Ieri, ploile torentiale au inceput sa se deplaseze spre estul tarii si sa-si piarda progresiv din intensitate, dar predictiile pentru Istanbul raman sumbre: orasul ar putea fi lovit de noi intemperii astazi si maine. Cartiere intregi ale metropolei au fost acoperite de o patura de doi metri de apa. Multe artere, intre care si autostrada spre aeroport, au fost inchise. Valuri de noroi au rasturnat numeroase vehicule. Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a numit aceste inundatii "dezastrul secolului".
Presa acuza autoritatile
Consecintele macabre ale inundatiilor au constituit, dupa cum era de asteptat, principala problema a mass-media din Turcia. Presa de ieri nu s-a purtat deloc cu manusi, ci a criticat "urbanizarea salbatica si neglijenta auto�ritatilor" primei metropole a tarii, Istanbulul. Cotidianul Milliyet semnaleaza ca nume�roasele autorizatii de constructie acordate de autoritatile locale in jurul cursurilor de apa ale orasului sunt principalii factori ai dramei. Cotidianul ii critica si pe responsabilii municipalitatii care nu au acordat atentie previziunilor meteorologice privind producerea unor violente furtuni pe malul european al orasului cu peste 12 milioane de locuitori. "Iata responsabilii: cetateanul si natura", ironizeaza amar jurnalul Vatan, referindu-se la declaratiile autoritatilor. Editorul-sef al cotidianului a cerut demisia responsabililor guvernamentali Pentru majoritatea reprezentantilor presei, inundatiile nu au ce cauta intr-un oras care va fi Capitala europeana a culturii in 2010.
Aderare dificila la UE
Comisia Independenta pentru Turcia (ICT) - un organism alcatuit din fosti politicieni europeni - a avertizat ieri ca amanarile repetate in negocierea aderarii la Uniunea Europeana vor duce la o scadere a sprijinului pro-UE din randurile cetatenilor turci. Din ICT fac parte fostul premier francez Michel Rocard, fostul presedinte finlandez Martti Ahtisaari, Emma Bonino, fost comisar european.