Am raspuns de la inceput celor care se intreaba daca genele bune sau bunele obiceiuri explica viata lunga si cu performante aiuritoare: femei active menstrual mult dupa 55 de ani si barbati potenti la 80+, minti intregi, ochi ageri, auz treaz, putere de munca si chef de viata. Cercetarea medicala si-a facut datoria, iar rezultatele ei au crescut speranta de viata de la 45 de ani, la inceputul secolului trecut, la 75 de ani astazi. Sigur ca nu peste tot. Dar, daca e sa ne luam dupa Biblie, sau dupa cazuri mai recente, omenirea, in ansamblul ei, a facut pasi inapoi odata cu civilizatia. Al carei sens este subminat puternic si continuu chiar de actiunile omului. Ce alta specie se mai distruge si isi mai distruge habitatul cu atata perseverenta? Insa asta e alta chestiune.
Zonele albastre
Exista cateva locuri pe glob, oarecum izolate, denumite de Dan Buettner "zone albastre", renumite pentru longevitatea in stare de buna functionare a locuitorilor lor. Okinawa (Japonia), insula Prince Edward (Canada), Loma Linda (California), Barbagia (Sardinia), peninsula Nicoya (Costa Rica), insula Icaria (Grecia). Am adaugat noi zonele inalte din Caucaz si nord-estul Pakistanului. Sa fie locul sau stilul de viata, sau amandoua, intr-o formula pe care localnicii nici macar nu se straduiesc s-o descopere, ci doar o aplica de veacuri?
Ce fac ei
Sex. O tine de anecdotica, dar pakistanezii detin recordul de activitate insotita de fertilitate la varste inimaginabile pentru restul lumii. Ce mananca? Nimic procesat, artificial sau conservat. Legumele si fructele se usuca la soare. Caisele sunt sacre. Crude, conservate in miere, uscate. Samburii se pun in orice mancare, iar uleiul brut extras este folosit pentru frumusete.
Italienii din Barbagia merg cate 10 km zilnic pe jos si beau un vin rosu din struguri ce contin de trei ori mai multi antioxidanti decat in alte regiuni. Japonezii din Okinawa mananca doar 80% din ce isi pun in farfurie, consumand intre 1400 si maximum 2000 de calorii zilnic.
Soia e preferata, alaturi de multe legume. Americanii din Loma Linda, adventisti de ziua a saptea, pe langa restrictiile la fumat si baut, au o viata spirituala bogata in comunitatea in care varstnicii sunt inconjurati cu dragoste si consideratie sociala.
Ce facem noi
Ducem o viata agitata, prea ocupati ca sa vedem raul pe care ni-l facem. Nu trebuie sa ne mutam pe o insula ca sa incetinim ritmul, sa luam o pauza si sa ne stabilim prioritatile. La o analiza mai atenta, cam tot ce facem ne slabeste sistemul imunitar. Iar precaritatea si scumpetea sistemului de sanatate publica ne determina adesea sa renuntam la preventie si bolile trec necontrolate pana cand se manifesta prin simptome, de regula prea tarziu.
Lectiile pe care ni le dau micile populatii longevive sunt ignorate sau necunoscute. Medicina se straduieste sa combata efectele tarelor civilizatiei. Mereu ni se spune ce medicament s-a mai inventat pentru una sau alta dintre boli. Dar, in era consumismului salbatic, intoarcerea la natura si natural, nu mai este o alternativa nici pentru cei cu bani. Asa cum dispar specii de plante si animale, vor disparea curand si zonele albastre prin globalizare, si longevivii, iar tinerilor le va veni tot mai greu sa creada ca se poate si nu se vor lupta sa stopeze declinul speciei.
Dar nu e ciudata lumea asta a noastra? Chinezul Li Ching-Yeuen, care ar fi trait 256 de ani, a avut sufletul linistit, a mancat orez si a baut vin alb, cand a stat a facut-o precum testoasele, cand a mers a avut model sprinteneala porumbelului si de dormit, a dormit ca un caine. Pe cand, englezul Henry Allingham, cel mai longeviv european pana pe 18 iulie, cand a murit la 113 ani, a avut alta reteta - alcool, femei salbatice (naughty Henry!), tigari si umor. Iar batraneii cubanezi din Villa Clara spun ca tigarile de foi, cafeaua si sexul ar fi secretul. Oricum, cercetatorii redescopera mereu conditiile longevitatii si, cum nimeni nu s-ar mai intoarce la viata de dinaintea marilor descoperiri, pregatesc un cocktail de celule stem, copii ale genelor responsabile de asigurarea longevitatii si distrugerea tumorilor.
Ce-ar trebui sa facem * sa avem un scop in viata * sa radem mai mult, sa petrecem mai des * sa dormim minimum 7 ore si sa tragem cate un pui de somn scurt atunci cand ne da tarcoale * sa avem o relatie/familie fericita * sa facem mult sex (se adauga 7 ani), dar si multi copii de care sa nu ne instrainam (inca 7 ani) * sa nu mai punem inima si creierul in slujba stomacului, mancand putin si band moderat (vin rosu, cafea, ceai verde) * sa fim optimisti (12 ani in plus fata de vecinul pesimist) * sa lasam lucrul si problemele de serviciu la serviciu * sa ne luam un animal de companie (preferabil cu patru picioare!) * sa ne luam vacante * sa gasim repere fixe spirituale (Cartea, filmul, muzica, arta. Iar credinciosii sunt mai sanatosi si traiesc mai mult decat liber-cugetatorii) * sa ne facem prieteni cu obiceiuri sanatoase * sa facem miscare * sa fim generosi, fara prejudecati
Unii rai ar adauga "sa nu traim in Romania", unde doar situatia e albastra, zona, nu. Nici nu ne putem muta in "zonele albastre". Dar ceva tot am putea: sa ne cream una proprie oriunde ne-am afla si sa fim mai buni. Iar pentru cei care vor da din nou exemple de longevivi romani care au mancat slanina, au baut palinca, au fumat la greu si au trait pana la 90 de ani, o posibila tema de meditatie: si daca erau programati sa o duca pana la 120-130 de ani si sa se stinga doar de batranete, la ultima picatura de combustibil, si nu cu mult inainte, irosind jumatate de rezervor?