Ziua Logo
  Nr. 4608 de sambata, 8 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Dosare ultrasecrete
Complotul halatelor albe
Eliminarea fizica a lui Stalin
-- n 2003, un grup de istorici si medici toxicologi de prestigiu (rusi si americani) au dezvaluit ca Stalin murise otravit cu warfarina (o otrava pentru sobolani). Warfarina inhiba coagularea sangelui si provoaca hemoragie cerebrala. Dupa cum au subliniat Jonathan Brent si Vladimir P. Naumov in cartea lor, "Stalin's Last Crime: The Plot Against the Jewish Doctors, 1948-1953", aparuta la editura "Harper&Collins" in 2004. In 2005, istoricul Nikolai Dobrina a publicat in "Pravda" (29 decembrie 2005) concluziile sale, dupa ce a studiat examinarile medicale la care Stalin a fost supus timp de 30 de ani. Ramase insa, pana atunci, strict secrete. Dincolo de aspectele medicale, eliminarea lui Stalin a avut consecinte politice si istorice considerabile.
Stalin si antisemitismul
Simon Sebag-Montefiore semnaleaza in cartea sa - "Young Stalin", Random House, 2008, pag. 165 � ca Stalin manifesta de tanar sentimente antisemite. Mai ales antisioniste. Simon Sebag-Montefiore arata ca, in 1907, Stalin facea, intr-o scrisoare, o diferenta neta intre "factiunea evreiasca" si "factiunea rusilor adevarati" din miscarea bolsevica. La randul sau, Boris Bazanov - secretarul personal al lui Stalin - afirma ca acesta avea adeseori izbucniri de furie antisemita, cu mult inainte de moartea lui Lenin (Miklos Kun - "Stalin: An Unkown Portrait", Central European University Press, 2003, pag. 287).
Pornirile antisemite ale lui Stalin s-au amplificat in anii 1920-1930 dupa conflictul cu Trotki (Bronstein), descris recent si de Helen Rapaport in "Joseph Stalin: a biographical companion" (ABC-Clio, 1999, pag. 297). Dupa provocarea demisiei ministrului de Externe al URSS - Maxim Litvinov (Meir Wallach) in 1939, Stalin a cerut eliminarea tuturor evre�ilor din minister, doar pentru a semnala Germaniei na�ziste ca este gata de discutii privind un tratat de non-agresiune cu Hitler (Pactul Molotov-Ribbentrop). Dupa cum arata Walter Moss in "History of Russia: since 1855" (Anthem Series on Russian, East European and Eurasian Studies, 2005, pag. 283).
Potrivit istoricului Iakov Etinger, epurarile din anii '30 au inclus, in mare masura, un caracter antisemit, pana la izbucnirea razboiului. Mai exact, pana la atacarea URSS de catre Germania. Cand Stalin a avut o stringenta nevoie de ajutor american, obtinut prin lobby-ul evreiesc din SUA.
De indata ce razboiul s-a sfarsit, Stalin � pe fondul neintelegerilor cu Congresul Mondial Evreiesc privind Crimeea � a declarat in 1946 ca "fiecare evreu este un potential spion" (Jonathan Brent si Vladimir P. Naumov - "Stalin's Last Crime: The Plot Against the Jewish Doctors, 1948-1953", aparuta la editura "Harper i Collins" in 2004, pag. 184).
La inceputul Razboiului Rece, Stalin a sustinut recunoasterea statului Israel, sperand ca astfel da o lovitura Marii Britanii in Orientul Mijlociu.
Cand a constatat insa ca Israelul prefera SUA, Stalin a lansat in URSS si tarile socialiste o violenta campanie antisionista contra nationalismului evreiesc. Astfel, in 1948, Stalin a anihilat "Comitetul Evreiesc Antifascist". Exact cel care ii reprezentase interesele in SUA, in anii razboiului. In URSS a inceput campania contra "cosmopolitilor", prin care se intelegeau "sionistii" (adeptii tezelor lui Theodor Herlz, cel care milita pentru existenta unui stat al evreilor). In ultimii sai ani de viata, Stalin a inceput sa manifeste o tot mai mare neincredere in doctorii evrei de la Kremlin, adeseori recurgand pentru consult la medicii veterani (V. Hachinski - "Stalin's last years: delusions or dementia?", Eur J Neurol 6 (2), martie 1999, pag. 129-132).
