Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Banuielile lui Stalin
In realitate, Stalin vedea in formarea statului Israel o contrapondere la imperialismul britanic din zona. In mai 1948, URSS a fost, de altfel, prima tara care a recunoscut statul Israel. Dovezile apropierii Israelului de SUA au determinat URSS sa se indrepte spre sprijinirea statelor arabe din zona. In 1950, Vladimir Boiarski - seful consilier MGB de la Praga - i-a comunicat lui Stalin ca intreaga conducere cehoslovaca a transferat clandestin arme, in 1948, catre Israel. Armele au fost utilizate apoi in primul razboi dintre Israel si statele arabe. In vara lui 1951, este identificat ca sef al acestei "conspiratii sioniste" insusi Rudolf Slanski, secretarul general al partidului, care se manifestase pana atunci ca un stalinist notoriu. "Procesul liderilor centrului de conspiratie antistatala, condus de Rudolf Slanski" incepe la 20 noiembrie 1952. Toti cei 14 inculpati sunt membri de partid de rang inalt, dar nu toti sunt evrei. Dintre cei 14, doar 11 sunt evrei, doi sunt cehi si unul, slovac. 11 acuzati, printre care si Slanski, sunt condamnati la moarte, iar trei, la inchisoare pe viata. Stalin are banuieli si in legatura cu cei mai apropiati colaboratori. Pe Molotov il banuieste ca lucreaza pentru CIA, iar pe Maresalul Vorosilov, ca este agent britanic.
Acordurile din razboi
Stalin stia foarte bine ca, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, URSS a incheiat cu Marea Britanie si SUA acorduri in privinta colaborarii NKVD cu "Intelligence Service"-ul britanic si ONI (Office of Naval Intelligence) american. In virtutea lor, agentii sovietici, britanici si americani colaborau in tarile ocupate de Germania nazista. Stalin a inceput sa se gandeasca daca nu cumva unii au continuat colaborarea, in secret, si dupa razboi.
In anii celui de-al Doilea Razboi Mondial, Stalin o trimisese pe sotia lui Molotov - membra in "Comitetul Antifascist Evreiesc" - in SUA pentru a face lobby in randul coreligionarilor sai evrei, in favoarea acordarii de ajutoare URSS-ului. Polina Semionovna Jemciujina mentinuse contactele sale cu evreii din SUA si Marea Britanie si dupa razboi. Era prietena cu Golda Meir, cand aceasta a fost Ambasadoare in URSS. Jemciujina avea un frate in SUA si o sora in Israel. Pe care Molotov nu ii declarase. Stalin cunostea acest amanunt biografic.
Acum, Stalin nu mai era atat de sigur ca aceste legaturi confidentiale nu erau cumva folosite de Molotov pentru schimburi de informatii secrete. Sub ochii lui Stalin trecusera mai multe note informative, in acest sens, de la "Biroul Special" din cadrul secretariatului sau, birou condus de Alexandr Poskrebisev. Despre relatiile confidentiale ale lui Beria cu Occidentul, Stalin detinea documente solide, iar Beria o stia foarte bine. Socrul lui Beria era "capul" mensevicilor refugiati din Franta.
"Parintele popoarelor", lichidat cu otrava pentru sobolani
Pe 9 februarie 1953, la Ambasada URSS din Israel a avut loc o puternica explozie. Doua zile mai tarziu, URSS anunta ruperea legaturilor diplomatice cu Israelul. (Vor fi reluate in iulie, dupa moarte lui Stalin). Pe 12 februarie 1953, autoritatile sovietice o aresteaza pe Maria Weizmann, medic din Moscova, sora primului Presedinte al Israelului, Chaim Weiszmann (care murise in 1952). Treizeci si sase de doctori sunt arestati, dar numarul lor creste vertiginos, ajungand la cateva sute, de pe intreg teritoriul URSS.
In Ucraina, de exemplu, MGB-ul anunta descoperirea unui "complot al medicilor" local, in fruntea caruia s-ar fi gasit faimosul endocrinolog Viktor Kogan-Iasni. Primul doctor care a aplicat in URSS tratamentul cu insulina diabeticilor, salvand astfel de la moarte mii de pacienti. Intre timp, Occidentul - Albert Einstein, Winston Churchill si multe alte personalitati - trimit scrisori ministrului de Externe sovietic, solicitand demararea unei investigatii.
