Ziua Logo
  Nr. 4637 de vineri, 11 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
"Marele solitar" iese din umbra
Palatul Mogosoaia va fi, duminica, gazda unor evenimente al caror element comun este extraordinarul: * prima expunere, in Romania, dupa mai mult de sase decenii, a operelor lui Horia Damian * operele din perioada dinaintea plecarii din tara (1946) - 50 de picturi si 200 de desene - sunt majoritatea total necunoscute.
Desi aflate in tara in tot acest timp de cand Horia Damian traieste pe alte meleaguri, operele expuse la Mogosoaia sunt, in cea mai mare parte, total necunoscute publicului dar si specialistilor. Picturi, desene, laviuri, guase care l-au asezat pe artist, "inca de la varsta de 20 de ani printre marii pictori romani", precizeaza dr. Radu Varia, curatorul expozitiei al carei vernisaj este program in ultima zi a saptamanii, la ora 17.00. Inaugurarea este dublata si de lansarea unui somptuos volum (200 de pagini, cuprinzand 275 de reproduceri), realizat tot de criticul si istoricul Radu Varia, despre anii de creatie 1930-1946 ai lui Horia Damian.
Azi in varsta de 88 de ani, Horia Damian traieste la Paris. Cariera este aceea a unui "mare solitar al secolului 20", dupa cum scrie Radu Varia in cartea sa, aceea a unui artist care, "eroic, a re�zistat curentelor epoci in cautarea sa permanenta fondata pe talent, elevatie, spiritualitate, maiestrie. Horia Damian s-a nascut in 1922, la Bucuresti. A desfasurat pe parcursul vietii o bogata activitate de pictura si sculptura, avand la baza studii de arhitectura in Capitala. A debutat la Salonul Oficial, in anul 1942 (unde a obtinut Premiul pentru gravura); 1942 a reprezentat si anul primei expozitii personale.
Bursa spre Orasul Luminilor
In cadrul Salonului Oficial din '45, a obtinut Premiul "Anastase Simu", care a constat si intr-o bursa, ce i-a permis sa ajunga la Paris, unde a avut privilegiul de a studia sub coordonarea lui Andr� Lhote si a lui Fernand Leg�r. A participat la Bienala de la Venetia (1942). In '52 a expus prima oara in strainatate (dupa plecarea din tara), expozitie care a fost urmata de alte manifestari de anvergura. A avut numeroase expozitii de pictura si sculptura in America de Nord si Europa, si a participat la Bienala de la Venetia si la cea de la Sao Paolo. Activitatea artistica a lui Horia Damian cuprinde moduri variate de manifestare: pictura pe panza, instalatii, vitralii s.a.
Structura sa de arhitect este usor descifrabila in lucrarile pe panza, prin rigoarea extraordinara a desenului. Panzele organizate pe cicluri iconografice trateaza de multe ori elemente arhitectonice arhetipale, precum porti, temple, piramide, constructii, capiteluri, frontoane etc.
Radu Varia a organizat si prefatat, in ultimii 40 de ani aproape toate expozitiile lui Horia Damian, de la Muzeul Guggen�heim din New York, la Muzeul National de Arta Moderna din Paris, de la Documenta IX, la Bienala de la Venetia.
Evenimentul de la Mo�gosoaia este patronat de Presedintie si Primarul General, in administrarea caruia se afla Palatul brancovenesc.
Luana Duschka - luana@ziua.ro 
 Afisari: 183  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Enescu online    
  Pastratorii traditiilor    
  Misterul de la Grindu    
  Mugurasi de toamna    
 Top afisari / comentarii 
 Ambuscada (4351 afisari)
 Radioactivitatea fratilor de arme (2625 afisari)
 Presedintele SUA nu are timp de Basescu (1834 afisari)
 Full contact Basescu-CSM (1718 afisari)
 Prim-adjunctul lui Kovesi gropar al dosarelor Revolutiei (1399 afisari)
 Dezastrul "Autostrada Transilvania", prezentat de Discovery drept "cel mai mare proiect rutier" din Europa (VIDEO) (2550 afisari)
 Teorii controversate despre atacurile de la 11 septembrie: Turnurile Gemene au fost distruse de explozii, Pentagonul - atacat cu o racheta, iar angajatii evrei nu s-au prezentat la munca (2508 afisari)
 Imagini in exclusivitate din casa lui Ion Dolanescu: Fiul cel mic sustine ca a vrut sa se sinucida din cauza fratelui sau - VIDEO (2158 afisari)
 Scandal sexual, la o scoala din Baia Mare: Directorul, acuzat ca le-ar fi predat unor eleve, dupa ore, lectii de sex (VIDEO) (2019 afisari)
 Patrick Swayze, trimis sa moara acasa (1938 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01820 sec.