Dosarele crimelor din decembrie 1989 sunt musamalizate la nivelul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie din cauza unor procurori total lipsiti de consideratie fata de miile de morti si raniti. Cu asemenea procurori, nu e de mirare ca la 20 de ani de la Revolutie, nu exista vinovati pentru masacrele din orasele martir, iar Romania se afla la un pas de a fi condamnata de CEDO de la Strasbourg, pentru tergiversarea acestor dosare.
Mihai Tiberiu Nitu, prim-adjunct al procurorului general Laura Codruta Kovesi, a emis la 15.04.2008 Ordonanta nr. 2135/1251/III/1/2008 prin care a pus cruce unui cu�tremurator dosar privind un grup de militari, vinovat de uciderea a sase manifestanti anticomunisti si ranirea altor 21. Crimele s-au petrecut in seara zilei de 21 decembrie 1989, la Targu Mures, unde 27 de manifestanti au fost secerati de tirul cartuselor de calibrul 14,5 mm pornite din mitralierele transportoarelor blindate ale Armatei. Militarii care au deschis focul au fost scosi basma curata de procurori, pentru acuzatia de omor deosebit de grav, cu scuza legitimei aparari, desi s-a tras in oameni cu mainile goale. Ticalosia a tinut pana la 26.09.2007 cand s-a redeschis urmarirea penala in dosarul 529/P/1999, de catre procurorul militar Dan Voinea, de la Sectia Parchetelor Militare (azi pensionar). Dupa scoaterea lui Voinea din aceste dosare, cazul a fost declinat Sectiei de Urmarire penala din Parchetul Inaltei Curti.
Doar 27 de victime
Ca un facut, prim-adjunctul procurorului general, Mihai Tiberiu Nitu a infirmat la 15.04.2008 ordonanta lui Dan Voinea. Motivul procedural invocat: ordonanta lui Voinea ar fi fost "lovita de nulitate absoluta", iar durata anchetei ar fi fost excesiva. Dincolo de motivele procedurale, surprinde insa motivatia rusinoasa nascocita de prim-adjunctul Nitu, din care citam: "din cuprinsul materialului probator administrat nu au rezultat probe in sensul ca numitul Mascan Alexandru ar fi declansat foc viu cu intentia de a ucide ori rani persoane din randul demonstrantilor (...) tirul s-a executat spre verticala ori pe deasupra maselor de oameni, chiar si cercetarile la fata locului au relevat urmele de proiectile, inclusiv cele de calibrul 14,5 mm pornite din mitraliera aflata pe TABC-ul comandat de numitul Mascan Alexandru pe partea superioara a constructiilor din zona. Din acest punct de vedere se constata ca in urma unui consum substantial de munitie (512 cartuse), in conditiile tragerii pe un front cu o deschidere redusa si intr-o zona in care se aflau numerosi manifestanti, au rezultat doar 27 de victime atinse de proiectile ori componente ale acestora provenite din ricoseuri". Procurorul Nitu a achiesat la "rationamentul" procurorilor care au musamalizat prima data dosarul, potrivit caruia militarii s-ar fi aflat in legitima aparare, "focul de avertisment si apoi focul de imobilizare era impus atat pentru inlaturarea unui atac material direct, imediat si injust, cat si pentru inlaturarea unui real pericol ce il reprezenta incercuirea masinilor de lupta si escaladarea acestora de catre manifestanti".
"Revolutionarul" Nitu
Deloc intamplator prim-adjunctul Nitu are din 1996, certificat de revolutionar "Remarcat prin fapte deosebite", pe care l-a obtinut pentru "meritul" de a fi fost in decembrie 1989 militar al Ministerului de Interne, aflat in misiune la Televiziune. Contestat ca revolutionar, procurorul Nitu a primit "certificat de buna purtare" prin adresa nr. 97/P/19.03.2007 a Sectiei Parchetelor Militare, care i-a comunicat ca "nu ati luptat sub nicio forma impotriva Revolutiei".
Contactat de ZIUA, procuro-
rul general a confirmat ca Mihai Nitu (aflat in concediu) "a gresit... nu a fost atent, n-am ce sa spun aici" atunci cand a semnat ordonanta care "i-a fost redactata de un alt procuror".