Istoricul Nikolai Dobriuha a publicat, la 29 decembrie 2005, in "Pravda", concluziile desprinse din documente ramase pana acum necunoscute din arhivele Kremlinului. Documentele spulbera comunicatele oficiale in care se afirma ca Stalin ar fi murit in urma unei "comotii cerebrale", pe fondul unei "sanatati slabite" de anii razboiului. Documentele cercetate de Nikolai Dobiuha sunt rapoarte ale examinarilor medicale la care Stalin a fost supus, timp de 30 de ani, si care au ramas pana acum secrete.
Rapoartele medicale demonstreaza ca Stalin nu era catusi de putin refractar la examinarile medicale si nu manifesta reticenta fata de tratamentul prescris de medici. In realitate, cei mai calificati medici erau chemati imediat ce Stalin manifesta fie si cea mai mica indispozitie. Pe 4 martie 1953, in comunicatul dat de Kremlin se specifica: "Stalin a fost grav bolnav, mai ales dupa anii dramatici ai celui de-al Doilea Razboi Mondial".
Stalin nu fusese insa niciodata "grav bolnav". Un raport medical din septembrie 1947 - descoperit de Nikolai Dobriuha - arata ca Stalin, consultat de medicul Kirilov, avea o tensiune arteriala de 14,5 cu 8,5, normala pentru un om (sef de stat), in varsta de 67 de ani. Un alt raport medical consemna ca Stalin (70 de ani) avea o tensiune de 14,0 cu 8,0 si un puls de 74 de batai pe minut.
Dupa efectuarea unei bai, s-a constatat ca lui Stalin ii scazuse tensiunea la 13,8 cu 7,5, iar pulsul scazuse la 68. Stalin nu avea "cosmaruri" si efectua cu regularitate usoare miscari de gimnastica, potrivite varstei sale. La 72 de ani, raportul medical consemna ca Stalin avea tensiunea 14,0 cu 8,0, iar pulsul 70. Buletinul medical - emis de urmasii lui Stalin de la Kremlin - preciza insa ca, in noaptea de 2 martie 1953, Stalin suferise o "hemoragie cerebrala", provocata de hipertensiune, precum si o "arteroscleroza".
Buletinele medicale privind moartea lui Stalin au fost contrasemnate de Malenkov, Beria, Hrusciov, Vorosilov si de ceilalti membri din biroul prezidului. In realitate, Stalin fusese otravit cu warfarina, o otrava pentru sobolani, dupa ce consumase apa minerala, in perioada 28 februarie - 1 martie 1953. Adica exact in intervalul vineri seara - luni dimineata. O perioada, la sfarsit de saptamana, cand doctorii sunt mai greu de gasit. Aceasta perioada de 72 de ore oferea insa otravii administrate lui Stalin timpul necesar pentru a-si face efectul. Pe 4 martie, toate cotidianele sovietice consemnau comunicatul oficial al Kremlinului: "Stalin a suferit o comotie cerebrala, in apartamentul sau din Moscova, in noaptea de 2 martie".
Alta eroare. Stalin nu era, in perioada respectiva, in "apartamentul sau" din Moscova, ci la vila sa din afara Moscovei. Bodyguardul lui Stalin a declarat, la interogatoriu, ca Stalin s-a simtit foarte rau, dupa ce bause un pahar dintr-o sticla de apa minerala, la vila sa din afara Moscovei. Intr-un raport din 8 noiembrie 1953 - la 8 luni dupa moartea lui Stalin - Departamentul Sanitar de la Kremlin consemneaza ca a trimis "Muzeului Stalin" medicamentele luate de Iosif Vissarionovici, precum si trei sticle de apa minerala. In mod straniu, la "Muzeul Stalin" nu au ajuns insa decat doua sticle de apa minerala.
