Ziua Logo
  Nr. 4625 de vineri, 28 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Boc, haiducul carpaci
-- Premierul cauta disperat sa impace varza economica si capra electorala:bugetul pensiilor va fi suplimentat cu bani de la Educatie si Sanatate * Pe romaneste, el ia bani de la saraci si-i da la saraci, fara sa rezolve problema niciunora
Foto: Ziua de Cluj
Inrautatirea prognozelor economice determina Guvernul sa opereze o noua rectificare bugetara prin care reduce drastic cheltuielile si incearca sa se incadreze in limita de deficit bugetar agreata de Fondul Monetar International (FMI), de 7,3% din PIB. Specialistii prevad o contractie economica de 8 - 8,5% pentru 2009, fata de 4% estimat la rectificarea din aprilie, situatie ce a impus Executivului revizuirea in scadere a veniturilor bugetare cu 17,4 miliarde de lei. Astfel, bugetele a 13 ministere vor fi reduse cu circa 1,1 miliarde lei, in timp ce cinci ministere vor primi alocari suplimentare cu 6,416 miliarde lei. Maine, in sedinta Executivului, ar putea fi adoptat proiectul de ordonanta pentru rectificarea bugetara.
Cea mai mare suma alocata in plus de la bugetul de stat va fi transferata Ministerului Muncii, bani ce vor fi alocati in principal pentru acoperirea deficitului bugetului de pensii, care a depasit la jumatatea anului nivelul prevazut la prima rectificare pentru tot anul 2009. Astfel, bugetul asigurarilor sociale de stat va primi un transfer de inca 5,54 miliarde lei. La prima rectificare bugetara din acest an, operata in aprilie, Guvernul a prevazut pentru 2009 un transfer de la bugetul de stat de 1,35 miliarde lei pentru a acoperi deficitul bugetului asigurarilor sociale, insa situatia bugetului public de pensii s-a inrautatit semnificativ, deficitul in iunie fiind de 1,5 miliarde de lei, depasind cu 177 milioane lei nivelul programat pentru intregul an.
Si pentru bugetul asigurarilor pentru somaj se prevede majorarea cheltuielilor cu 895,3 milioane lei, din care 643,2 milioane lei sunt necesare platii indemnizatiilor de somaj. In octombrie, Guvernul s-a angajat sa mareasca punctul de pensie cu 2%, a doua crestere dupa cea din aprilie cand pensionarii au mai primit 3% la punctul de pensie.
Educatie pe sponci
Ministerul Transporturilor va primi sustinerea transportului feroviar public de calatori si pentru investitii in infrastructura de transport 756,5 milioane lei, iar Ministerul Economiei 169,876 milioane lei, suma din care se va asigura si plata datoriilor catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale de stat si pentru plata datoriilor catre Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu. Alte ministere care vor primi bani sunt cel al Internelor si cel al Justitiei. Cel mai mult vor avea de suferit de pe urma rectificarii bugetare Ministerele Dezvoltarii Regionale si Locuintei si cel al Educatiei, ale caror bugete vor fi reduse cu 346,5 milioane lei, respectiv 154,19 milioane lei. Si bugetul Ministerului Sanatatii va fi diminuat in principal prin reducerea sumelor alocate cofinantarii programelor cu finantare externa nerambursabila.
Magistratii fara sporuri
Reprezentantii magistratilor au declarat, citati de NewsIn, ca nu vor mai fi bani pentru buna functionare a instantelor, iar membrii CSM si ICCJ nu vor mai putea face deplasari in strainatate, ceea ce ar reprezenta o bila neagra pentru Romania. Vicepresedintele ICCJ, Lidia Barbulescu a declarat ca rectificarea bugetara ce ar urma sa fie facuta de Guvern in justitie este "o bataie de joc", Barbulescu spunand ca "daca nu ne descurcam cu banii, inchidem". Magistratul a declarat ca cetatenii vor fi afectati de aceasta rectificare, pentru ca nu vor mai exista bani suficienti de citatii. Si presedintele SoJust, Cristi Danilet, afirma ca magistratii sunt indignati ca "nu sunt prevazuti banii pentru drepturile salariale restante castigate in instanta", acestia amenintand chiar cu proteste. Procurorul general Laura Kovesi a declarat ca, potrivit proiectului de rectificare bugetara, Ministerul Public are asigurate sumele necesare pentru functionarea in conditii bune pana la finele anului, fara a putea fi platite, deocamdata, sporurile castigate in instanta.
Corina SCARLAT 
 Afisari: 927  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
despre corpul de control al lui emil boc   de ionion ionescu
A r h i v a
  Antonescu mimeaza virginitatea politica    35 comentarii
  Sclavul grupurilor de interese    5 comentarii
  Dati un leu pentru Mathieu    3 comentarii
  Salariul minim poate urca la maximum 150 de euro in 2010    1 comentariu
  Elena, Roberta si anchetatorii cu poalele-n cap    32 comentarii
  Relatia cu BRD    2 comentarii
  Madonna din Berceni    12 comentarii
  Comunicatul presedintelui catre tara    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Antonescu mimeaza virginitatea politica (2346 afisari)
 Elena, Roberta si anchetatorii cu poalele-n cap (2252 afisari)
 Madonna din Berceni (1847 afisari)
 Australieni jefuiti si incendiati in Prahova (1788 afisari)
 Indiferenta, noua formula a revoltei din Romania (1525 afisari)
 O caprioara si-a inscenat moartea pentru a scapa de un ghepard si de o hiena (FOTO/VIDEO) (3376 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Ofiterii acoperiti ai clanului Basescu si legatura lor cu traficul de arme  (3237 afisari)
 Fermierul care a inecat puiul de "extraterestru" a fost omorat! (VIDEO) (2960 afisari)
 Madonna a injurat, dupa ce a fost huiduita de romani (2779 afisari)
 O profesoara a fost concediata dupa ce a dansat lasciv in fata elevilor sai! (VIDEO) (2562 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01143 sec.