Ziua Logo
  Nr. 4616 de marti, 18 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Algoritmul de concediere a functionarilor
Reducerile de personal din administratia publica locala sunt contestate atat de primari, cat si de liderii de sindicat, acestia din urma acuzandu-i pe guvernanti ca vor genera un blocaj administrativ. La randul lor, presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc sunt criticati ca au uitat ce inseamna sa fii edil si sa te confrunti cu un aparat administrativ subdimensionat. Mai mult, sindicalistii reclama ca municipalitatile din Bucuresti si Cluj functioneaza pe baza organigramelor lasate "mostenire" de cei doi demnitari ajunsi primii oameni in stat.
Guvernul a stabilit un prim algoritm pentru concedierile din administratia locala, in tentativa de a aplica costuri similare pentru localitati cu acelasi numar de locuitori. Daca pentru comune si localitatile de pana la 20.000 de locuitori numarul functionarilor a fost fixat intre 12 si 24, in cazul oraselor nu au fost inca stabilite normativele. Cum insa consiliile judetene ar putea avea intre 120 si 180 de angajati, Capitala nu poate fi inclusa la acest capitol, intrucat depaseste, cu cei peste 2,2 milioane de locuitori, de doua ori si ceva populatia unui judet. Informatiile "scapate" de guvernanti ar fixa la 400 numarul maxim de functionari ce ar urma sa-i revina Primariei Municipiului Bucuresti si cate 180 la fiecare primarie de sector.
La Sectorul 4, spre exemplu, aparatul administrativ este si asa subdimensionat, din totalul de 600 de posturi prevazute in organigrama fiind ocupate doar 436, din care 276 sunt functionari publici si 160 sunt angajati contractual. Daca ar ramane cu 180 de posturi, conducerea primariei ar fi nevoita sa reduca de la 10 la 2 numarul inspectorilor din teren, sa ramana cu una-doua casierii la Taxe si Impozite, ne-a declarat Cristina Pop, purtatorul de cuvant al primarului Cristian Popescu. In aceste conditii, se va crea un blocaj administrativ din care va avea de suferit numai cetateanul platitor al darilor catre stat. Situatia critica se regaseste si la celelalte primarii de sector, care ar trebui sa dea afara cel putin jumatate din personal.
Sindicatele ameninta
Secretomania asupra schemei finale de personal s-a prelungit si ieri, in ciuda faptului ca ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, anuntase ca normativele vor fi prezentate in sedinta de ieri a Coalitiei. Mircea Geoana a declarat insa, dupa intrunirea cu partenerii de guvernare, ca standardele de calitate si costuri pentru administratia publica centrala ar urma sa fie stabilite pana la 2 septembrie, pentru a putea fi legiferate si introduse in exercitiul bugetar viitor.
Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratie (FNSA) ameninta cu proteste in Capitala si marile orase din tara, daca Guvernul nu incepe urgent negocieri privind restructurarile de personal. Bogdan Hossu, liderul "Cartel Alfa", estimeaza ca in Bucuresti vor iesi in strada 25.000 de oameni, iar la nivel local circa 5000.
Printr-un protest transmis presedintelui Traian Basescu si premierului Emil Boc, sindicalistii cer pastrarea locurilor de munca in administratia publica locala, mentinerea veniturilor actuale ale salariatilor, promovarea legii unice de salarizare in sistemul bugetar si suspendarea, pe perioada crizei economice, a incompatibilitatilor la care sunt supusi functionarii publici. Dumitru Gherdan, liderul sindicatului din Primaria Capitalei, a explicat ca in ultimii ani autoritatile locale si-au extins activitatea prin preluarea scolilor, spitalelor si politiei comunitare.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 1989  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Ce de-a mitici !   de folclorist
A r h i v a
  Hoara, trompeta PDL pe bani publici    15 comentarii
  Udrea sfideaza Parlamentul    53 comentarii
  Banuita Anastase    13 comentarii
  Blonda chiuleste, dar depune plangeri    
  Stafful lui Ridzi la DNA    
  Gripa porcina ar putea lovi patru milioane de romani    7 comentarii
  Nu e pasare ca porcul    2 comentarii
  Ghiveci anticriza    
  Masurile "penibile", furate de pedelisti    
  Fara baza legala    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Hoara, trompeta PDL pe bani publici (2411 afisari)
 Algoritmul de concediere a functionarilor (1989 afisari)
 Udrea sfideaza Parlamentul (1812 afisari)
 Banuita Anastase (1773 afisari)
 Editorialul ideal (1530 afisari)
 Orgiile sexuale dintr-un club din Mallorca, inregistrate de turisti (FOTO/VIDEO) (4133 afisari)
 Vedeta din "Anatomia lui Gray" s-a filmat in timpul unei partide de sex in trei (FOTO/VIDEO) (2791 afisari)
 Doua colege de fabrica au descoperit ca sunt maritate cu acelasi barbat (2330 afisari)
 Expert rus: Rusia ar putea ataca Ucraina peste trei ani (2197 afisari)
 Ministerul Finantelor ii da o lovitura dura Elenei Udrea: O serie de cheltuieli facute la capitolul publicitate nu au baza legala! (2099 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01946 sec.