Ziua Logo
  Nr. 4625 de vineri, 28 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Samanta de scandal
Cronica literara si ziarele
Marile ziare occidentale au, o data pe saptamana, cronica literara. Cronicarul cutare (acelasi, ani buni) a scris despre cartea cutare - asta poate fi un eveniment interesant pentru cateva mii de cititori.
La noi, era la fel, pana in 1989, dar evenimentul se intampla in cateva reviste literare. Cronica lui Nicolae Manolescu a orientat cel putin doua generatii de cititori, iar cititorii romani bine orientati ai acelei epoci erau cel putin de zece ori mai multi decat sunt astazi. Nu avem statistici comparative care sa ne faca sa stim ca acest volum de lectura s-a diminuat de zece ori, dar stim ca azi avem o medie de o mie de cumparatori de carte buna, iar pe vremea aceea un tiraj de o mie de exemplare ar fi avut, poate, numai editiile bibliofile, foarte scumpe.
Poate cA nu s-a diminuat volumul de lectura (in fond, azi apar, pe ansamblu, la fel de multe exemplare, daca nu mai multe), ci s-au diversificat interesele de lectura. Literatura nu mai domina aceste interese. Dar nici asta nu este sigur, cata vreme nu avem inca un anuar al vanzarilor de carte pe piata romaneasca, editurile noastre fiind la fel de transparente pe cat este si SRI-ul in rapoartele sale catre Parlament.
Ce este sigur e faptul ca vectorii de buna orientare a lecturii au iesit din joc. Ce face Dan C. Mihailescu la emisiunea lui de la Pro TV nu este suficient, iar ce scriu in revistele culturale cronicarii de carte nu bate peste o medie de doua mii de cititori.
DacA am avea, ca in Occident, cronicari de carte in marile cotidiane, media celor bine orientati ar putea reveni la standardele de dinainte de 1989.
Intrebarea este de ce in acesti 20 de ani de libertati (pana la abuz) n-am invatat sa imitam si obiceiul ziarelor mari din Occident de a ghida cititorul care nu vrea sa citeasca doar ca sa se afle in treaba.
RAspunsul meu este urmatorul: asa cum politicienii iubesc tara, dar ii dispretuiesc pe alegatori (chiar si cand voteaza cu ei) si in genere nu le pasa de "pulime" (expresia a fost scoasa in public de doctorul Sorin Oprescu), tot asa facatorii de ziare din Romania iubesc cultura, dar nu-i pot suporta pe cei care o fac. Prin urmare, de ce sa le facem noi publicitate pe gratis (prin cronici literare) acestor nenorociti de autori de carti si acestor edituri care se imbogatesc pe seama lor?
Pare exagerat ce spun, chiar resentimentar, stiu. Nu am alt argument decat opinia unui gazetar-scriitor, mult-mediatizatul Cristian Tudor Popescu. Pe cand era sef de gazeta, zicea: "Nu dam cronici literare fiindca nu le citeste nimeni". Ca si cum o data pe saptamana nu apare in ziarul cutare si un articol mai prost, care nu intereseaza pe nimeni. CTP nu avea chef sa inteleaga ca o rubrica de cronica literara nu face doar publicitate, ci si educatie culturala.
Nu iubeSte nimeni scoala, prin urmare sa nu ne mai dam copiii la scoala! Acesta este, de fapt, nivelul real de cultura al celui mai iubit dintre gazetarii romani de azi.
Ioan BUDUCA 
 Afisari: 112  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Baniciu & Kappl in stuful din Vama    
  "Testamentul" lui Nicodim la Cluj    
  Spania a descoperit un nou "Costel"    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Antonescu mimeaza virginitatea politica (2346 afisari)
 Elena, Roberta si anchetatorii cu poalele-n cap (2252 afisari)
 Madonna din Berceni (1847 afisari)
 Australieni jefuiti si incendiati in Prahova (1788 afisari)
 Indiferenta, noua formula a revoltei din Romania (1525 afisari)
 O caprioara si-a inscenat moartea pentru a scapa de un ghepard si de o hiena (FOTO/VIDEO) (3376 afisari)
 Sorin Rosca Stanescu: Ofiterii acoperiti ai clanului Basescu si legatura lor cu traficul de arme  (3237 afisari)
 Fermierul care a inecat puiul de "extraterestru" a fost omorat! (VIDEO) (2960 afisari)
 Madonna a injurat, dupa ce a fost huiduita de romani (2779 afisari)
 O profesoara a fost concediata dupa ce a dansat lasciv in fata elevilor sai! (VIDEO) (2562 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01616 sec.