Corectitudinea listelor de alegatori si aparitia posibilitatii votului multiplu sunt princi�palele acuze la adresa puterii comuniste inaintea alegerilor din 29 iulie. Practic se poate repeta scenariul din 5 aprilie, cand, conform investigatiilor partidelor de opozitie, pana si mortii din cimitire au fost convinsi sa voteze
cu comunistii. Corectitudinea intocmirii listelor electorale continua
sa fie o problema majora si la alegerile parlamentare anticipate programate la 29 iulie. Vlad Lupan, reprezentantul Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a declara ca pune la indoiala calitatea acestor liste electorale, deoarece acestea contin in unele cazuri date eronate, incluzand persoane care au decedat chiar si cu cativa ani in urma, sau persoane care nu mai au viza de resedinta in localitatea sau la adresa respectiva.
Potrivit publicatiei "Timpul", Olga Guzun din Chisinau, a constatat faptul ca in apartamentul sau sunt inscrise doua persoane straine, unul dintre aceste nume regasindu-se pe listele electorale de opt ani. Dumitru Stratulat, care locuieste cu forme legale in Canada din 2008, figureaza in continuare pe liste, chiar daca a fost scos din evidenta din apartamentul pe care l-a detinut in capitala Moldovei. Asociatia Expertilor Juridici din Republica Moldova (APCJM) si Alianta Centrelor de Acces la Informatii (CCAII), care au monitorizat modul de intocmire al listelor electorale din Chisinau dar si din o serie de raioane moldovenesti, au prezentat doua rapoarte preliminare in care atrag atentia ca au fost constatate o serie de nereguli, atat in elaborarea listelor cat si cu privire la nerespectarea datei pana la care trebuiau afisate listele de alegatori. Concluzia APCJM a fost ca din totalul listelor verificate, doar 11% au fost intocmite corect.
Alegatorii s-au inmultit
Eugen Stirbu, presedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) de la Chisinau, a anuntat ca numarul cetatenilor moldoveni inscrisi pe listele electorale pentru alegerile anticipate din 29 iulie a crescut cu aproximativ 55.000 de persoane, comparativ cu scrutinul din 5 aprilie, informeaza Mediafax. Presedintele CEC a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca pentru acest scrutin vor fi tiparite 2.683.553 de buletine de vot, fata de 2.620.418 la alegerile precedente, precizand ca rezerva de 63.135 de buletine de vot va fi destinata sectiilor de vot deschise peste hotare. Numarul buletinelor de vot destinate cetatenilor moldoveni care se afla in afara granitelor nu este insa suficient, deoarece, conform unui comunicat al reprezentantilor Organizatiei Studentilor Basarabeni (OSB) din Bucuresti, in prezent numarul acestora este de aproximativ 600.000 de persoane. Mai mult, la alegerile din 5 aprilie, doar 20.000 dintre acestia au reusit sa voteze, unul dintre motive fiind acela ca nu au fost organizate suficiente sectii de votare in afara granitelor sau acestea au fost inchise. Avand in vedere faptul ca Ambasada Republicii Moldova de la Paris a anuntat deja ca va fi inchisa pe data de 29 iulie, exista posibilitatea ca acest scenariu sa se repete.