskins si Clive Wichelow intocmesc o antologie a stupizeniei ("Mi-au scanat mansarda, n-au gasit nimic") in care figureaza toata floarea cea vestita a Occidentului (Kevin Keegan, Britney Spears, Victoria Beckham, Samuel Goldwyn sau chiar Tony Blair), iar Radu Paraschivescu a pregatit un inventar al celor mai raspandite stereotipii din campul discursului public ("Dintre sute de clisee (aschii dintr-o limba tare)").
Titlul vedeta din "Raftul Denisei" la Humanitas Fiction este "Brocart de toamna" de Teru Miyamoto (chiar nu e doar o figura de stil a celor de la marketing). Autorul investigheaza povestea unei iubiri tradate intr-un roman epistolar care se citeste cu ochii mintii, avand senzatia de deja-vu fiindca (nu-i asa?!) fiecare dintre noi am pierdut macar o data ceva pretios dupa care inca mai tanjim, chiar si cu condescendenta.
Intr-un raft, pe-o etajera
Amos Oz isi continua "Povestea despre dragoste si intuneric" cu "Rime despre viata si moarte" care aduce in prim-plan relatia artistului cu realitatea, cu opera si pesonajele sale, dezvaluind, lucid, chipul creatorului matur, obsedat de dificila coabitare dintre lumea reala si cea imaginara. Debutul fulminant al lui Janice Y.K. Lee ("Profesoara de pian") ajunge la inceputul lui octombrie si la noi, iar sfarsitul lunii viitoare aduce una dintre cele mai importante carti, "Ravensbruck" de Steve Sem-Sandberg; un roman documentar despre viata ziaristei si scriitoarei cehe Milena Jesenska (foto), celebra si datorita volumului "Scrisori catre Milena" de Franz Kafka. Autorul va fi prezent la Bucuresti (27-29 octombrie) pentru lansare.
Printre surprizele anuntate pentru viitorul apropiat figureaza si "Drumul" de Cormak McCarthy, "Puscariasul" de Kurt Vonnegut, "Zapada de primavara" de Yukio Mishima, "E.M. Cioran" de Gabriel Liiceanu.
Luana Duschka - luana@ziua.ro 
 Afisari: 209  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Inmormantat la mare    
  Am tradus din disperare    
  Folclor si variatiuni    
  Datini    
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01627 sec.