Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Statul repara scolile si le inchide
-- Dispozitia ministrului Ecaterina Andronescu de desfiintare a 20.000 de posturi din invatamantul preuniversitar a dus deja la inchiderea a 26 de scoli din mediul rural. Nu a contat ca 21 dintre ele au fost reabilitate in ultimii cinci ani cu fonduri de peste cinci milioane de lei. Disponibilizarile trebuie facute rapid, astfel incat sefa Educatiei sa demonstreze Guvernului ca s-a conformat deciziei de restructurare a ministerului.
Reducerea de 20% a aparatului central de stat, anuntata de premier a fi gata de pus in practica saptamana viitoare, a fost operata de ministrul Andronescu exact acolo unde nu s-au clintit interese politice.
Astfel, din cele 11.545 de posturi ocupate "la varf" de agentii, comisii si consilii care formeaza paralelisme inutile Ministerului Educatiei, doar cateva zeci vor fi atinse de restructurare.
Este vorba despre "unitatile conexe ministerului" care se ocupa de burse, sportul scolar, in general activitati mai putin importante.
Capitala nu a fost lovita de reducerile de personal. "Nu avem suplinitori necalificati in Capitala, asa ca nu se fac disponibilizari", a declarat Mihaela Florescu, sefa Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti.
Fiecare judet fara 400-800 de dascali
In tara insa, e jale. Inspectoratetele concediaza in fiecare judet cate 300 - 700 de suplinitori necalificati, dar si bibliotecari, femei de serviciu. Scoliile din mediul rural care n-au destui elevi sunt inchise, iar copiii vor fi trimisi sa invete in alta parte. Aceasta va insemna ca rata abandonului scolar va fi si mai mai mare.
Inspectoratul Galati va avea din toamna 520, de posturi mai putin, iar pana acum a desfiintat 250 de suplinitor. Scoala din satul Pevna a fost renovata recent, cu 116.000 de lei, insa din toamna isi va inchide portile pentru ca are doar 24 de elevi la clasele I-IV. Inspectoratul promite ca elevii vor avea transportul asigurat pana la scolile din apropiere, informeaza Realitatea tv.
"S-a inteles gresit"
Ecaterina Andronescu sustine insa ca directiva sa a fost prost inteleasa si ca va aproba desfiintarea scolilor doar daca elevii pot fi mutati in alte unitati de invatamant. ''Nu trebuie sa inchidem scolile si sa nu ne pese ce se va intampla cu elevii. Trebuie sa vedem daca sunt mijloace de transport sa ii duca la scoli din centrul comunei, unde exista un invatator si un profesor la fiecare clasa'', a declarat ministrul Educatiei.
Disponibilizarile nu vor viza exclusiv suplinitorii necalificati, cum anuntase public Andronescu, ci si titularii si personalul auxiliar, - femei de serviciu, paznici sau bibliotecari. La Iasi, inspectorii se straduiesc sa reduca 400 de posturi din judet. "Circulara Ministerului Educatiei face referire la toate categoriile de personal, dar noi facem eforturi sa nu afectam titularii. In cazuri extreme insa, pot fi afectati atat titularii, cat si personalul didactic auxiliar", a precizat Ovidiu Ursache, inspectorul scolar adjunct, informeaza NewsIn. In judetul Timis vor fi reduse 642 de norme didactice, in Vaslui au fost concediati 130 de dascali, prin comasarea claselor din mediul rural, insa normativul fixat de Minister prevede 400 de posturi mai putin. In Prahova vor disparea 348 de posturi ocupate de suplinitori necalificati si de pensionari.
Concedieri transate la Tribunal
Liga Sindicatelor din Invatamant a atacat in instanta de contencios-administrativ decizia Consiliului de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean Botosani de concediere a 366 de cadre didactice, ce fusese adoptata pe 27 iulie. La Suceava, conducerea inspectoratului negociaza cu sindicalistii fiecare post, pentru a evita proteste. "Din cele aproape 12.000 de posturi, am primit aprobare pentru 11.155. S-a organizat o comisie paritara sindicate-inspectorat si negociem fiecare post in parte", a anuntat Virginel Iordache, inspectorul general adjunct.
Magda SEVERIN 
 Afisari: 365  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Scoala a fost reparata sub un guvern si inchisa sub un alt guvern.   de Socrate
intox, intox!   de naiv-prudent
Scoli renovate, copii trimisi sa invete in alta parte.   de Atamild
Greseala nu e la inchiderea scolii,   de demetrius
A r h i v a
  Turnatori ordinari in Parlament    15 comentarii
  Ceai antifoame pentru Presedinte    4 comentarii
  Pe urmele lui Berceanu    3 comentarii
  Fabrica de licentiati a scos 15.000 de impostori    7 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02106 sec.