Ziua Logo
  Nr. 4639 de luni, 14 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Pachetul lui Boc gaurit de amendamente
-- Cu toate ca nu a analizat decat un sfert din propunerile de modificare a legilor ce vor ajunge marti in Parlament, Guvernul nu renunta la aceasta procedura
Cabinetul Boc s-a reunit duminica intr-o sedinta care a durat peste sase ore. Guvernantii au dis�cutat asupra amenda�mentelor formulate de parlamentari la legile privind educatia nationala, salarizarea unitara si reorganizarea agentiilor guverna�mentale cu reducerea cheltuielilor in sectorul public, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si CE. Executivul n-a analizat decat aproximativ un sfert dintre propunerile primite la legea educatiei, asa ca premierul Emil Boc si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, au continuat analiza, iar astazi vor prezenta concluziile, in cadrul unei noi sedinte la Palatul Victoria. Un lucru este, insa, sigur: prim-ministrul nu renunta, iar maine vrea sa mearga cu legile in Parlament, ca sa-si asume raspunderea.
Executivul a analizat ieri amendamentele depuse la proiectul legii salarizarii unitare pentru bugetari si a acceptat 39 din totalul de 773 amen�damente (adica aproximativ 5% dintre modificarile propuse de parlamentari), a anuntat, la sfarsitul sedintei, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.
Un amendament acceptat a fost si cel care se refera la ponderea in produsul intern brut (PIB) a cheltuielilor de personal in sectorul bugetar, care va scadea pana in 2015 la 7% din PIB, fata de 6% din PIB, cat se prevedea initial. De remarcat, in prezent cheltuielile statului cu salariile bugetarilor reprezinta 9,4% din PIB.
Guvernul a acceptat si 34 de amendamente din cele 294 depuse de parlamentari la proiectul de lege privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice. Dintre acestea, unul vizeaza modificarea articolului referitor la incetarea raporturilor de munca, si anume se va folosi sintagma "familii monoparentale" in locul sintagmelor "femei care au in ingrijire copii", "barbati vaduvi" sau care "au in ingrijire copii". Astfel, disponibilizarea va afecta in ultimul rand familiile monoparentale, a precizat Ioana Muntean. Un alt punct se refera la persoanele care s-au aflat in concediu platit pentru cresterea copilului pana la doi ani, respectiv pana la sapte ani in cazul copilului cu handicap, precum si la persoanele ale caror raporturi de serviciu au fost suspendate din alte cauze. Acestor angajati li se acorda la reluarea activitatii salariul de baza aferent gradului sau treptei profesionale in care au fost angajati anterior suspendarii. De asemenea, gradatia corespunzatoare transei de vechime in munca este determinata conform legilor specifice.
Salarii mai mari vs. disponibilizari
Emil Boc s-a intalnit sambata si cu liderii sindicali, pentru discutii pe marginea proiectului legii de salarizare unitara. In urma reuniunii, s-a decis constituirea unei comisii interministeriale, din care sa faca parte si sindicalistii, care sa lucreze pana la 30 iunie 2010 la modificarea legii. "Primul-ministru isi mentine decizia de asumare a raspunderii in fata Parlamentului la termenele stabilite, fara niciun fel de amanare", a anuntat sambata seara Ioana Muntean.
Premierul Boc le-a solicitat "explicit" liderilor sindicali sa renunte la greva din 5 octombrie, pe care acestia o vor rediscuta la inceputul acestei saptamani, fara a renunta, insa, la pichetarea Parlamentului in 15 septembrie, cand Executivul isi va asuma raspunderea pe Legea unitara.
Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, le-a spus sindicalistilor, in cadrul negocierilor de sambata, ca "firul este intins la maximum" si orice incercare de crestere a coeficientilor din grila legii unitare ar fi insotita de disponibilizari, posibilitate respinsa de sindicalisti.
De cealalta parte, sindicalistii si-au nuantat pozitia privind greva generala din 5 octombrie si au anuntat ca vor rediscuta oportunitatea grevei generale.
Reprezentantii sindicatelor din educatie, administratie publica, sanatate si politistii au anuntat ca aproape 800.000 de bugetari vor declansa o greva generala de o zi in 5 octombrie si vor organiza un pichet in jurul Parlamentului pe 15 septembrie, fiind nemultumiti de ultima forma a Legii unitare de salarizare pe care Guvernul a anuntat ca isi va asuma raspunderea in Parlament.
Gabi MOROIANU, gmoroianu@ziua.ro 
 Afisari: 595  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Masonii lui Danacu se leapada de statul roman    14 comentarii
  Sinucigasii de serviciu    
  Admiterea la liceu se face in 2010 intre 4 si 12 mai    2 comentarii
  Scoala incepe in haos    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Masonii lui Danacu se leapada de statul roman (4561 afisari)
 Basescu aparat de papagalul EvZ (3594 afisari)
 Fratii de Arme protejati de EvZ (2233 afisari)
 Inaltarea Sfintei Cruci (1873 afisari)
 Sfarsitul haiduciei lui Bandris (1606 afisari)
 O descoperire revolutionara: Lumea ar putea sa nu ramana niciodata fara hidrocarburi (3281 afisari)
 Ioana Visan, dama de companie preferata a lui Berlusconi: "E un libidinos si pe deasupra arata si groaznic" (2826 afisari)
 Camerele video de la Metro Baneasa filmeaza in cabinele de proba - VIDEO (2571 afisari)
 Un sarpe cu picior a fost descoperit in China (1904 afisari)
 Breb, orasul maramuresan unde Printul Charles este vecin cu un fotograf britanic venit sa caute "raiul pe Pamant"  (1783 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00948 sec.