Ziua Logo
  Nr. 4642 de joi, 17 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Mai multe Romanii, un singur presedinte!
Cristian UNTEANU - bs801401@skynet.be 
-- Presedintele nostru a raportat succese depline in cincinalul trecut, promitand implicit altele asemenea in cel pe care intentioneaza sa-l demareze in calitatea sa de conducator, parinte mult-iubit si carmaci intelept al Romaniei europene incadrata pe drumul unor noi si marete infaptuiri.
Sigur ca mai sunt si voci de rau augur precum cea a ministrului nostru de Finante care anunta ca deficitul bugetar dupa primele opt luni ale acestui an este estimat la aproximativ 4,4% din PIB), deficitul bugetului general consolidat ajungand in august la 17,6 miliarde de lei (4,2 miliarde de euro), sau 3,5% din Produsul Intern Brut revizuit, dupa ce cheltuielile au sporit cu 7,4%, la 109,8 miliarde de lei, iar veniturile au scazut cu 6,9%, la 92,2 miliarde de lei. Asta in conditiile in care autoritatile romane si FMI au agreat, dupa misiunea de evaluare a Fondului din august, o noua tinta de deficit bugetar pentru finalul acestui an, de 7,3% din PIB, fata de plafonul de 4,6% din PIB fixat initial, in conditiile inrautatirii semnificative a prognozelor macroeconomice. In prezent, Guvernul ia in calcul o contractie economica de 8,5% pentru acest an si o valoare a PIB de 497,3 miliarde de lei, comparativ cu nivelul de 531,3 miliarde de lei - la o scadere a PIB de 4% - prevazut anterior.
In plus, cel putin in primii ani ai noului cincinal pe care doreste sa-l gereze Traian Basescu, se vor face simtite urmarile dramatice ale concedierii celor 300.000 de persoane din sistemul bugetar, ceea ce va insemna afectarea directa a tot atatea familii, la care se adauga membrii de familie care depindeau de venitul respectiv. Asta ne aduce la discutarea celui mai dramatic aspect mentionat de conducatorul nostru: existenta in Romania a 11 milioane de asistati, direct sau indirect, cifra enorma si absolut ingrijoratoare in raport cu realitatea statelor din Uniunea Europeana. Dar si mai cumplita este informatia daca o corelam cu cealalta cifra prezentata natiunii de Traian Basescu, anume ca, din cauza actualului trend demografic si a saraciei endemice, vom ajunge la o populatie de putin peste 16 milioane. Am insa o intrebare: stie cumva domnul presedinte care este semnificatia europeana (si, in general, cea general acceptata) a termenului de "asistati social"?
In principiu, termenul acopera niste categorii sociale aflate in situatii extreme, batranii cu pensii sub media de supravietuire, somerii, persoanele cu handicap fizic sau mental care se afla in grija statului sau ale caror nevoi speciale trebuie sa fie subventionate, detinutii, etc. In tarile respective, programele guvernamentale care vizeaza acordarea de compensatii financiare pentru acoperirea celor cu venituri mici (studenti, pensionari, bolnavi cronic, etc.) nu intra in aceeasi categorie cu "asistatii sociali". Fireste, daca facem o comparatie intre nivelul de venituri al pensionarilor, tinerilor angajati, dar si al profesorilor si medicilor din Romania si standardele europene, toti se incadreaza la "asistati sociali". Dar jignirea este grava si nedreapta, pentru ca intre cei 11 milioane se afla, majoritar, nefericitii de pensionari care au contribuit o viata de om la Casa de Pensii, actualmente aflata (din 1989 incoace) la limita unui faliment perpetuu. Desigur, excludem pe ceilalti "asistati social", cei cu case speciale de pensii din servicii, armata sau interne. Sunt mai multe Romanii si nu stiu careia i s-a adresat domnul presedinte. Stiu insa ca Romania profunda este supusa unei presiuni economice uriase si ca punctul de fierbere pare a fi foarte aproape. Poate asta nici nu se va duce la vot, "asistatii sociali" sperand ca, cumva, ne-om descurca noi. Cum am facut-o si in cealalta epoca. Tot de aur. Tot de succese.
 Afisari: 1458  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 14 Afiseaza toate comentariile  
Am sa va spun povestea ,auzita de la un batrin colectionar de decoratii ,   de sorge
Fara cuvinte - nu sint necesare !   de Arogantu'
STRATEGIA LUI BASESCU SI A PDListilor!   de Greywolf
Comparatia este deplasata   de gianinagruia
Presedintele nostru a raportat succese depline in cincinalul trecut   de the
Despre Mihai, fostul rege, ca ma enervati   de Liliac
De la domnitorul Carol la principele Duda.   de vida clara
Cresterea economica este cand tu,cel ce faceai in 8 ore, 3 ....    de vida clara
Basescu,la cresterea economica,aerian ca si tarliceanu,pe la ei sau lenio,pe la noi.   de vida clara
Da ,, pe ce lume traiesc astia ?    de Ghita Bizonu'
ACEASI SORGINTE   de GHIA
Dar sunt si mai multe lumi ... de ex tov Baselu zicea in oct 2008 ca criza nu ne va atinge    de Ghita Bizonu'
Mai multe -- MASONERII -- o singura tzara ...care este solutia s-a scapam de povara ,Untene ?   de jan dinu
VIITOARELE ALEGERI TREBUE SA DECIDA INTRE TRANZITIA COMUNISTA FARA SFARSIT SI SCHIMBARE   de Davidescu vasile
A r h i v a
  Proteste sau revolte sindicale?    2009-09-10
  Noua tichie de margaritar    2009-09-09
 Top afisari / comentarii 
 Cronologia scandalului Frati de Arme (2903 afisari)
 Umanizarea lui Hitler (1588 afisari)
 GPS din Epoca de Piatra (1573 afisari)
 Mai multe Romanii, un singur presedinte! (1458 afisari)
 Japonia satula de papucul SUA (1398 afisari)
 Prezentator TV, in direct: "Continua sa f**i puiul ala!" (VIDEO) (3018 afisari)
 Rockerii de la Rammstein si-au lansat noul clip, "Pussy", pe un site porno (IMAGINI INTERZISE MINORILOR!) (2412 afisari)
 Nu e un monstru, ci o tanara in constum de baie! (FOTO) (2370 afisari)
 A aparut un al treilea fiu al lui Ion Dolanescu (2366 afisari)
 Gollum, creatura care a pus pe jar locuitorii unui oras sud-american (FOTO) (2054 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 1.12318 sec.