Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a iscat, ieri, la CSM, cel mai dur conflict dintre el si membrii acestui for. Seful statului a descins la CSM pentru a cere magistratilor sa reia activitatea de judecata.
"Independenta Justitiei nu e o independenta fata de lege", a continuat seful statului, care a criticat faptul ca multi magistrati stau cu deciziile de pensionare in buzunar, fara sa le puna in aplicare. Basescu a cerut membrilor CSM sa intervina pentru a-i determina pe magistrati sa reia activitatea, pe motiv ca "s-au gasit solutii de finantare a Justitiei". Basescu a fost contrazis de judecatorul Mona Pivniceru, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), care i-a transmis presedintelui ca daca vrea o Justitie europeana sa sprijine acest lucru, nu sa asmuta opinia publica: "Dvs sunteti cel care ne discreditati, prin iesirile dvs". Sefa AMR a reprosat presedintelui imixtiunile sale in Justitie, soldate cu recenta chemare la ordin a Procurorului General. Deranjat, Basescu a replicat ostil: "Ati terminat?".
Pivniceru a adaugat ca salariile magistratilor nu sunt decat "picatura care a umplut paharul", aratand ca multe instante n-au bani de citatii, iar judecatorii se confrunta cu un munte de dosare "care exced limita biologica de studiu si solutionare". In finalul interventiei sale, Piviniceru l-a invitat pe Basescu sa participe la o sedinta de judecata, pentru a vedea cat ar munci intr-o zi la redactari si condamnari, daca ar fi judecator. "V-as condamna imediat!" i-a taiat-o seful statului. Intrucat reprezentantii AMR au facut cunoscut faptul ca stiu ce vorbesc, deoarece au o pregatire superioara fiind posesori de doctorat, Basescu i-a persiflat: "Doctoratele stiu cum se dau... E impresionant doctoratul dvs!"
Jurnalistii trimisi afara
Judecatorul Dan Lupascu s-a adresat lui Basescu: "Nu va suparati, dar nu ati capatat inca indemanarea sa conduceti o sedinta a CSM. Nu asa se rezolva problemele. Suntem intr-o situatie foarte grava. Din pacate, dvs. in loc sa ajutati Justitia, mai rau o infundati!"
Seful statului a acuzat CSM-ul ca vrea sa numeasca un nou presedinte la Inalta Curte, cu titlu provizoriu: "Interimatul nu e o solutie data de lege. Asteptati alte vremuri pentru numiri definitive. Faceti un joc politic!" Chiar daca nu a fost explicit, Basescu le-a aratat celor din CSM ca stie ca acestia intentioneaza sa propuna ca presedinte interimar al Inaltei Curti pe judecatorul Lidia Barbulescu (pe care el nu o agreeaza si careia i-ar refuza numirea). Acest plan ar face ca un interimat de sase luni sa treaca de alegeri, iar Basescu sa nu mai constituie un obstacol in calea numirii definitive a lui Barbulescu, in varianta in care nu ar fi reales. Dan Lupascu s-a aratat surprins de iesirea lui Basescu, caruia i-a spus ca "CSM nu s-a exprimat pe un asemenea subiect", deoarece nimeni nu si-a anuntat pana in prezent intentia de a candida pentru sefia Inaltei Curti.
Lidia Barbulescu a intervenit pentru a semnala pericolul plecarii in masa a magistratilor, din cauza modului in care sunt tratati de politic, care ii face sa se simta "umiliti pentru ca li se incalca statutul". Basescu a ripostat: "D-na Barbulescu, sa va spun un secret, habar n-am cum arata statutul dvs!" In toiul disputelor, jurnalistii au fost trimisi afara, iar microfoanele au fost taiate, invocandu-se aspecte con�fidentiale.
Dupa ce presedintele a plecat, membrii CSM au ascultat ascultat opiniile magistratilor si ale ministrului Justitiei (care si-a reinoit apelul pentru incetarea protestelor). Membrii CSM au declarat ca doar judecatorii si procurorii pot decide asupra acestui lucru. Magistratii prezenti au transmis prin intermediul ministrului Catalin Predoiu un apel catre Executiv pentru realizarea unui "pact pentru Justitie" pentru ca, in schimbul reluarii activitatii, sa se garanteze respectarea revendicarilor magistratilor in ce priveste salarizarea, volumul si conditiile de munca. Predoiu a salutat ideea.