Ziua Logo
  Nr. 4607 de vineri, 7 august 2009 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Presedintele si premierul vor sa carpeasca bugetul cu banii FMI
-- Romania incearca sa schimbe regulile Fondului Monetar International (FMI). In premiera, banii de la Fond nu vor mai merge in rezerva Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ci la Ministerul Finantelor. Presedintele Traian Basescu a anuntat, intr-o emisiune la postul public de televiziune, ca va negocia cu reprezentantii FMI ca a doua transa din acordul stand-by sa ajunga la bugetul de stat, in loc sa fie indreptata spre BNR, cum prevedea intelegerea initiala. Ideea a fost preluata si de Emil Boc.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu sustine ca acest lucru ar putea ajuta la relansarea economiei, cu toate ca pana acum cheltuielile bugetare au insemnat salarii si achizitii. Tehnic, utilizarea banilor de la FMI pentru acoperirea deficitului bugetar nu este posibila in acest moment, potrivit viceguverna�torului BNR, Cristian Popa. Acesta este motivul pentru care acum se poarta discutii privind unele modificari legislative, atat la nivel national, cat si la FMI, Romania fiind prima tara unde ar avea loc o asemenea utilizare a banilor de la Fond.
Nu vom fi singuri insa, aceeasi procedura se doreste a fi utilizata si in alte tari. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu este de parere ca aceasta masura ar putea ajuta la relansarea economiei. "In final, banii de la FMI vor ajunge tot la BNR. Daca Ministerul Finantelor va cheltui aceasta transa pe plan intern, va vinde valuta catre BNR si va lua lei, iar moneda straina va intra in rezerva.
Daca Finantele vor utiliza banii pe plan extern, va scuti rezerva BNR de anumite plati externe", a spus, ieri, Isarescu. El a aratat ca o asemenea operatiune nu va avea efect inflationist, chiar daca presupune o emisiune de moneda.
"In contextul actual, reluarea cresterii economice implica un dozaj de injectie monetara, bine cantarit, gradual, in economia romaneasca. Atunci impactul nu va fi inflationist, ci de sustinere a cresterii economice", a mai aratat Isarescu.
Conditii pentru Berceanu
El considera ca este esentiala evitarea blocajelor platilor de catre Guvern, in contextul rigiditatilor cheltuielilor publice. De asemenea, guvernatorul BNR se asteapta ca Ministerul Finantelor sa nu vanda imediat valuta incasata, pe care ar fi bine s-o foloseasca ca un fond tampon.
In privinta cheltuielilor bugetare, datele dupa primele sase luni arata o crestere doar in ceea ce priveste salariile si bunurile, guver�natorul BNR, Mugur Isarescu, a subliniat ca este necesara o dezbatere publica mult mai "serioasa" in ceea ce priveste structura acestora. Ministrul Transpor�turilor, Radu Berceanu, a declarat, la finele intalnirii cu reprezentantii Fondului, ca le-a solicitat acestora sa aprobe majorarea deficitului bugetar astfel incat ministerul sa poata cheltui in acest an banii pe care ii are deja la dispozitie. "Am cerut FMI sa ne lase sa cheltuim in acest an toti banii pe care ii avem deja la dispozitie prin imprumuturi de la BEI, chiar daca asta inseamna majorarea deficitului bugetar de la 7% la 7,3%, de exemplu", a explicat, potrivit Agerpres, ministrul Transporturilor.
Berceanu a precizat ca reprezentatii FMI au spus ca sunt de acord cu alocarea suplimentara a 500 de milioane de euro pentru investiti in infrastruc�tura, in acest an, cu conditia ca aceasta suma sa fie obtinuta prin reduceri de salarii sau achizitii.
El a adaugat ca, teoreric, cerinta delegatiei FMI "suna corect si bine", dar in practica este mai greu de realizat. Ministrul a mai spus ca discutiile vor continua in zilele urmatoare cu reprezentantii FMI pentru a indeplini toate conditiile astfel incat Acordul cu institutia internationala sa poata continua. Reprezentantii FMI s-au aratat nemultumiti de modul in care functioneaza cele trei companii din caile ferate, care au cheltuieli mai mari decat veniturile, a declarat, la randul sau, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.
Curatenie
la CFR
El a precizat ca, in urma intalnirii cu reprezentantii Fondului, concluzia a fost ca la CFR Calatori este necesara o restructurare a activitatii, in general, dar mai ales in privinta numarului de personal, care in multe zone este supradimensionat si determina cheltuieli foarte mari, dar este nevoie si de o crestere a subventiei, "ce exista peste tot in lume". In ceea ce priveste CFR Infrastructura, Berceanu a subliniat ca si aici trebuie redimensionata activitatea, inclusiv in privinta numarului de personal. Iar la CFR Marfa, solutia este pregatirea pentru privatizare si vanzarea acesteia la finele anului viitor.
Pagina realizata de Dan CARP, George BANCIULEA, Corina SCARLAT, Carmen POPESCU 
 Afisari: 457  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Degeaba s-a chinuit Isarescu....   de muresanu
Prostia prostilor!   de Petre S
A r h i v a
  Ilegalistii de la Curtea Regelui Vacaroiu    5 comentarii
  Ramanem cu 107 Agentii desi UE ne cere doar 33    9 comentarii
  Traian isi cearta Coalitia de dragul Elenei    5 comentarii
  Udrea jongleaza cu semnatura    3 comentarii
  "Presedinte pe o tara muribunda"    8 comentarii
  Andronescu in vizor    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Capcana ruseasca (3735 afisari)
 Tu injunghii, eu transez (2035 afisari)
 Ramanem cu 107 Agentii desi UE ne cere doar 33 (1618 afisari)
 Tabara extremista in mijlocul Romaniei (1600 afisari)
 Ilegalistii de la Curtea Regelui Vacaroiu (1576 afisari)
 Sexul in public la romani e din ce in ce mai popular: Doi iubiti au facut dragoste in curtea caminului cultural (FOTO/VIDEO) (4196 afisari)
 Filaj la negocieri? - Reprezentantul UE la Chisinau, filmat pe ascuns la o intalnire cu PLDM, PL, AMN si PD  (2119 afisari)
 A murit Tatiana Stepa  (1516 afisari)
 Presedintele-jucator candideaza: Personal ma voi dedica pentru punerea in valoare a agriculturii si turismului (1273 afisari)
 Eva Mendes, goala intr-o noua reclama incendiara! (FOTO) (1237 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2009 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01167 sec.