Dupa procese inscenate "Comitetului Evreiesc Antifascist", 13 membri ai acestui comitet au fost executati in secret, in ceea ce s-a numit "Noaptea Poetilor Asasinati" (joshuarubenstein.com/
stalinsecret/intro.html). Anul 1952 marcheaza o acutizare a suspiciunilor lui Stalin fata de medicii de la Kremlin.
La inceputul lui 1952, decesul subit, inexplicabil, al Maresalului mongol Horlugin Cioibalsan il alerteaza pe Stalin, care isi aduce aminte si de moartea subita a lui Andrei Jdanov, Aleksandr Scerbakov sau a bulgarului Ghiorghi Dimitrov. La sfarstitul lui 1952, Mikhail Riumin il avertizeaza pe seful sau - Viktor Semionovici Abakumov, ministrul Securitatii Statului - ca profesorul Iakov Etinger comisese malpraxis in tratamentul aplicat lui Andrei Jdanov si Aleksandr Scerbakov, cu intentia de a-i ucide. Cum Abakumov nu-l crede, Riumin trece peste el si merge direct la Stalin, tot mai anxios. Pe agenda consfatuirii prezidiului PCUS din 4 decembrie 1952 figureaza si punctul intitulat "Situatia in MGB si sabotajul din randul muncitorilor medicali". La consfatuire, Stalin a declarat: "Fara mine, tara aceasta ar fi distrusa. Pentru ca nu stiti sa recunoasteti imediat inamicul".
In acelasi timp, pe 3 decembrie, la Praga, s-a dat verdictul in "procesul Slansky", in cazul a 13 lideri ai Partidului Comunist Cehoslovac" (dintre care 11 erau evrei). Pe 16 decembrie, la Conferinta Nationala a PCC, Presedintele Cehoslovaciei Antonin Novotni anunta: "In cursul anchetelor si al procesului centrului conspirativ antistatal a fost descoperita o noua retea a tradarii si spionajului care a penetrat Partidul Comunist. Este reteaua Sionismului". Procesul de la Praga i-a intarit suspiciunile lui Stalin privind presupusul complot al medicilor de la Kremlin.
Campania antisemita din 1953
Tot la sfarsitul anului 1952, se face publica o scrisoare pe care o doctorita de la Kremlin � Lidia Timasuk - i-a trimis-o lui Stalin, acuzandu-si superiorii ierarhici de atentat impotriva starii de sanatate a liderilor sovietici, prin sabotarea tratamentului medical. Timasuk va fi rasplatita imediat cu "Ordinul Lenin", la 20 ianuarie 1953. Pe 13 ianuarie 1953, TASS si "Pravda" anunta descoperirea unei "conspiratii" in cadrul elitei medicale sovietice. Este debutul "Complotului medicilor" sau, asa cum i s-a mai spus, "Complotul halatelor albe". Medicii de la Kremlin, in majoritate evrei, erau acuzati de "Pravda" si TASS ca urmareau sa-i otraveasca pe unii dintre liderii sovietici. Articolul din "Pravda" purta titlul incitator "Spioni si asasini, sub masca de medici titrati". La randul ei, TASS anunta arestarea "medicilor-sabotori".
In realitate, afacerea incepuse odata cu decesul liderului comunist mongol, Maresalul Horlugin Cioibalsan, aflat la inceputul lui 1952 in tratament la Moscova. Stalin a comentat atunci: "Ne omoara unul cate unul! Scerbakov Dimitrov, Cioibalsan au murit suspect de repede! Cred ca trebuie sa-i schimbam pe medicii vechi cu unii noi".
Lista era insa ceva mai lunga si ii cuprindea si pe Maresalul URSS Ivan Konev (cel care condusese batalia de la Stalingrad), pe Alexandr Vasilevsky si Leonid Govorov, pe Generalul Stemenko, Amiralul Levcenko si pe altii. "Complotul medicilor" a ramas insa un mister mult timp, din cauza faptului ca toate documentele relevante de arhiva au ramas clasificate. Exista cel putin trei scenarii de interceptare a complotului medicilor. Un document esential a fost descoperit in arhive: scrisoarea colectiva catre "Pravda", semnata de 60 de proeminenti evrei sovietici, care ii condamna pe medicii "sabotori" si cere pedepsirea lor exemplara.
