Ziua Logo
  Nr. 4616 de marti, 18 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Editorialul ideal
Cristian UNTEANU 
Poate v-ati saturat de editorialele acide sau acuzatoare la adresa stapanirii, scrise de colegul Sorin Rosca Stanescu. Atunci, iata alt model, sigur pe placul oricarui trecator demnitar al zilei, evident antimogul si aratand cum ar trebui sa se scrie pentru ca nimeni sa nu mai aiba probleme, sa vina publicitate de la cine trebuie si breasla sa aiba cautare si sa dobandeasca pretuirea la inaltele porti din dealul Puterii Adevarate.
"Cu smerenie si plecat ma inchin mariei-tale si sarut stapaneasca pulpana vesmantului marii-tale rugand pre Dumnezeu cel atotputernic, indurator si bun, sa reverse a sa mila si al sau ajutor din cerescul sau lacas asupra marii-tale si sa supuie pe tot vrasmasul la picioarele marii-tale...Preinaltate doamne! Dumnezeu insusi te-a ales pe maria-ta si el insusi cu domnia tarii acestia te-a incununat. Si pana in ziua de astazi multe feluri de bunatati ai daruit maria-ta la toata suflarea din tara aceasta, si asa pe mine, plecatul slujbas al inaltimii-tale, m-ai incalzit incat nu mai poci sa-mi arat mai bine recunostinta de care sunt cuprins decat prin alcatuirea acestei istorii...Eu, numai faptele mariei-tale cele mai laudate si de toata suflarea tarei acesteia cinstite si iubite, numai pe acelea am pus gand sa le povestesc prin condeiul meu...pe timpul cand dumnezeiasca pronie din a sa mila nesfarsita s-a milostivit in acestiu ani de neliniste sa te tie stapanitor si parinte al ei. Caci maria-ta esti cu daruri vrednice impodobit si ai ingrijit de aceasta tara cu asa o adanca pricepere si inalta priveghere, cu atata blandete si rabdare pornita din sufleteasca dragoste ce ii porti, incat eu pot sa dau chezasie ca politia luminata si plina de bunatate a inaltimii-tale este in adevarata asemanare cu intelepciunea lui Democrite...
Aceste virtuti le ai pe toate maria-ta pe deplin, caci ele izvorasc din intelepciunea si multa bunatate a inaltimei-tale, si precum apa potoleste focul, tot asa iti poti potoli maria-ta, oricand voiesti, oricit de mare manie a sufletului, incat sa nu te vezi nevoit a o lasa sa izbucneasca de la sine...Nici nu insufli spaima supusilor mariei-tale ca alti stapanitori, caci prin dragoste ii apropii si le indupleci sufletele supusilor sa te domoleasca si sa-ti dea ascultare...Eu, inchinandu-ma ca cu o mica, plecata si nevrednica slujba, rog pre puternicul si milostivul Dumnezeu ca sa traiasca pre maria-ta in multe zeci de ani, de acum inainte, in luminatul scaunul marii-tale, sporindu-te intru aceste bune fapte si invrednicindu-te a face si altele multe si mai mari decat acestea, si pre mine, robul marii-tale, incat sa ma pazasca sfintia-sa cu viata supt umbra marii-tale, si sa ma invredniceasca ca si de acum inainte sa poci scrie despre stralucita politie si cele bune si dumnezeiesti fapte ale marii-tale pana intr-adanci batranetele marii-tale".
Asta scria si semna Logofatul Radu Greceanu, unul dintre cei mai importanti dintre cronicarii munteni, in Preadoslovia Vietii lui Constantin Brancoveanu la inceputul anilor 1700... Un model al genului si care poate fi reluat la adresa oricaruia dintre ai nostri luminati si mult prea-cuviosi conducatori. Mai ales in perioada electorala, o asemenea abordare ar fi extrem de bine primita, venind exact in sensul parerii exceptionale pe care fiecare dintre ei o are despre sine si rolul sau exceptional in istoria Romaniei, lichidand viguros dezastruoasa mostenire si promitand, ca un adevarat voievod, tepe pentru vinovatii tradatori de partid. Nu s-a schimbat nimic. Numai ca, in cazul nostru, nu e vorba de Brancoveanu. Poate insa ramane forma fara fond, structura perfecta a unei Laudatio care, repet, ne-ar scuti pe toti de fulgerele maniei Stapanului care ar ramane, dupa cum se cade, singurul mogul pe piata.
 Afisari: 1530  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 19 Afiseaza toate comentariile  
Ciuperci otravite   de CALUGARU
Aaah, aah, editorialului.   de plongeur.alpin
Merge,e bun de tipar editorialul.   de vida clara
Extremele nu sunt bune nicicum   de Mariteea
"fulgerele maniei Stapanului " - un fleac ! Flegmele pigmeilor sai stropesc, insa, rau ...   de Arogantu'
Eu as face mai repede trimitere la   de irlanda
esti extremist UNTEANU   de invizibil
Bla-bla-bla....   de muresanu
Suspiciune   de Pribeagul
Am ras cu lacrimi   de Liliac
Alo.. domnu' cu Untu'.. ai autorizatie de producator ? Sau faci unt cu ce mulgi de la boi ?   de Omul cu Picioare foarte Paroase
editorialele acide sau acuzatoare   de Solitude
Omul este osandit prin pacat, insa prin har de pacat eliberat. Teme medievale augustiniene   de Atamild
Orice munca trebuie rasplatita .   de sorge
PATAPIEVICI FACE SEX ORAL IN WC PUBLIC ICR NEW YORK !!!! SENZATIONAL    de Deva
Unde este SRS?   de Zold Janos
OT: M_D_L de ieri   de Bumerang
OT pt Ratacitul, de ieri   de Bumerang
Brava nene Unteanule!   de Mache
A r h i v a
  Rusii continua partida de sah    2009-08-17
  Romania in criza    2009-08-13
  Promisiunea lui Basescu in cantarul rusesc    2009-08-11
  Europenii ridica tonul la Obama    2009-07-17
  Protocol impotriva noii amenintari    2009-07-08
 Top afisari / comentarii 
 Hoara, trompeta PDL pe bani publici (2411 afisari)
 Algoritmul de concediere a functionarilor (1989 afisari)
 Udrea sfideaza Parlamentul (1812 afisari)
 Banuita Anastase (1773 afisari)
 Editorialul ideal (1530 afisari)
 Orgiile sexuale dintr-un club din Mallorca, inregistrate de turisti (FOTO/VIDEO) (4133 afisari)
 Vedeta din "Anatomia lui Gray" s-a filmat in timpul unei partide de sex in trei (FOTO/VIDEO) (2791 afisari)
 Doua colege de fabrica au descoperit ca sunt maritate cu acelasi barbat (2330 afisari)
 Expert rus: Rusia ar putea ataca Ucraina peste trei ani (2197 afisari)
 Ministerul Finantelor ii da o lovitura dura Elenei Udrea: O serie de cheltuieli facute la capitolul publicitate nu au baza legala! (2099 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05787 sec.