Ziua Logo
  Nr. 4637 de vineri, 11 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Pastratorii traditiilor
-- Muzeul Taranului Roman (MTR) sarbatoreste in acest sfarsit de saptamana, Ziua Crucii, prezentand publicului o serie de expozitii, precum si un targ al iconarilor si mesterilor cruceri.
Traditiile romanesti vor fi cunoscute in aceeasi perioada si la Londra (sediul ICR), unde cele mai mandre straie ale portului nostru popular isi vor gasi loc pe sforile intinse la Festivalul Tamisei.
Incepand de azi, Sala Acvariu de la MTR va gazdui expozitia "Troite din Valea Slanicului, Buzau" care recompune fragmentar, printr-o serie de fotografii si instrumentar de teren, un spatiu traversat si plin de semne ale sacrului. Pe de alta parte, in Sala Foaier va fi prezentata expozitia "60 de biserici din lemn din nordul Olteniei si sudul Transilvaniei", un document asupra situatiei actuale a bisericilor de lemn din zonele respective. Ambele expozitii vor ramane deschise pana pe 30 septembrie.
La standul romanesc al sectiunii New Europe Village, artistii ceramisti Monika Paduret si Tanti Jana (Ioana Constantin) vor oferi londonezilor sansa sa observe si sa incerce joaca cu lutul. Evenimentul se compune in jurul conceptului de "primire" a zestrei pastrate peste an in camera buna si ritualul de ingrijire a acesteia. Anual, pretioasele tesaturi sunt aerisite, spalate, calcate si intinse la uscat in vazul lumii. Expozitia, imbogatita cu obiecte si imagini, poate fi vizitata pana pe 25 septembrie.
Adriana Vasiliu - adriana.vasiliu@ziua.ro 
A r h i v a
  "Marele solitar" iese din umbra    
  Enescu online    
  Misterul de la Grindu    
  Mugurasi de toamna    
 Top afisari / comentarii 
 Ambuscada (4351 afisari)
 Radioactivitatea fratilor de arme (2625 afisari)
 Presedintele SUA nu are timp de Basescu (1834 afisari)
 Full contact Basescu-CSM (1718 afisari)
 Prim-adjunctul lui Kovesi gropar al dosarelor Revolutiei (1399 afisari)
 Dezastrul "Autostrada Transilvania", prezentat de Discovery drept "cel mai mare proiect rutier" din Europa (VIDEO) (2550 afisari)
 Teorii controversate despre atacurile de la 11 septembrie: Turnurile Gemene au fost distruse de explozii, Pentagonul - atacat cu o racheta, iar angajatii evrei nu s-au prezentat la munca (2508 afisari)
 Imagini in exclusivitate din casa lui Ion Dolanescu: Fiul cel mic sustine ca a vrut sa se sinucida din cauza fratelui sau - VIDEO (2158 afisari)
 Scandal sexual, la o scoala din Baia Mare: Directorul, acuzat ca le-ar fi predat unor eleve, dupa ore, lectii de sex (VIDEO) (2019 afisari)
 Patrick Swayze, trimis sa moara acasa (1938 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01396 sec.