Ziua Logo
  Nr. 4615 de luni, 17 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Rusii continua partida de sah
Cristian UNTEANU 
Propunerea legislativa pe care presedintele Dmitri Medvedev intentioneaza sa o prezinte spre aprobare Dumei de Stat priveste reglementarea modalitatilor in care trupele ruse vor putea sa duca operatiuni militare in afara teritoriului national. In principiu, nimic surprinzator, atata vreme cat, de mai multi ani, UE a legiferat acelasi principiu, specificand chiar ca poate fi vorba de interventii in zonele in care "interesele europene pot fi amenintate".
Daca e vorba despre un raspuns in oglinda, sau chiar de o coordonare posibila pe axa NATO-UE-Rusia, atunci miscarea poate avea un sens mai complex, descifrabil in lumina dialogului initiat de Administratia Obama cu Rusia si cel care urmeaza peste scurt timp cu China. Pe de alta parte, Rusia poate gandi la miscari viitoare care sa vina in sprijinul cererilor formulate de minoritatile ruse aflate in state vecine, mai ales in Ucraina sau in statele baltice.
Dar, in cazul primului scenariu, de unde ar veni tipul de amenintare care sa intereseze intr-atat de tare pe toti actorii majori ai planetei? Raspunsul este ca noul tip de conflict cu care se confrunta fiecare dintre ei pleaca de la inflamarea comunitatilor minoritare, toate apartinand lumii musulmane si disipate pe teritorii vaste, acolo unde se afla si o mare parte a rezervelor energetice exploatate sau tinute inca sub forma unor rezerve strategice. Explozia fundamentalismului islamic a fost tratata, pentru perioada initiala cand a fost asimilata cauzei palestiniene, mai ales de grupele de analiza ale serviciilor de informatii. Ceea ce a facut ca, pentru cateva decenii, problema sa nu fie analizata decat prin prisma constituirii si actiunii gruparilor teroriste. De unde si raspunsurile cautate si gasite, cu un apogeu in perioada Administratiei Bush, exclusiv in zona "razboiului global impotriva terorii". Numai ca, intre timp, de partea cealalta, teroristii au gasit o metoda de contraatac foarte eficace, organizatiile de militanti disipandu-se in toate straturile societatii, renuntand la formulele clasice conspirative si folosind la maximun serviciile celei mai influente retele de influenta, cea a mollahilor.
Acesta este contextul in care apare intrebarea privind formula de asigurare a securitatii conductelor si retelelor de transport a energiei. Posibil, fie si numai daca ne gandim la un model la scara foarte mica, anume tipul de tinte ales de ETA in Spania: localitatile turistice, tocmai pentru a lovi in sectorul care detine o pondere extrem de importanta in economia spaniola... Atunci, argumenteaza expertii militari si de securitate, este foarte credibil scenariul care a filtrat deja din anumite surse islamice fundamentaliste, ca in taberele de antrenament se pregatesc acum intens echipe specializate in sabotarea liniilor de transport energetic. Logic, deoarece razboiul de acum este unul al energiei, iar noile tinte sunt evident si cele mai fragile si expuse pe lungimea a mii si mii de kilometri. Iar daca pagubele produse de un atac asupra unei conducte la suprafata pot fi relativ rapid rezolvate, o actiune de sabotaj indreptata impotriva unei conducte submarine ar avea efecte realmente dezastruoase, in ambele cazuri provocand si un cataclism ecologic.
Este posibil ca Rusia sa fi propus, iar partenerii americani si europeni sa fi agreat acest lucru, sa formeze unitati speciale de interventie care sa poata actiona extrateritorial in asemenea cazuri: probabil intr-o formula oarecare cu partenerii occidentali, dezabuzati de esecul din Afganistan si putin doritori sa mai investeasca sume colosale in agentii private de securitate de tip Blackwater. In ce ne priveste, nu existam in zona decat prin sprijinul neconditionat oferit de Traian Basescu omologului sau georgian, fapt care ne-a adus, inca o data, pretuirea unora dintre vecini. Dar si invers.
 Afisari: 2136  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 10 Afiseaza toate comentariile  
Dle ,stiti ceva despre invatatura marelui Stalin? Documentati-va putin si scrieti dupa   de Ion Ionescu de la Brad
Ne...   de vida clara
Partida de sah, sau noi izbanzi pe calea zidirii oranduirii capitaliste multilateral dezvoltate    de Mache
cu alte cuvinte   de George-Felix
Sa-i ia dracu' pe rusii cu aspiratii imperiale!   de Hokusai san
Off topic Pacuraras de ieri   de lil
Explozia fundamentalismului islamic ...   de Cucul
asa la mica barfa - sa ataci sistemu energetic iti trebe mult antrenament ?!   de Ghita Bizonu'
Bate seua sa priceapa iapa !   de sorge
aha s-a facut luni   de the
A r h i v a
  Romania in criza    2009-08-13
  Promisiunea lui Basescu in cantarul rusesc    2009-08-11
  Europenii ridica tonul la Obama    2009-07-17
  Protocol impotriva noii amenintari    2009-07-08
  Ambitiile Romaniei si proiectul global    2009-07-07
 Top afisari / comentarii 
 Stolojan se da la Udrea (2166 afisari)
 Rusii continua partida de sah (2136 afisari)
 Nae, capusa lui Berceanu (1814 afisari)
 Educatia Frankenstein (1604 afisari)
 Macel in primarii (1043 afisari)
 Bacau: Macelarita in plina strada de fostul iubit gelos (ATENTIE, IMAGINI SOCANTE) (2598 afisari)
 Crima de la Timisoara: Carmen facea sex pe bani pentru a-si pune silicoane! (2159 afisari)
 Serviciul de Informatii Externe al Rusiei: Semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov a fost unica masura accesibila de autoaparare pentru Uniunea Sovietica  (2078 afisari)
 Fiica secreta a lui Joe Jackson, motivul real al urii lui Michael pentru tatal sau (1821 afisari)
 Șeful Poliției din Slobozia, filmat in stare de ebritate in casa unor interlopi - VEZI IMAGINI (1647 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.05570 sec.