Ziua Logo
  Nr. 4630 de joi, 3 septembrie 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Romanii vor trai decent in anul 2050
Agentia de evaluare finan�ciara Moody's, singura care recomanda, inca, investitii in tara noastra, este de parere ca romanii vor atinge media Uniunii Europene (UE) abia in anul 2050. Aceasta evaluare se bazeaza pe o crestere economica care se va situa pe termen lung, probabil, in jurul valorii de 3-4%. "Combinatia dintre mediul de afaceri echitabil, statutul de membru al UE, si imbunatatirea infrastructurii fizice si sociale, sustinuta de fondurile europene, ar trebui sa sustina niveluri de investitii mai mari in timp, permitand o crestere graduala a venitului real catre media blocului comunitar. Cu toate acestea, acest trend va dura o perioada considerabila de timp, probabil circa 40 de ani", potrivit unui raport al Moody's, citat de Mediafax.
Agentia de rating apreciaza ca potentialul de crestere economica a Romaniei pe termen lung este ridicat, in principal intrucat statul este in mod semnificativ mai sarac decat majoritatea altor tari din UE. Moody's anticipeaza ca revenirea economiei Romaniei va fi graduala. O rata de crestere economica mai normala pe termen lung este probabil de 3-4% pe an, tinand cont de piedicile ridicate de intar�zierea reformelor structurale si de lipsa unei infrastructuri adecvate. Acest avans economic este mai scazut decat cel inregistrat in perioada 2001-2008, de 6,2% pe an.
Agentia de rating Moody's anticipeaza o inflatie de 4,4% pentru Romania in acest an, usor peste tinta BNR de 4,3%, si prognozeaza o rata a cresterii preturilor de consum de 3,7%, anul viitor. BNR tinteste, pentru 2010, o inflatie de 2,6%. Prognoza Moody's privind inflatia are la baza o contractie economica estimata la 8,9% in acest an, urmata de o crestere de 1,2% in 2010, si un deficit de cont curent de 5,1% din PIB in 2009, respectiv 3,5% din PIB anul viitor, reiese din raportul agentiei.
Reamintim, Moody's este singura mare agentie de rating internationala care acorda Romaniei calificativ cu recomandare de investitii, dupa ce Fitch si Standard & Poor's au retrogradat Romania in toamna anului trecut la nivelul speculativ (junk). Ratingul de credit al Romaniei este sprijinit, printre altele, de accesul la finantare externa de la FMI si UE si de angajamentele bancilor-mama pentru sustinerea subsidiarelor locale, insa exista riscuri legate de deteriorarea activitatii economice si a calitatii activelor, apreciaza Moody's.
Alegerile saboteaza reformele
Guvernul va intampina dificultati in ceea ce priveste reducerea cheltuielilor publice, din cauza alegerilor prezidentiale, care "par sa impiedice" eforturile FMI de a incuraja reforme dure in domeniul fiscal si sectorul public, considera Moody's. Agentia anticipeaza ca autoritatile vor fi "mai putin impovarate de consideratii de ordin politic" dupa incheierea scrutinului, situatie care va permite o reducere a deficitului bugetar anul viitor, daca conditiile economice se vor imbunatati. Moody's anticipeaza "un avant de scurta durata" al initiativelor de reforma dupa alegerile prezidentiale, insa, pe termen lung, nu prevede vreo schimbare in "natura fundamentala" a mediului politic romanesc.
Iulian SIMBETEANU - iulian.simbeteanu@yahoo.com 
 Afisari: 433  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
daca   de Anca2008
Vom trai decenti in 2050?   de Morphius
In 2050 ...   de the
Care romani ?   de Viorica Ianc
Asta-i informatie pentru .... altiii   de Olga Khan
A r h i v a
  Coldea - generalul copil al Imparatului Traian    19 comentarii
  Vladimir Voronin demisioneaza    4 comentarii
  Scenarii pentru puterea de la Chisinau    3 comentarii
  Hrebenciuc: Coalitia nu se rupe    5 comentarii
  Duduia Elena pe limba ei piere    12 comentarii
  Audieri in rafala    
  Cine a furat armele de la Ciorogarla?    3 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Coldea - generalul copil al Imparatului Traian (4813 afisari)
 Misterioasa explozie din pustiul Israelului (2882 afisari)
 Duduia Elena pe limba ei piere (2746 afisari)
 Derapaj sau disolutie? (2256 afisari)
 Scenarii pentru puterea de la Chisinau (1581 afisari)
 Turistii din Barcelona fac sex in plina strada, cu prostituate locale (FOTO) (4404 afisari)
 Claudiu Saftoiu: E posibil ca Udrea sa fi fost plantata langa Traian Basescu de forte oculte si presedintele sa nu mai aiba control asupra ei (3034 afisari)
 Gaddafi vrea sa desfiinteze Elvetia  (2586 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu anunta noi dezvaluiri: Traian Basescu, implicat direct intr-un act de coruptie ce afecteaza siguranta nationala (2420 afisari)
 Politista la o maternitate, dama de companie dupa program (FOTO/ VIDEO) (2140 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00897 sec.