Scrisoarea, conceputa la jumatatea lui ianuarie 1953 de Nikita A. Mihailov (tatal regizorilor Nikita Mikhalkov si Andrei Mikhalkov-Konchalovsky) declara ca unii evrei sovietici s-ar fi aflat sub influenta unor forte straine ostile URSS. I.I. Mints si I.S. Khavinson au facut sa circule scrisoarea in mediul elitei evreilor sovietici, iar unii dintre acestia - ca Vasili S. Grossman sau S.I. Marsak - au fost siliti sa o semneze. Articolul din "Pravda", citat mai sus, ii acuza pe urmatorii medici pentru aplicarea unor tratamente incorecte liderilor sovietici: Miron Vovsi (medicul personal al lui Stalin), Iakov Etinger (un cardiolog de renume mondial), A. Feldman (otorinolaringolog), A. Grinstein (neuropatolog), Boris Kogan (terapeut), Mihail Kogan, I. Iegorov si V. Vinogradov. Cu totii au recunoscut acuzatiile dupa interogatorii si, probabil, torturi. O campanie antisemita, fara precedent, a fost pornita in URSS.
In primavara lui 1953, toti evreii din MGB (fostul NKVD) sunt indepartati. Cu exceptia unui mic grup de asa-zisi "evrei ascunsi". Adica cu o origine evreiasca partiala, fiind din acest motiv inregistrati la alte grupuri etnice. Interogatoriul medicilor acuzati a fost incredintat - dupa cum isi aminteste Hrusciov - unuia dintre cei mai duri anchetatori: M.D. Riumin. "Nu a constituit nicio surpriza ca majoritatea medicilor si-au recunoscut crimele", noteaza Hrusciov (Strobe Talbott: "Khrushchev Remembers", vol. I, pag. 282-287).
La Congresul al XIX-lea al PCUS, din octombrie 1952, Stalin parea hotarat sa faca o noua si ampla epurare la varf. El a inlocuit vechiul Birou Politic, format din 10 persoane, printr-un Prezidiu alcatuit din 36 de membri. Lui Hrusciov, Stalin i-a marturisit: "Sunt terminat! Nu mai am incredere in nimeni! Nici macar in mine!"
Izolarea URSS
Ceea ce il ingrijora in cea mai mare masura pe Stalin era izolarea, tot mai accentuata, a URSS in lume. Dupa intalnirile si acordurile de la Teheran (1943), Yalta (1944), Potsdan (1945), Stalin considera ca in Europa se facuse o impartire echitabila a sferelor de influenta intre URSS si Occident. Este adevarat ca Presedintele E.D. Roosevelt ii propusese, in 1943 lui Stalin o partajare mondiala, nu doar europeana a sferelor de influenta ("Scrisoarea catre Zabrousky" din 20 februarie 1943, vezi Vladimir Alexe - "Romania secreta" ,Elit, 2004, pag. 87-95). Stalin credea insa ca singura zona de partajare a sferelor de influenta, la modul serios, era Europa. Si nu Orientul Mijlociu, Africa sau America de Sud. In 1946, Winston Churchill a declarat, pe neasteptate, intr-un speech tinut la Fulton (SUA) ca o "Cortina de Fier "impartea Europa in doua, de la Marea Nordului la Marea Mediterana, declansand astfel "Razboiul Rece". Churchill si nu Stalin a facut acea declaratie istorica, care semana mai mult cu o declaratie de razboi.
In 1948, Stalin a incercat prin "Blocada Berlinului" sa-i determine pe fostii aliati occidentali sa vina la tratative cu URSS, dar incercarea a esuat. Esuase si razboiul civil din Grecia, unde comunistii (peste 2 milioane de membri) nu au reusit sa cucereasca puterea, in ciuda ajutorului masiv dat de URSS, prin Romania si Bulgaria. Astfel, Stalin isi vazuse naruite planurile de a introduce nave militare sovietice in porturile grecesti, pentru a exercita astfel o presiune asupra Canalului de Suez � singura poarta acceptabila pentru Occident (mai ales pentru Anglia si Franta) - catre coloniile din Asia de Sud-Est. Esuase apoi razboiul din Coreea, care urmarea eliminarea SUA din Asia. De la neincredere se ajunsese la o totala adversitate intre fostii aliati, departe de concordia din anii celui de-al Doilea Razboi Mondial. In anii razboiului, Stalin promisese lui Averell Harriman, trimisul americanilor la Moscova, ca si comunitatii internationale evreiesti, Peninsula Crimeea pentru a fonda acolo statul Israel. In acei ani, Stalin avea mare nevoie de evreii din Statele Unite pentru a face lobby si a primi masive ajutoare din SUA. Dupa razboi, insa, Stalin s-a razgandit. Nu a mai oferit Crimeea evreilor. Ci a invocat existenta asa-numitei Republici Autonome Birobidjan, situata pe un teren neospitalier, in Siberia, la granita cu China.
