Programul are drept obiectiv trimiterea pe Luna a unui vehicul capabil sa se deplaseze - prin rulare sau in salt - si sa transmita imagini video si foto de pe suprafata selenara. O conditie a participarii la competitia dotata cu premii in valoare de 30 de milioane de dolari este ca proiectul sa fie privat. Apropiata operatiune de lansare este extrem de complexa si fara precedent pentru Romania, fiind efectuata de ARCA, sprijinita de Marina Militara, ROMATSA si Aviatia Militara.
OZN-ul galben din Valcea
ARCA, al carei presedinte este tanarul inginer in aeronautica (si teolog!) Dumitru Popescu, a implinit 10 ani de existenta si are sediul central la Ramnicu Valcea. Competitia X Prize i-a oferit echipei romane prilejul de a-si demonstra practic capacitatile de exceptie, concretizate in inovatii ce vor contribui, cu siguranta, la evolutia domeniului de cercetare a spatiului cosmic. Din 2006, au avut loc doua mari teste de zbor (cel din octombrie va fi al treilea) cu balon solar purtand subansamble de racheta la altitudini de aproape 15.000 de metri. S-a ales aceasta solutie, si nu lansarea direct de la sol, pentru a se economisi masa si combustibil pentru ansamblu, dar ducand implicit si la o realizare insolita pentru un vehicul spatial: nemaiexistand frecarea cu mediul atmosferic, forma rachetei nu mai trebuie sa fie aerodinamica. Astfel s-a nascut racheta Helen, un fel de OZN - obiect zburator neconventional - de culoare galbena, realizat intr-o locatie din Valcea care nu a fost dezvaluita, din materiale romanesti in proportie de circa 95%. Este prima racheta romaneasca ce utilizeaza combustibil lichid ecologic (apa oxigenata cu concentratia de 70%, avand drept produsi de reactie vaporii de apa si oxigenul), fiind dotata cu primul motor din lume reutilizabil.
Proiectul ARCA Lunar inregistreaza si alte premiere. Balonul solar, realizat dintr-un material special cu o grosime initiala de numai 25 de microni, este cel mai mare de acest fel din lume, avand 150.000 de metri cubi si efectuand primele zboruri romanesti stratosferice, la categoria baloanelor grele. Fata de imaginea clasica a unui vehicul spatial, insolita este si solutia constructiva a romanilor. Ei au optat pentru dispunerea treptelor rachetei la distanta una de cealalta, astfel ca intregul ansamblu (incluzand si balonul solar) masoara 300 de metri, dar cantareste numai 2000 de kilo�grame. Sarcina utila - reprezentata de capsula presurizata European Lunar Lander (ELL) - va fi transportata de treapta a treia.
Lansare de pe mare
O noutate o constituie locul de lansare a ansamblului: o zona a Marii Negre, in apele teritoriale ale Romaniei. In ziua evenimentului din octombrie (data exacta depinde foarte mult de starea vremii), Marina Militara va transporta in largul Marii Negre ansamblul de lansare - format din racheta Helen si balonul purtator -, precum si echipa ARCA. La aceasta faza a operatiunii vor participa doua nave militare de mari dimensiuni si trei ambarcatiuni usoare. Echipamentul va fi descarcat de pe nave pe suprafata marii, acolo unde va incepe umflarea balonului si alimentarea treptelor rachetei cu combustibil si ulterior va avea loc lansarea propriu-zisa.
Performante cu bani putini
Competitia Google Lunar X Prize se va incheia in decembrie 2012 si a atras pana acum aproape 20 de echipe, din tari ca SUA, Marea Britanie, Italia, Germania, Franta s.a. Deocamdata, ARCA este cotata cu sansa a doua la castigarea premiului, fiind depasita doar de o echipa multinationala. Costurile proiectului romanesc nu au fost precizate, fiind vorba despre sponsorizari si donatii private. Oricum, datorita solutiilor inovative ale realizatorilor, ele sunt de 5-10 ori mai mici decat cele ale concurentilor din tarile vestice. In plus, ARCA ofera oricarui roman prilejul de a-si trimite... visele pe Luna. Cum anume, aflati de pe site-ul asociatiei, www.arcaspace.ro.