Bodyguardul l-a gasit pe Stalin cazut langa un birou pe care se gasea o sticla de apa minerala, ceruta si adusa in ajun, impreuna cu un pahar. Care este secretul celei de-a treia sticle de apa minerala?, se intreaba istoricul Nikolai Dobriuha. Rapoartele medicale, recent descoperite in arhiva Kremlinului, dovedesc ca lui Stalin i s-a aplicat tratamentul tipic pentru o persoana otravita. Stalin a intrat in coma profunda pe 4 martie, cu pielea prezentand un colorit albastru, specific celor otraviti. Cand un organism este invadat de otrava, hemoglobina se transforma in metemoglobina, prezentand o culoare inchisa. In noaptea de 5 martie, testele se sange si urina- consemnate in rapoartele medicale recent descoperite de Nikoali Dobriuha - dovedesc, fara dubii, ca Stalin fusese otravit.
In 2003, istorici si toxicologi (rusi si americani) au stabilit ca Stalin a fost otravit cu warfarina (otrava pentru sobolani). Toata ziua de 5 martie, Stalin a vomat sange. Pulsul i s-a intensificat brusc si a aparut cianoza. Medicii - potrivit rapoartelor - au aplicat imediat carbogen, dar conditia pacientului nu s-a imbunatatit. La ora 21.40, lui Stalin i s-a facut respiratie artificiala. Conform rapoartelor, la ora 21.50, Stalin a decedat.
Sora "Moiseieva" a disparut ulterior
Unele rapoarte consemneaza faptul ca o sora medicala - care s-a iscalit in rapoarte drept "Moiseieva" - i-a administrat lui Stalin - la ora 20.45 - calciu gluconat. Niciodata, insa, inainte lui Stalin nu i se prescrisese si administrase calciu gluconat. La 21.48, aceeasi "Moiseieva" consemna ca ii administrase lui Stalin camfor si adrenalina. Imediat dupa aceea, Stalin a decedat. "Cand rapoartele medicale au fost verificate de medici contemporani, acestia au precizat ca injectiile cu adrenalina erau complet interzise unui pacient care prezenta simptomele lui Stalin". La vremea aceea, circulasera zvonuri potrivit carora Lavrentie Beria ar fi instruit o femeie sa-i aplice lui Stalin o injectie speciala.
Numita "Moiseieva" nu a mai putut fi gasita ulterior. Disparuse, pur si simplu. In acelasi timp, directorul "Laboratorului de Toxicologie" din Moscova - profesorul Grigori Moiseievici Maironovski - laborator care din 1937 trecuse in subordinea sefului Sectiei "Razboiul Tehnic", din cadrul NKVD, a fost arestat. Ulterior, si el a disparut fara urme.
O sesiune secreta a fost tinuta, in mare graba la Kremlin, desemnand drept urmasi ai lui Stalin o troika formata din Malenkov, Beria si Molotov. Apoi intreg grupul de complotisti s-a deplasat la capataiul lui Stalin. Cand medicii au anuntat moartea lui Stalin, Beria a jubilat, iar ceilalti au rasuflat usurati. (Strobe Talbott - "Khrushchev Remembers", vol I, cap. 8; Alex de Jonge - "Stalin: And the Sheping of the Soviet Union", Collins, 1986, cap. 49).
Consecintele mortii lui Stalin
In urma otravirii lui Stalin, Ghiorghi Malenkov devine Presedinte al Consiliului de Stat. In fapt, Premier. De remarcat ca Ghiorghi Malenkov (n. 1902) era descendentul unei familii de ofiteri taristi. Lavrenti Beria devine adjunctul sau si ministru de Interne. Viaceslav Molotov reia ministerul de Externe. Iar Nikolai Bulganin este numit ministru al Apararii. Rolul lui Hrusciov, in acest moment, nu este pe de-a intregul clarificat. Numele lui este citat initial printre cei cinci secretari din aparatul Secretariatului PCUS.
Malenkov este numit - deocamdata - Prim Secretar al PCUS, veche pozitie a lui Stalin. Noua zile mai tarziu, insa, Malenkov este silit sa demisioneze din functia de partid, ramanand doar in functia de stat. Peste sase luni, Hrusciov primeste functia de Prim-Secretar al PCUS. Sansa lui Hrusciov a fost aceea ca, la inceput, nimeni nu-i dadea vreo importanta. La mai putin de o luna dupa moartea lui Stalin, din initiativa lui Beria, prezidiul PCUS aproba o amnistie generala. Sunt amnistiati cei care fusesera condamnati pana in cinci ani, precum si toti cei arestati in ultimele zile ale lui Stalin.