Golda Meir, ambasadoare la Moscova
Dupa ce 30.000 de evrei sovietici au intampi�nat-o pe prima ambasadoare a statului Israel, Golda Meir, la Sinagoga din Moscova, cu ocazia sarbatorii de Rooh Hashanah, Anul Nou evreiesc (4 octombrie 1948), Stalin s-a speriat si a declansat o ampla epurare, incepand cu evreii din nomenclatura. Solomon Mihailovici Mikhoels, presedintele "Comitetului Antifascist Evreiesc", moare intr-un "accident". Potrivit memoriilor lui Hrusciov, impins de MGB sub rotile unui autocamion. Stalin nu s-a sfiit sa ordone si deportarea sotiei lui Molotov, in 1949 - Polina Jemciujina - o buna prietena a Nadezhdei Alliluyeva, sotia lui Stalin, sinucisa. L-a pastrat totusi pe Molotov in Biroul Politic, dar i-a luat functia de ministru de Externe. Dupa razboi, URSS sprijinise formarea unui stat evreu. In 1947, cu ocazia dezbaterilor de la ONU, Andrei Gromiko declara solemn: "Aceasta hotarare corespunde nevoii legitime a poporului evreu, care inca nu are o tara si un pamant al sau".
Vladimir Alexe 
 Afisari: 3243  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 22 Afiseaza toate comentariile  
S-au trezit mercenarii.   de Aladin
A avut,totusi,peste 70 de ani !   de bazileus
Nicidata NU VOI IERTA !   de muresanu
Djugashvili.   de muresanu
Domnului NIMENI   de Osiris
Pareri personale   de Osiris
Inseamna ca lupta pentru putere intre Stalin si evreii, in URSS a fost apriga, cu victime, au invins   de Hokusai san
Rolul femeii evreice in istorie.   de Aladin
Plot against Stalin   de Osiris
Peste tot in lume....   de Alex2003
Infierare proletara   de dorinP
Ce sa ma intzelegi ?   de bazileus
Specialistul bine informat Vladimir Alexe   de Ion Caramache
In timpul vacantelor in Romania   de contraevreu-rus
Cine esti dumneata d-le Vladimir Alexe? Vreun ovrei?   de Giurgiu Crisan
LIPSA DE CONSECVENTA ...   de BEOBACHTER
O teama nefondata?   de Eufrosin
Da inainte de paharu ala de apa ce a mai baut ?   de Ghita Bizonu'
Lui Aladin   de Osiris
Lasati-l dreacului pe Stalin si sa ne apucam de munca ca avem o multime de gunoaie politice    de ionion
Chici ciuperca ? cum cine ?    de Aladin
CINE L-A OTRAVIT ?   de Osiris
A r h i v a
  Banuielile lui Stalin    7 comentarii
  Tristetile domnului George Tenett    3 comentarii
  Bin Laden facut scapat    6 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Micul Putin de la Bucuresti (3316 afisari)
 Eliminarea fizica a lui Stalin (3243 afisari)
 Turnatori ordinari in Parlament (3133 afisari)
 Pe urmele lui Berceanu (2312 afisari)
 Arestatii de lux ai lui Basescu (1747 afisari)
 Sexy Katie Green, goala intr-un pictorial incendiar (FOTO) (9924 afisari)
 Un deceniu pierdut pentru omenire - Acum zece ani, Vladimir Putin a preluat puterea in Federatia Rusa (2394 afisari)
 Australia: Sute de mii de dromaderi urmeaza sa fie masacrati din elicoptere (2020 afisari)
 Pamela Anderson spune ca arata atat de bine la cei 42 de ani pentru ca are parte de multe partide de sex (1680 afisari)
 Nu mai este nici o surpriza: Putin confirma anexarea de facto a Abhaziei si Osetiei de Sud (1586 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01728 sec.