In total, zeci de mii de persoane sunt eliberate, la initiativa lui Beria. Amnistia a impresionat Occidentul si a luat prin surprindere celelalte tari comuniste din Europa de Est. A fost o miscare tactica bine gandita. Occidentul a inceput sa creada ca in URSS ceva s-a schimbat dupa moartea lui Stalin. Dupa eliminarea lui Stalin, troika care i-a urmat Malenkov, Beria, Molotov - a redus numarul membrilor din Presidium PCUS de la 25 la 11 persoane: Malenkov, Beria, Molotov, Bulganin, Kaganovici, Vorosilov, Mikoian, Hrusciov, Saburov si Pervuhim.
Secretariatul PCUS a fost si el redus de la 10 la 5 membri: Hrusciov, Suslov (fost sef al Departamentului Agitprop din CC), Pospelov, Satalin, Ignatiev (fost sef al MGB). Toate acestea dureaza insa pana la lovitura de stat data de Hrusciov si Vorosilov in iulie, care a condus la arestarea si executarea lui Beria. La 31 martie 1953, toti medicii arestati au fost exonerati de orice acuzatie printr-un decret semnat de noul ministru de Interne, Lavrentie Pavlovici Beria. Decretul a fost publicat pe 6 aprilie de "Pravda". Principalul anchetator in "Complotul halatelor albe" - M.D. Riumin a fost arestat. Iar, mai tarziu, executat (Sebag-Montefiore Op. cit., pag. 644). Lui Lidia Timasuk i-a fost retras "Ordinul Lenin". Potrivit lui Nikolai Nikolaevici Poliakov, Stalin ar fi planuit deportarea tuturor evreilor sovietici in Republica Autonoma Birobidjan, la granita cu China. Poliakov mai sustine ca se crease o "Comisie de Deportare" si ca deportarea evreilor sovietici ar fi trebuit sa inceapa in februarie 1953.
Dificultatea alcatuirii listelor celor deportati a facut ca actiunea sa fie amanata. Intre timp, Stalin a fost eliminat. Malenkov a inceput sa vorbeasca despre o serie de concesii economice in domeniul bunurilor de consum, initiind astfel "Noul Curs". Pe care est-germanii l-au invocat pe 16 iunie 1953, iar polonezii si ungurii in 1956. Atmosfera noua, ceva mai relaxata, a condus in URSS la o greva a deportatilor din marele lagar de la Vorkuta, din bazinul Peciora, in nord-estul URSS-ului.
Autoritatile sovietice au avut, la inceput, unele ezitari. Dar cum informatii privind "greva deportatilor" din lagarul Vorkuta deveneau molipsitoare, autoritatile sovietice au inabusit in cele din urma greva prin forta. Apoi au trecut la executii in masa. Iakov Etinger (fiul medicului) sustine ca a vorbit cu Bulganin, care i-a spus despre existenta planurilor de deportare. Lui Etinger i s-au solicitat notele discutiilor cu Bulganin, dar acesta nu le-a mai publicat. Un pamflet, intitulat "De ce evreii trebuie reasezati departe de regiunile industriale ale patriei", nu a fost niciodata publicat si nu s-a descoperit nici originalul. Un istoric al antisemitismului din URSS - cum este Ghenadi Kostirchenko - afirma ca nu exista probe clare in privinta deportarii. In timp ce alti cercetatori considera insa ca problema ramane deschisa.
Vladimir ALEXE 
 Afisari: 1546  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 7 Afiseaza toate comentariile  
Atentie dle Vladimir Alexe !   de tibicarom
Legitimitatea dlui Vladimir ALEXE - dlui Ion CARAMACHE   de Osiris
COMPLETARE LA SCENARIU   de Osiris
In cosecinta....   de Ion Caramache
Gica contra-rus.Lasa shoparla ca "macane"   de Aladin
Daca il credeti pe Alexe am un pod    de contraevreu-rus
SE EXPLICA LUCRURI CUNOSCUTE ALTFEL PANA ACUM !   de Osiris
A r h i v a
  Eliminarea fizica a lui Stalin    22 comentarii
  Tristetile domnului George Tenett    3 comentarii
  Bin Laden facut scapat    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02738 sec.